Välkommen till Kyrkan på Pride

Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan målar Stockholm i regnbågens färger under Euro-Pride. Kyrkorna på Pride har aktiviteter från söndagen den 29:e juli. Se hela programmet här.

Happy Pride!

Pride betyder stolthet. Stolthet över att får vara den jag är och inte låta någon enda säga: du får inte vara med, du ska vara någon annan än den du är. Vi firar den självklara stoltheten under Pride. Vi gör det som människor, som kyrka, i det samhälle vi lever i.

Vi gör det i stolthet och tacksamhet över de människor som burit oss hit. Många har kämpat före oss och tacksamheten går till dem som hukade under lagstiftning och sjukdomsklassificering. 1977 gick den första paraden. Då hette det Homosexuella frigörelseveckan och några hundra demonstranter ropade: ”Vi är arga, inte snälla, vi är homosexuella”. Många av dem är med oss när vi idag firar Pride.

Vi har en viktig och stolt historia i Stockholms stift. Biskop Lars Carlzon prästvigde de fyra första öppet homosexuella 1983 och biskop Krister Stendahl fick RFSL:s Guldlambda 1985. Biskop Caroline Krook öppningstalade vid Pride 2004. Själv fick jag ta emot RFSL:s Allan Hellman pris och EKHO-Göteborgs Regnbågsfisk. Så har det fortsatt i Stockholm. Och därför fortsätter vi att säga: där kärlek sker, sker alltid något heligt.

Nu firar vi årets Pride i glädje och samhörighet. Vi gör det med historien i ryggen och med blick för dem som inte vågar, för dem som inte kan och för dem som behöver vårt stöd och vår förbön.

Eva Brunne
biskop