Svenska kyrkan Stockholms stift Besöksadress: Klara Södra kyrkogata 1, 11152 Stockholm Postadress: Box 163 06, 10325 Stockholm Telefon:+46(8)50894000 E-post till Svenska kyrkan Stockholms stift

Krister Stendahl Memorial Lecture

Krister Stendahl Memorial Lecture hålls varje år till minne av Krister Stendahl, tidigare biskop i Stockholms stift och professor i bibelvetenskap vid Harvard Divinity School i USA. Han engagerade sig tidigt i religionsdialogen, framför allt mellan judar och kristna.

Guilt as a productive force in the transformation of Jewish-Christian Relations

Det blir tema för årets Krister Stendahl Memorial Lecture med Katharina von Kallenbach, professor i religionsvetenskap vid St Marys College of Maryland. Föreläsningen äger rum den 31 oktober.

Hon är mest känd för sin banbrytande bok Anti-Judaism in Feminist Religious Writings och har forskat och undervisat om feminism och religionsdialog.

Hon har det senaste året varit ledare för ett stort forskningsprojekt vid universitetet i Bielefeld, kallat Felix Culpa? Guilt as a Culturally Productive Force.

Projektet är interdiciplinärt och undersöker skuld som produktiv kraft i lösningen av väpnade konflikter. Stendahlföreläsningen kommer att utgå från hennes arbete inom detta projekt.

Skuld är ett ämne professor von Kellenbach behandlat i sin bok The Mark of Cain: Guilt and Denial in the Lives of Nazi Perpetrators (2013). Förintelsen är också ett centralt tema i hennes forskning.

Vi är mycket glada att att Katharina von Kellenbach tackat ja till att hålla årets Krister Stendahl Memorial Lecture, som äger rum den 31 oktober kl 15.00 i Bringsalen på Ersta Konferens. Den arrangeras som vanligt i samarbete med Paideia.

Tidigare Krister Stendahl-föreläsningar

Under varje föreläsning finns länkar till sammandrag och fulltext/videoupptagning

2018 Paula Fredriksen: Messy Monotheism and Interfaith Pluralism: Gods and Humans in the Roman Mediterranean

Läs referat och se film från föreläsningen via vår blogg

2017 Regina Polak: Migration: a chance for metanoia

2016 Rabbi Michael Melchior: When we work together for Peace we change

2015 Mona Siddiqui: Love and Law in Christianity and Islam

SammandragFulltext

2014 Mary C Boys: Turn it and Turn it Again: The Vital Contribution of Krister Stendahl to Jewish-Christian Relations

2013 Imam Feisal Abdul Rauf: Stendahlföreläsning

Sammandrag Videoupptagning

2012 Diana L. Eck: Frontiers of Faith: Religious Pluralism and our Common Future

2011 Susanna Heschel: Jesus var inte från Schleswig-Holstein

Sammandrag

2010: David Rosen: Is Religion the Problem or the Solution?

Sammandrag Fulltext

2009: Paul Knitter: Christianity and the Religions: A Zero-Sum Game?