Krister Stendahl Memorial Lecture

Krister Stendahl Memorial Lecture hålls varje år till minne av Krister Stendahl, tidigare biskop i Stockholms stift och professor i bibelvetenskap vid Harvard Divinity School i USA. Han engagerade sig tidigt i religionsdialogen, framför allt mellan judar och kristna.

Messy Monotheism and Interfaith Pluralism: Gods and Humans in the Roman Mediterranean

Detta är titeln på årets Krister Stendahl Memorial Lecture, som äger rum den 5 november kl 15 i Bringsalen på Ersta konferens.

Paula Fredriksen är Aurelio Professor of Scripture emerita at Boston University, och Distinguished Visiting Professor of Comparative Religion vid Hebrew University, Jerusalem. Hon hör till de forskare som intresserat sig för den historiske Jesus, och har haft stor betydelse för att placera honom i hans judiska kontext. Hon har ägnat sin forskning åt den tidiga kristendomens historia, relationen mellan kristna, judar och hedningar i romarriket och den kristna antisemitismens framväxt.

Paula Fredriksen

Paula Fredriksen har publicerat många böcker, bland andra From Jesus to Christ, the Origins of the New Testament Images of Jesus; Jesus of Nazareth, King of the Jews som tilldelades National Jewish Book Award I USA 1999 och Augustine and the Jews: A Christian Defense of Jews and Judaism och Sin: The Early History of an Idea. Hennes senaste bok, Paul: The Pagans’ Apostle (2017), sätter in Paulus budskap till hedningarna i den vidare sociala och religiösa kontexten i medelhavsregionen. Hon var också aktiv i debatten om Mel Gibsons film The Passion of the Christ och var redaktör för en antologi med kritiska texter om filmen: On ‘The Passion of the Christ’: Exploring the Issues Raised by the Controversial Movie.

Det är särskilt roligt att välkomna professor Fredriksen att föreläsa till Krister Stendahls minne eftersom hon en gång i tiden var hans student, och upprätthöll en vänskapsrelation med honom och hans hustru Brita genom alla år.

Detta är den tionde Krister Stendahl Memorial Lecture, och den arrangeras liksom tidigare år i samarbete med Paideia, the European Institute for Jewish Studies in Sweden.

Anmälan senast 29 oktober till info@paideia-eu.org

Tidigare Krister Stendahl-föreläsningar

Under varje föreläsning finns länkar till sammandrag och fulltext/videoupptagning

2017 Regina Polak: Migration: a chance for metanoia

2016 Rabbi Michael Melchior: When we work together for Peace we change

2015 Mona Siddiqui: Love and Law in Christianity and Islam

SammandragFulltext

2014 Mary C Boys: Turn it and Turn it Again: The Vital Contribution of Krister Stendahl to Jewish-Christian Relations

2013 Imam Feisal Abdul Rauf: Stendahlföreläsning

Sammandrag Videoupptagning

2012 Diana L. Eck: Frontiers of Faith: Religious Pluralism and our Common Future

2011 Susanna Heschel: Jesus var inte från Schleswig-Holstein

Sammandrag

2010: David Rosen: Is Religion the Problem or the Solution?

Sammandrag Fulltext

2009: Paul Knitter: Christianity and the Religions: A Zero-Sum Game?