Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Stockholms stift Besöksadress: Klara Södra kyrkogata 1, 11152 Stockholm Postadress: Box 163 06, 10325 Stockholm Telefon:+46(8)50894000 E-post till Svenska kyrkan Stockholms stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Välkommen till Kyrkan på Pride

Pride betyder stolthet. Stolthet över att får vara den jag är och inte låta någon enda säga: du får inte vara med, du ska vara någon annan än den du är.

Happy Pride!

Pride betyder stolthet. Stolthet över att får vara den jag är och inte låta någon enda säga: du får inte vara med, du ska vara någon annan än den du är. Vi firar den självklara stoltheten under Pride. Vi gör det som människor, som kyrka, i det samhälle vi lever i.

Vi gör det i stolthet och tacksamhet över de människor som burit oss hit. Många har kämpat före oss och tacksamheten går till dem som hukade under lagstiftning och sjukdomsklassificering. 1977 gick den första paraden. Då hette det Homosexuella frigörelseveckan och några hundra demonstranter ropade: ”Vi är arga, inte snälla, vi är homosexuella”. Många av dem är med oss när vi idag firar Pride.

Vi har en viktig och stolt historia i Stockholms stift. Biskop Lars Carlzon prästvigde de fyra första öppet homosexuella 1983 och biskop Krister Stendahl fick RFSL:s Guldlambda 1985. Biskop Caroline Krook öppningstalade vid Pride 2004. Själv fick jag ta emot RFSL:s Allan Hellman pris och EKHO-Göteborgs Regnbågsfisk. Så har det fortsatt i Stockholm. Och därför fortsätter vi att säga: där kärlek sker, sker alltid något heligt.

Vi firar Pride i glädje och samhörighet. Vi gör det med historien i ryggen och med blick för dem som inte vågar, för dem som inte kan och för dem som behöver vårt stöd och vår förbön.

Eva Brunne
biskop