Någon sänker en bebis ner i dopfunten medan prästen håller sin hand på barnets huvud.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Dop - del i en större gemenskap

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal. Här kan du hitta lediga tider, kontakt för att boka och information om dopet.

Först av allt vill vi säga grattis!

Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. I dopet får vi ett löfte om att Gud alltid har omsorg om oss. Det är en vacker och glad tradition, som bjuder in till gemenskap. Här finns all information om dopet.

Antingen till ett nytt litet barn eller till en ny önskan om att ta emot dopet för egen del. Dopet är också något helt fantastiskt, en Guds gåva av gemenskap, trygghet och glädje! Att få tas emot av familj, släkt, församling, kyrkan och Gud.

Boka dop på webben

Här kan du enkelt hitta en tid för dop i Fässberg, Kållered och Stensjön samt göra en bokningsförfrågan.

Drop in-dop

Vi erbjuder drop in-dop vid några tillfällen om året. Här kan du hitta nästa aktuella datum.

Boka dop

Lättast bokar du dop genom att hitta en tid och göra en förfrågan här på webben. Du kan också kontakta oss på 031-761 93 00 eller via e-post så hjälper vi dig att boka plats och tid för dopet.

Dopet kan ske rum i en söndagsgudstjänst, där församlingen är med och välkomnar den som döpts, eller i en särskild dopgudstjänst lördagar eller söndagar. Du kan se vilka gudstjänster som finns i kalendern. Ibland finns det också möjlighet att låna lokal för dopkalas.

Dopförberedelser

När dopdagen börjar närma sig blir du kontaktad av den präst som skall döpa för att boka ett dopsamtal. Vid dopsamtalet går ni igenom hur dopet går till och pratar om vem som gör vad, vilka sånger eller texter ni önskar och om ni vill ha några faddrar. Här kan du läsa mer om dop i Svenska kyrkan.

Mamma håller bebis under ett dop.

Dop

Dopet är en glädje och fest som bekräftar att vi alla ingår i ett större sammanhang och gemenskap – en församling och en världsvid kyrka som Gud har omsorg om.

Dopdräkt

När en människa döps är det vanligt att använda en vit dopdräkt, som ibland kallas dopklänning, som symboliserar renhet och fest. Det går att låna dopdräkt av Svenska kyrkan Mölndal. Men du behöver inte ha en vit dopdräkt för att bli döpt.

Det dyrbaraste vi äger...

”Vi kom till kyrkan med det dyrbaraste vi äger, vårt nyfödda barn, och möttes av en kärleksfull beröring av Gud själv. Det var som om vårt lilla barn nåddes av en omsorg som var större än familj och vänner, och som nådde oss på djupet. Det var stort!”

En präst och en man i vit dopkåpa står på varsin sida om en dopfunt.

Denna enkla handling...

På ett sätt är döden redan avklarad, det du fick i dopet är redan nu ett liv som fortsätter på andra sidan din egen död. Ingenting i livet kan vara större än detta, alla andra karriärer är futtiga: Du har blivit Guds barn.     

Musik vid kyrkliga handlingar

Här kan du läsa Svenska kyrkan Mölndals tankar, råd och tips om musiken vid kyrkliga handlingar (dop, bröllop och begravning).

Musik på gudstjänster, dop, bröllop och begravning

Svenska kyrkan Mölndal erbjuder levande musik vid dop, bröllop och begravningar.

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

En bebis med nyckelpigor på kläderna ligger på mage på golvet.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Ett litet barn håller två vuxna i handen på promenaden.

Barn och familj

Nedan hittar du information om olika grupper. Svenska kyrkan Mölndal erbjuder mötesplatser för barn, unga och föräldrar.

Några mammor sitter i en ring på golvet med sina bebisar. En bebis tittar nyfiket på ett levande ljus som står i mitten.

Bli medlem

Svenska kyrkan Mölndal vill vara en närvarande, angelägen och modig kyrka. Välkommen som medlem!

Glad präst i en grupp med vuxna

Vuxen

Vår vuxenverksamhet kretsar kring möten, gemenskap, inre och yttre hållbarhet. Hur går mina behov och vardagens krav ihop med min roll i samhället och i hela skapelsen.

Konfirmation – tankar om Gud och livet

Här hittar du de grupper som finns under läsåret 2023-2024. Har du frågor får du gärna höra av dig till Johanna Risenfors Lindmark.

  • Svenska kyrkan Mölndal

    Svenska kyrkan Mölndal

    Församlingsexpedition och kansli

    Mer om Svenska kyrkan Mölndal

    Telefontid: mån-tors 09-12, 13-15 och fre 09-12. Besök (mån-tors 09-12, 13-15 och fre 09-12): Terrakottagatan 3B, 43142 Mölndal. Faktureringsadress: Fack 77800936, Box 15018, 75015 Uppsala. Organisationsnr: 252003-0202. Momsregistrerings: SE252003020201. Bankgiro: 5344-7876.