Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Stockholms stift Besöksadress: Klara Södra kyrkogata 1, 11152 Stockholm Postadress: Box 163 06, 10325 Stockholm Telefon:+46(8)50894000 E-post till Svenska kyrkan Stockholms stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Kyrkor i Stockholms stift

Stockholms stift har cirka 200 kyrkor. De äldsta byggdes under tidig medeltid, de yngsta under 2000-talet. Genom århundradena vittnar kyrkorna om skiftande ideal i kristenhetens historia.

Biskop Eva Brunne knackar på kyrkporten vid invigningen av Årsta kyrka 21 augusti 2011. Bild: Magnus Aronson
Kyrkorna är invigda som platser för tillbedjan och andakt. Rum för gudstjänst och förkunnelse. Många människor tycker om att gå in i kyrkorummet också vid andra tillfällen. För att sitta i stillhet, tända ett ljus, beundra konstverken och inredningen. Den rofyllda atmosfären gör gott för själen, i ett rum som är öppet för alla.
 
Kyrkobyggnaden är tecken för det heliga och för den kristna tron i vårt samhälle. Församlingarna har många skäl att vårda och värna sina kyrkor. Var och en som är medlem i Svenska kyrkan är med och stöder detta genom sin kyrkoavgift. Den står för tre fjärdedelar av de totala kostnaderna för att hålla Sveriges kyrkor och kapell i skick. Den statliga kyrkoantikvariska ersättningen bidrar med en fjärdedel.