The falling man. Konstverk. En man ser ut att fall rakt ner längs en husvägg, i fönstret syns hans spegelbild.
Foto: Richard Drew

Luke Jerram

Luke Jerram (född 1974) är en brittisk installationskonstnär. Ett av hans konstverk är sfären Gaia som visas i Fässbergs kyrka 18 oktober-8 november 2022.

Luke Jerram (född 1974) är en brittisk installationskonstnär. Han skapar skulpturer, stora installationer, och levande konstprojekt.

Luke Jerrams tvärvetenskapliga praktik involverar skapandet av skulpturer, installationer och livekonstprojekt. Han bor i Storbritannien men har arbetat internationellt sedan 1997. Jerram har skapat ett antal extraordinära konstprojekt som har facinerat och inspirerat människor runt om i världen. Med över 25 års erfarenhet av att skapa framgångsrika konstverk hade han bara under 2021 104 utställningar i 17 olika länder.

Förutom att hans installationer turnerar runt i världen finns många av hans konstverk i permanenta samlingar, inklusive Metropolitan Museum of Art i New York och Wellcome Collection i London.

Gaia i Liverpool katedral Foto: Gareth Jones

År 2020 tilldelades Jerram en hedersdoktor från University of Bristol  och utsågs till hedersakademiker vid RWA  och Fellow i  Royal Astronomical Society .

Han är för närvarande gäststipendiat vid fakulteten för hälsa och tillämpad vetenskap, University of the West of England, Bristol . Jerram är färgblind .

Under sin konstnärstid har han vunnit flera olika utmärkelser.

Källa: Wikpeida och Luke Jerrams webbsida