FAQ om Gaia i Fässberg

Här samlar vi de vanligaste frågorna och svaren om Gaia i Fässbergs kyrka.

Varför är konstverket Gaia i Fässbergs kyrka?

Kyrkoherde Carl Sjögren såg konstverket på Twitter när det var i katedralen i Wakefield i England. Han blev alldeles förundrad och tänkte att katedralen i Wakefield påminner mycket om Fässberg. Efter förankring i kyrkoråd och ledningsgrupp skrevs kontrakt med konstnären Luke Jerram om att konstverket Gaia skulle hänga i Fässbergs kyrka 18 oktober-8 november 2022.

Vem är Luke Jerram?

Luke Jerram är en multikonstnär som bor och verkar i England. Du kan läsa mer om honom på hans webbsida. 

https://www.lukejerram.com/

Hur stort är konstverket och vad är det för bilder?

Konstverket är sju meter i diameter. Det är upplyst innifrån och snurrar så du kan se hela jorden. Konstverket är gjort av bilder från Nasa, som austronaterna tagit av jorden. 

En centimeter på konstverket motsvarar 18 kilometer i verkligheten. Om du står 211 meter från konstverket och tittar på den, ser du jordens som den ser ut på månen. 

Varför har ni valt Förundran och Förändring som tema?

Det är lätt att känna Förundran och ödmjukhet när man ser det stora konstverket i lokalen. Jorden blir påtaglig och det är så tydligt att vi hänger samman. Det är inga gränser som delar oss. Vi hänger ihop. 

Därför är det andra ordet Förändring. Hur kan vi förändras för att ta hand om jorden, ta hand om varandra och vårda den jord som vi har fått ansvar för. 

Tar ni inträde?

Nej, det är helt gratis att komma och titta på konstverket. 

När är det öppet och måste jag boka?

Kyrkan är öppen varje dag kl 11-19 (längre om det är någon aktivitet/konsert). Du behöver inte boka utan det är bara att komma och det är gratis. Vissa dagar är det också allmän guidning. Det finns också en ”egen” guidning som du kan lyssna på via din telefon. 

Är Fässbergs kyrka det enda stället i Sverige som konstverket visas?

Fässbergs kyrka är det första stället som konstverket visas i Sverige. Sedan kommer det att åka vidare till Stockholm och sättas upp i Stockholms slott under Nobelveckan.