Other languages with Google Translate

Kyrkogård

Har du frågor om begravning, gravskötsel och kyrkogård? Kontakta oss på kyrkogårdsförvaltningen! Vi ansvarar för begravningsverksamheten i Fässberg, Kållered och Stensjön.

Kyrkogårdsförvaltningen finns i Fässbergs församlingshem, Terrakottagatan 3B, tillsammans med kansli och församlingsexpedition.

Vi har öppet för besök

• måndag-torsdag 10-12, 13-14.30
  • samt fredag 10-12.

Du kan också ringa oss på telefon 031-7619317 eller 031-7619341 (måndag-torsdag 09-12, 13-14.30 samt fredag 10-12). Epost: molndals.kyrkogard@svenskakyrkan.se .

Följ vårt Instagramkonto

Vi jobbar aktivt för en biologisk mångfald och miljömedvetenhet på våra kyrkogårdar. Följ vårt Instagramkonto där vi delar med oss av blommor och miljöer på våra olika kyrkogårdar.

Nyheter och aktuellt

begravning

lokaler, kapell och kyrkor

Kikås kapell används i huvudsak som ceremonilokal vid begravningar och är öppet för gudstjänst i allhelgonatid. Adress: Kikås kyrkogård, Kikåsleden.

Kikås kapell

Vackert beläget vid Livereds begravningsplats (tidigare Kållereds södra begravningsplats). Det är byggt som ett religionsneutralt begravningskapell och används ibland som konsertlokal med fantastisk akustik. Adress: Högenvägen 1

Livereds kapell

Kållereds kyrka med sina ca 125 platser är en populär kyrka för livets stora dagar, som dop och bröllop. Kyrkan är öppen för gudstjänster under storhelger som påsk, allhelgona och jul samt som sommarkyrka med gudstjänst/mässa på söndagar, kultur- och musikkvällar, guidning och möjlighet att fika. Se kalendern för mer info. Adress: Norra Kyrkvägen, Kållered

Kållereds kyrka

Fässbergs kapell ligger vid berget Fässberg och Fässbergs kyrkogård. Kapellet byggdes 1936 och används oftast vid begravningar. Kapellet är också öppet vid gudstjänst och i Allhelgonatid. Adress: Stubbåkersgatan 22, Mölndal

Fässbergs kapell

På våra kyrkogårdar och begravningsplatser i Mölndal arbetar vi med den biologiska mångfalden. Vi har hunnit olika långt men du kan hitta olika fågelholkar, insektshotell och bikupor bland annat.

Biologiska mångfalden

Kyrkogårdsförvaltningen erbjuder flera olika skötselalternativ, där du får hjälp att hålla graven fin.

Gravskötsel

Söker du en fin gammal medeltida kyrka att gifta dig i eller bara vara i en stund och tända ljus? Eller en modern, stor sal med högt i tak? Ett litet rum för samtal? Vi är stolta över våra kyrkor och lokaler i Mölndal och Kållered!

Kyrkor och lokaler

Begravningsgudstjänsten är en akt av kärlek och respekt för den som är död och något att hämta kraft ur för de anhöriga.

Begravning – ett sista farväl

Våra begravningsplatser – eller kyrkogårdar som de ofta kallas – finns i Fässberg, Kikås och Kållered. De är rofyllda platser för besök till minne av avlidna kära.

Begravningsplatser

gravskötsel 2019

Behöver du hjälp med gravskötsel? Det är möjligt att teckna ett gravskötselavtal med kyrkogårdsförvaltningen. Du kan läsa mer i foldern Gravskötsel och i Prislista 2019 (pdf). Vi  börjar med nya skötselpaket, där du kan välja mellan:

Är du intresserad av vilka perenner som ingår i paketet, ring in till oss och beställ. Vi vill erbjuda er perenner som ett alternativ med tanke på vårt miljöarbete och den biologiska mångfalden.

Vår- och sommarblommor kommer endast att ingå i blått och rött skötselpaket och kan inte beställas separat.

Observera att endast gravrättsinnehavaren kan beställa arbeten på gravplatsen.

För mer info ring 031-761 93 17 eller 031-761 93 41 (mån-tors 09-12, 13-14.30 och fre 09-12).

Vad är en gravrätt?

Till varje grav hör en gravrätt och en gravrättsinnehavare som ansvarar för att graven sköts. Gravrätten gäller oftast 25 år från den senaste gravsättningen. Därefter kan man förlänga gravrätten om gravrättsinnehavaren vill.

Om gravrättsinnehavaren inte längre vill ansvara för skötseln till exempel av en gammal grav där man kanske aldrig träffat de gravsatta, kan man återlämna graven till förvaltningen. Detta kan också ske på kyrkogårdsförvaltningens initiativ för bortglömda gravar som inte vårdas om gravrättsinnehavare inte finns eller inte går att få tag på via annonsering under minst ett års tid.

GRAVTYPER

Minneslund och askgravlund
I en minneslund grävs askan av den avlidne ner inom minneslunds-området och det finns inga namn på de gravsatta. Akten görs utan att anhöriga närvarar. Många anhöriga placerar blommor och ljus i de hållare som finns för detta. Gravformen är praktisk då den inte kräver personlig skötsel men erbjuder ändå en vacker plats för besök och minnen. Minneslundar finns Fässbergs, Kikås och Kållereds kyrkogårdar samt på Livereds begravningsplats.

I askgravlunden finns den avlidnes namn på en namnskylt. Anhöriga kan närvara vid gravsättningen. På så sätt har denna gravform en individuell prägel. För dessa båda gravformer finns inga gravrättsinnehavare som för kist- och urngrav. Vi gravsätter ingen aska innan blanketten är påskriven av anhörig och inskickad till oss. Askgravlundar finns på Fässbergs kyrkogård, Kikås kyrkogård och Livereds begravningsplats.

Kistgravplats och urngravplats
Kistgravplats (jordbegravning) var tidigare det vanligaste sättet att begrava sina anhöriga på. Kistan sänks i jorden, antingen som en del av begravningsceremonin eller av kyrkogårdspersonalen vid ett senare tillfälle med eller utan anhörigas närvaro.

I dag är det dock vanligare med en urngrav där gravsättningen sker efter kremering. Gemensamt för urn- och kistgravar är att det finns en gravplats där stoftet av den avlidne sätts ner och den markeras med någon form av minnes-/gravsten. Kistgravplatser och urngravplatser finns på Fässbergs kyrkogård, Kikås kyrkogård och på Livereds begravningsplats.

Muslimskt gravområde
Livereds kapell är helt religionsneutralt och här finns också alla möjligheter att ha begravning enligt muslimska seder och bruk. Ett område på Livereds begravningsplats är särskilt avsett för muslimska gravsättningar.