Gudstjänster där människor fysiskt samlas i kyrkorum gör uppehåll

Biskop Andreas Holmberg uppmanar Stockholms stifts församlingar att tills vidare inte kalla till offentliga gudstjänster där människor fysiskt samlas i kyrkorummet vid en bestämd tidpunkt. Detta gäller från och med 2 april, men omfattar inte dop, konfirmationer, vigslar och begravningar.

Biskop Andreas Holmberg om gudstjänstfirande under coronakrisen

Biskop Andreas Holmberg. Bild: Magnus Aronson

Kyrkan ställer om

Det betyder inte stängda kyrkor. Snarare tvärt om. I stiftets församlingar pågår ett kreativt omställningsarbete inför den stundande påskhelgen. Flera församlingar kommer att öppna sina kyrkor och där ge möjlighet till ljuständning, samtal, en bibeltext och en stunds musik, på likande sätt som under Allhelgonahelgen. Flera församlingar erbjuder också webbsända gudstjänster och många församlingar hjälper  till med att köpa och bära ut mat till de som sitter isolerade. För kyrkan ställer om och ställer upp när människor behöver den.

Här kan du se eller läsa biskop Andreas Holmbergs hälsning till alla i Stockholms stift inför påskhelgen
Här kan du följa stiftets dagliga andakter

Andakterna publiceras även på Stockolms stift på Facebook och Instagram.

Här kan du följa påskens gudstjänster från Uppsala domkyrka

Kyrkguiden leder dig rätt

Hand håller i mobiltelefon med appen på skärmen, framför Uppsala domkyrka.
Bild: Per Hård af Segerstad

Med appen Kyrkguiden kan du hitta till Svenska kyrkan med hjälp av mobiltelefonen. Du kan också planera in gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis. Sök på "Svenska kyrkan" i Google Play och App Store så hittar du den.