En rödputsad kyrka med grönt koppartak i stadsmiljö.
Lyssna

Sankt Jacobs kyrka

Sankt Jacobs kyrka började byggas på 1580-talet men på grund av diverse förseningar blev den inte färdigbyggd förrän cirka 60 år senare och invigdes först 1643 på första advent. Nu ska den renoveras invändigt.

In English here

Renovering pågår av Sankt Jacobs kyrka 

Sankt Jacobs kyrka är från 1 september 2024 helt stängd för renovering och planeras öppnas igen till första advent 2025.  

Varför renoveras kyrkan och vad ska göras?

För att kyrkan har ett eftersatt underhåll och renovering behövs. Ventilation, vatten, avlopp och värme behöver åtgärdas för att nämna några saker. Fler toaletter skapas.

För att skapa bättre förutsättningar för möten i kyrkan genom att tillföra två mötesrum längst bak i norra respektive södra skeppet. Mötesteknik integreras i kyrkorummet.

För att göra kyrkan mer tillgänglig för allmänheten och skapa utställningar om Svenska kyrkan, om kristen tro och om kulturarvet i Sankt Jacobs kyrka.  
För att skapa bättre förutsättningar för gudstjänster och konserter genom bland annat förbättrat ljud och ljus.  

Kyrkan ägs nu av Stockholms stift.

Stiftet är en regional nivå av Svenska kyrkan och leds av biskop Andreas Holmberg. Då kyrkan nu är en del av stiftets verksamhet kommer den skilja sig mot en församlingskyrka. Visst kommer det pågå gudstjänster och konserter och kyrkan vara öppen för allmänheten, men den kommer också användas för möten och arrangemang som är kopplade till stiftets verksamhet.

Vill du veta mer om projektet, titta på informationsfilmen nedan om köpet och vad som händer just nu.

Vi kommer att publicera löpande information och filmer om renoveringen här.

Välkommen tillbaka. 

Läs gärna om kyrkan på Wikipedia

En del om kyrkans historia

Sankt Jacobs kyrka och kyrkogård har en historia som sträcker sig tillbaka till 1300-talet. Under medeltiden anlades här ett spetälskehus med kapell och kyrkogård som sörjde för de fattiga. Norra Förstaden var då en egen stad med vapen och sigill. Kapellet byggdes först i trä och sedan i sten men revs till slut av Gustav Vasa 1527 för att bidra till Stockholms stadsmur. På 1580-talet började uppförandet av den nuvarande kyrkan under ledning av kung Johan III. Arkitekten var Willem Boy, som hade kommit till Sverige från nuvarande Belgien, ironiskt nog på uppdrag av Gustav Vasa. Invigningen skedde, efter ett långt avbrott, den första advent 1643 med drottning Kristina närvarande. Norrmalm hade på 1640-talet fått en ny stadsplan och flera adelspalats började byggas där det tidigare varit träkåkar. Sankt Jacobs kyrka blev nu adelns kyrka vilket märks idag på alla gravhällar och begravningsvapen som pryder golv och väggar inne i kyrkan.

 

Byggnaden har influenser från sengotik, renässans, barock och rokoko och kännetecknas idag av sin röda färg, centraltornet och de skulpterade sandstensportalerna, särskilt den södra portalen från 1644. Kyrkan har genomgått flera ombyggnader och renoveringar genom åren. Trots det har exteriören sett likadan ut sedan putsen slogs på 1700-talet med undantag för den röda färgen som tillkom vid en restaurering på 1960-talet. Den röda kulören valdes för att minna om den ursprungliga tegelkyrkan som målades röd med vita fogar. Interiört har kyrkan varit föremål för flera ombyggnationer på 1800-och 1900-talen. Kyrkans interiör karaktäriseras av höga väggar, pelare och valv från den ursprungliga kyrkan, orgelfasaden från 1740-talet, glasmålningar från 1890-talet och altaruppsatsen från 1930-talets ombyggnad. Snart kommer kyrkans interiör få ytterligare en årsring som vi kan lägga till dess historia.