Svenska kyrkan Stockholms stift Besöksadress: Klara Södra kyrkogata 1, 11152 Stockholm Postadress: Box 163 06, 10325 Stockholm Telefon: +46(8)50894000 E-post till Svenska kyrkan Stockholms stift Webbplats

Kyrkomusikerutbildning

Vill du bli kyrkomusiker? Det är ett spännande och meningsfullt yrke med stort utrymme för kreativitet.

Stockholms stift anordnar en orgelspelarkurs för blivande kantorer

Det sker i samarbete med Ersta Sköndal högskola. Syftet är att grundlägga, fördjupa och bredda kunskaperna hos blivande kyrkomusiker.

Undervisningen bedrivs i hög grad individuellt och passar både den som kommit långt i sina studier och den som är nybörjare i något ämne. Kursen avser att vara förberedande för kantorsutbildning. Efter att ha gått två sommarkurser kan den studerande avlägga orgelspelarbevis i anslutning till kursen.
Läs mer om orgelspelarkursen

Kantors- och organistutbildning

Det finns två större kyrkomusikerutbildningar i Stockholm:

• Ersta-Sköndal högskola, kantorsutbildning 120 hp/2 år  eller 180 hp/3 år, Campus Sköndal.

• Kungliga Musikhögskolan, organistutbildning 180 hp/år samt kyrkomusikaliska masters- och påbyggnadsutbildningar i ämnen som orgel, kördirigering.

Liksom övriga kyrkliga utbildningar kommer kyrkomusikutbildningarna att genomgå vissa förändringar, som just nu är under utredning. Sannolikt kommer kyrkomusikutbildningarna att kompletteras med ett års studier som till en del läses gemensamt med blivande präster, diakoner och pedagoger.

Länkar

I dessa sammanhang är "kantor" respektive "organist" bara examensbenämningar. Organisten får i sin utbildning bättre djup och bredd, och har ofta gått kantorsutbildningen först.
Sköndals kantorsutbildning
Kungliga Musikhögskolans organistutbildning

Blanketter

Blanketter för orgelspelarkurs
Meritblankett för kantorer

Mer information

Här finner du allmän information från Svenska kyrkan på nationell nivå om yrkesinnehåll och utbildningar.

Kontaktperson på Stockholms stift

Ann Pihl Lindén, tel 08-508 940 48, e-post Anna Pihl Lindén