Svenska kyrkan Stockholms stift Besöksadress: Klara Södra kyrkogata 1, 11152 Stockholm Postadress: Box 163 06, 10325 Stockholm Telefon: +46(8)50894000 E-post till Svenska kyrkan Stockholms stift Webbplats

Krister Stendahl Memorial Lecture

Vi är mycket glada att kunna välkomna årets föreläsare rabbi Michael Melchior. Föreläsningen till Krister Stendahls minne äger rum 19 september kl 15.30 på Ersta konferens, Erstagatan 1 K.

Krister Stendahl Memorial Lecture hålls på hösten varje år till minne av Krister Stendahl, biskop i Stockholms stift 1984-1988 och tidigare professor i bibelvetenskap och dekanus vid Harvard Divinity School i USA.

Michael Melchior årets Stendahl-föreläsare

Vi är mycket glada att få välkomna rabbi Michael Melchior att hålla årets Krister Stendahl memorial Lecture. Med titeln Can Radical, Fundamental Religion Live in a World of Humanism, Democracy and Peace?

Michael Melchior föddes i Danmark, i en familj där rabbinyrket gått i arv i sju generationer. Han är överrabbin i Norge, men sedan 1986 bosatt i Israel, där han också leder en ortodox församling i Jerusalem.

Michael Melchior har grundat och är ordförande för The Mosaica Center for Religious Conflict Transformation in the Middle East, som verkar för religionsfred mellan ledare med olika religiös tillhörighet i Mellanöstern. Han har grundat och är aktiv i flera olika organisationer som verkar för rättvisa, fred och samexistens. Han valdes in i Knesset, den israeliska riksdagen, 1999, och innehade flera olika ministerposter under tio års tid.

vårt arbete finns i sömmen mellan olika världar

På sin hemsida  säger Michael Melchior:
”Jag tror världen rör sig mot den messianska tiden. Jag tror att fram tills nu visste folk sin plats i hierarkierna: nationer kontrollerade andra nationer, män kontrollerade kvinnor etc. I den tid vi rör oss mot nu har allt det där ändrats, och tack Gud för det. Det är en svår omställning, för det finns fortfarande många som tror att de kan kontrollera andra.

Det är därför vårt arbete finns i sömmen mellan olika världar: mellan det religiösa och det sekulära, mellan judar och araber, mellan islams, kristendomens och judendomens värld, mellan de olika öarna av identiteter i det israeliska samhället, mellan judar i Israel och ute i världen för att nämna några. Vi verkar för att göra världen trygg för människor med olika traditioner, berättelser, världsbilder och trosföreställningar.”

Årets föreläsning till Krister Stendahls minne äger rum den 19 september kl 15.30 i Bringsalen på Ersta konferens, Erstagatan 1 K. Som alltid arrangeras den i samarbete med Paideia.
Fri entré.

Anmälan till info@paideia-eu.org senast 14 september