Dop

Det finns ögonblick då det känns som att tiden stannar. Som den stund när vi får ta emot ett barn. Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj.

De flesta föräldrar vill ge sitt barn en känsla av sammanhang. Dopet är ett sätt att ge en sådan tillhörighet. Dopet kan också vara ett sätt att visa på den egna traditionen: så här gör vi i vår släkt – vi hör ihop. Dopet är en inbjudan att vara med i en världsvid gemenskap, kyrkan.

En gåva utan motprestation

Alla människor välkomnas till kyrkans gemenskap. Dopet är ett sätt att visa på alla människors lika värde och en gåva utan motprestation.

Det finns ingen åldersgräns för dopet. Ett dop kan ske inomhus eller utomhus, i ett kapell eller i en sjö, enskilt eller tillsammans med många, genom att man stiger ned i vatten eller genom att vatten öses över huvudet.

Livets vatten

I Bibeln berättas det om att det i begynnelsen skapades liv ur vatten. Så är det också med en människa. Hon tillbringar tiden fram till sin födelse i vatten. Dopets vatten är livets vatten och en symbol för livet som vi föds till – och för det eviga livet.

Ett barn får inte sitt namn i samband med dopet, men i dopet nämns namnet tillsammans med Guds namn. Dopet bekräftar att den som döps hör ihop med Gud.  Dopet är ett sätt att säga välkommen till livet!