Svenska kyrkan Stockholms stift Besöksadress: Klara Södra kyrkogata 1, 11152 Stockholm Postadress: Box 163 06, 10325 Stockholm Telefon: +46(8)50894000 E-post till Svenska kyrkan Stockholms stift Webbplats

Orgelstaden - snabbguide

Stockholm har ett av världens främsta orgelbestånd. Här presenteras några orgelkyrkor, som kan erbjuda särskilt fina instrument och/eller regelbundet återkommande orgelkonserter.

Ofta flera orglar i varje kyrka

I de flesta stora kyrkor har man minst två orglar, en på västläktaren och en i koret, en kororgel. I några kyrkor finns det tre orglar, ofta för att någon av orglarna är så historiskt intressant att man inte vill ersätta eller bygga om den.

Stiftets äldsta orgel finns i Fresta kyrka i Upplands Väsby. Den byggdes i slutet av 1690-talet av George Woytsig. Den restaurerades år 2001 av Mats Arvidsson, Stallarholmen.

Viktiga orgel-epoker

• Stockholmsskolan, Cahman-epoken, 1700-tal: Fresta Drottningholms slottskapell, Finska kyrkan
• Klassicism, tidig romantik: Östra Ryd, Värmdö
• Senromantik, tidigt 1900-tal: S:ta Clara, Maria Magdalena, Gustav Vasa
• Orgelrörelsen, 1945-ca 1980: Oscars, Engelbrekt, Adolf Fredrik, Storkyrkan, Högalid, Matteus samt flertalet förortsinstrument
• Neoromantik inkl "Franska vågen" 1975: S:t Jacob, Hedvig Eleonora, Katarina, S:t Johannes, S:t Göran, Solna, Gustavsberg, Botkyrka, Handen, Bollmora
• Historiskt influerat 1980: Maria Magdalena, sydläktarorgeln, Slottskyrkan, en rekonstruktion, Finska kyrkan, kororgeln, Högalid, kororgeln.
• "Svensk hantverksstil": 1980: Lidingö, Boo, Täby, Hammarby.

Det finns i Stockholm ett antal orglar i andra lokaler än Svenska kyrkans, till exempel Konserthuset, Stadshuset, Kungliga Musikhögskolan och Sköndalsinstitutet.