Ung i den världsvida kyrkan

Utbytesprogrammet är ömsesidigt och varje höst reser 14-18 deltagare från Sverige till samverkanskyrkor i Costa Rica, Filippinerna och Tanzania.

Hur är det att leva i ett land med helt annan kultur i tre månader? Det vet nu Alicia, 20, Hampus, 20, och William, 21, som via Act Svenska kyrkans utbytesprogram Ung i världsvida kyrkan fått vara i Filippinerna och Tanzania.

De är positivt omskakade alla tre – och längtar efter att berätta vad de upplevt.

 – Det blev bättre än vad jag någonsin hade vågat föreställa mig, beskriver Sundbybergskan Alicia Nilsson, 20, sin tid i Filippinerna. Hon drömmer om att kombinera sjukvård med internationellt arbete i framtiden, så utbytesprogrammet passade perfekt.

Att få se och möta kärleken och omtanken till medmänniskor, oavsett om det är familj, vänner eller en ny människa i byn, var häpnadsväckande för henne. Och att se kyrkans betydelse.

– Kyrkan är en så central och viktig del i människors liv. Systerkyrkan IFI som jag bodde i under utbytet är en kyrka som aktivt försvarar människovärdet. Kyrkan skulle inte ha funnits om orättvisor inte existerade.

Hampus Lind, 20, från Vaxholm känner att månaderna i Bukoba, Tanzania, gett honom en mycket bredare bild av hur det är att leva i ett land utanför västvärlden. Utbytet har gjort honom övertygad om att det går att skapa förändring och större jämlikhet bara vi vill det och samarbetar.

– Ojämlikhet är inte bara dåligt utan påverkar allt, till och med klimatet, och "the time to ACT is now". Det finns inte så mycket att vänta på. Vi som människor, oavsett ålder, måste göra vår del nu – dra vårt strå till stacken – och det finns så bra sätt att hjälpa till som inte kräver mer än lite av ens tid.

William Ljungström Armah bodde i olika delar av norra stiftet i Tanzania.

Möjligheten att påverka och den enorma vänligheten han mötte är det viktigaste han tagit med sig hem.

För 21-årige Farstabon William Ljungström Armahs del blev flera olika delar av det nordvästra stiftet i Evangeliska lutherska kyrkan i Tanzania. När nu det gått någon tid sedan han kom hem i december, är det inte minst vänligheten han vill berätta om.

– Jag har fått nya perspektiv på hur värdefull gemenskap kan vara och hur fint det kan vara att bjuda in folk till sitt hem.

Han vill också vara med och sprida en mer mångfacetterad bild av länder utanför väst.

– De beskrivs ofta väldigt ensidigt och det stämmer inte.

I utbytesprogrammet Ung i den världsvida kyrkan ingår att sprida information om programmet och dela med sig av sina erfarenheter varhelst de får komma och föreläsa. Alla tre är mer än sugna på det.

 Vill ni bjuda dem till församlingen? Här finns all information du behöver:

https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/okad-kunskap-och-inspiration

Man kan söka till Act Svenska kyrkans utbytesprogram för unga vuxna om man är18–30 år. Man får då dela vardagslivet, och engagera sig i kyrkan och samhället under tre månader i Costa Rica, Filippinerna eller Tanzania. Sista ansökningsdagen är 15 mars för kommande höst. Utbytet är ömsesidigt, varje höst reser 14–18 deltagare från Sverige till samverkanskyrkorna i Costa Rica, Filippinerna, och Tanzania. Varje vår kommer lika många deltagare från samverkanskyrkorna till Sverige och Svenska kyrkan.

Utbytesprogrammet bekostar resan till utbyteslandet, visum, vaccinationer, försäkring, kurser och resor till och från kurserna i Sverige.

Inför utresan får man en mindre summa fickpengar som bidrag till lokaltransporter, mat och kommunikation. Man betalar inte någon egeninsats för att delta i programmet, men man får räkna med att fickpengarna inte täcker alla utgifter under utbytestiden helt.


Läs mer i utbytesprogrammets blogg I någon annans vardag

 

ALICIA NILSSON

Alicia Nilsson, Sundbybergs församling, reser som stipendiat till Filippinerna, till den oberoende kyrkan IFI.
– Mitt namn är Alicia och jag är en av stipendiaterna i årets utbytesprogram. Jag ska åka till Filippinerna under tre månader för att få förståelse och kunskap om en helt annan vardag. Som person är jag positiv, driven och gillar utmaningar. Jag är väldigt tacksam för denna möjlighet.

VOLONTÄR- OCH UTBYTESPROGRAM FÖR UNGA VUXNA

Det finns flera sätt att vara volontär via Svenska kyrkan

Läs mer om Joakim Winbom som vill tillbaka till Tanzania

För dig som är mellan 18 och 30 år finns utbytesprogrammet Ung i den världsvida kyrkan, där du under tre månader får du dela liv, vardag och verklighet i en kyrka i Brasilien, Costa Rica, Filippinerna, Sydafrika eller Tanzania. Du får följa kyrkans arbete, gudstjänster och samhällsengagemang, och delta i livet i lokalsamhället.

Läs mer om programmet och hämta ansökan här
Följ Ung i den världsvida kyrkan på Facebook 
Läs om hur du kan söka resebidrag

Volontär och ideellt arbete för svenska kyrkan utomlands

  • Ung resurs – ett läsår i Svenska kyrkan
  • Ekumeniska följeslagarprogrammet
  • Ageravolontär – lobba för rättvisa
  • Volontärbyrån i Svenska kyrkan
  • Bli volontär i Tanzania eller Egypten - ettårig linje och terminskurs
  • Volontär i Svenska kyrkan i utlandet
  • Sök till Svenska kyrkans utbytesprogram!
  • Internationellt ombud i församling

Läs mer om volontärskap och ideellt arbete inom Svenska kyrkan