Ett kors av regnbågsfärgade blommor.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

HBTQI i Svenska kyrkan Stockholms stift

Varje människa är skapad till Guds avbild och älskad av Gud. I Svenska kyrkan ska därför alla människor mötas med kärlek och respekt, oberoende av sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

Svenska kyrkans vill stärka rättigheter för HBTQI-personer för att på så sätt bli en inkluderande kyrka där alla känner sig trygga och välkomna. I många städer firas Regnbågsmässor, och det gäller även i Stockholms stift. Du kan se nedan i kalendern när det är Regnbågsmässa i Stockholms stift eller om det händer andra saker relaterade till HBTQI. 

Svenska kyrkan i Stockholms stift deltar varje år på Stockholm Pride tillsammans med andra kyrkor och organisationer i ett samarbete som kallas Kyrkorna på Pride

Församlingar i Svenska kyrkan kan få Regnbågsnyckeln. Läs mer om det här.

”Störst av allt är kärleken” heter en folder som handlar om Svenska kyrkan och HBTQ. Klicka här för att bläddra i den

Kontaktperson för HBTQI-arbetet i Svenska kyrkan Stockholms stift: linda.olofsson@svenskakyrkan.se

Kyrkorna på Pride  

Kyrkorna på Pride är ett samarbete mellan Svenska kyrkan, Svenska kyrkans unga, Equmeniakyrkan, Equmenia, EKHO, Sensus och Bilda i Stockholmsområdet och erbjuder ett omfattande program under Stockholm Pride.

Här kan du läsa mer om HBTQI i Svenska kyrkan:

Församlingar kan HBTQI-märkas med Regnbågsnyckeln

Regnbågsnyckeln är en processmodell som syftar till att ge församlingen kompetens kring inkludering och HBTQI, så att församlingen kan bli en mer inkluderande plats för HBTQI-personer och andra.

Två personer håller upp regnbågsflaggan mot himlen.

Hbtq i Svenska kyrkan

Svenska kyrkan ska vara en inkluderande kyrka, där hbtq-personer ska känna sig trygga och välkomna. Därför jobbar vi aktivt mot diskriminering och för inkludering.

Eva Brunne om Pride och Svenska kyrkan

All frigörelse börjar med en enskild människas personliga mod. Öppenhet är den enda vägen framåt och kärlekens väg.

Därför är kyrkan queer

Om kyrkan är Kristi kropp förkroppsligad i världen, så spränger den igenom tid och rum och överskrider alla gränser för vad som är möjligt att förstå, precis som Gud själv.

Seminarieserien Tro, Hopp och Kärlek

I tre 45-minutersprogram med spännande gäster får vi följa samtal om HBTQ-frågor.

Detta är min kropp – Svenska kyrkans första transhearing

Den 29 november 2019 arrangerade Svenska kyrkan i samarbete med EKHO - ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer - en hearing om trans och transpersoner. På denna sida kan du ta del av samtliga anföranden från dagen.

Konfirmation för dig som identifierar dig som HBTQ+

I KÄRLEKENS NAMN - Skarpnäcks församling arrangerar konfirmation för dig som identifierar dig som HBTQ+, är vän eller bara vill hänga med! Gruppen är öppen för konfirmander från hela Stockholm. Träffar under vintern en torsdag i veckan, från och med 22 oktober 2020. Preliminärt datum för läger är 7-10 januari. Konfirmationsgudstjänst 14 februari i Markuskyrkan.

Anmälan på Skarpnäcks församlings webb