Foto: Tony Gill

Gaia

Konstverket Gaia av Luke Jerram kommer att finnas i Fässbergs kyrka 18 oktober-8 november. Under dessa veckor kommer många olika evenemang att äga rum. Mer info kommer när det närmar sig.

The falling man. Konstverk. En man ser ut att fall rakt ner längs en husvägg, i fönstret syns hans spegelbild.

Luke Jerram

Luke Jerram (född 1974) är en brittisk installationskonstnär. Ett av hans konstverk är sfären Gaia som visas i Fässbergs kyrka 18 oktober-8 november 2022.

Gaia - en sfär på 7 meter förställande jorden i Liverpool katedralen.

Boka Gaia-guidning

Svenska kyrkan Mölndal erbjuder guidning i princip varje dag mellan 18 oktober-8 november för att se konstverket Gaia i Fässbergs kyrka. Både dagtid och kvällstid. Här lämnar du din intresseanmälan.

Gaia utomhus

Drop in-vigsel

Nästa tid är planerad till 22 oktober 2022 från kl 20.00-02.00. Vigseln sker i Fässbergs kyrka där ni kan bli vigda under det vackra konstverket Gaia. Här kan ni läsa mer om hur det går till samt anmäla er.

Gaia

Gaia är ett konstverk som turnerar runt jorden, konstnären heter Luke Jerram och kommer från England.

Det mäter sju meter i diameter och är skapat av bilder från NASAs fotografier av jordytan. Konstverket ger besökaren möjlighet att se vår planet tredminensionellt svävande och långsamt roterande i rummet.

18 oktober - 8 november

Gaia kommer att vara installerad i Fässbergs kyrka under tiden 18 oktober - 8 november 2022. Installationen hjälper oss att se jorden på lite håll och upptäcka vad som händer med oss då.

Första gången

De första astronauternas reaktion var dels en känsla av ömsinthet mot planeten, dels en grundläggande förståelse av hur allt liv hänger samman. De beskrev också en förnyad känsla av ansvarstagande för miljön och klimatfrågorna.

Konstverket fungerar också som en spegel för större händelser på jorden idag. Under hösten 2022 pågår troligen en bearbetning av upplevelserna under Covid-19-pandemin.

Kanske kan Gaia i Fässbergs kyrka ge oss alla som kommer dit en känsla av att alla samhällen på jorden är förbundna med varandra och att vi har ett ansvar gentemot varandra? Efter pandemin har också respekten för de värden naturen ger ökat, kan Gaia hjälpa oss att upptäcka mer av det?

När vi ser Gaia i Fässbergs kyrka omges jorden av ett soundtrack komponerat av tonsättaren Dan Jones. I den grekiska mytologin är Gaia jorden personifierad, på svenska ”Moder jord”.

Johannes Imberg

Präst - Församlingsherde Fässberg

Mer om Johannes Imberg

Församlingsherde Fässbergs församling. Hållbarhetssamordnare för Svenska kyrkan Mölndal.

Mölndal helt 100

Svenska kyrkan Mölndal firar Mölndal helt 100 med massor av olika program. Utställningar, musik, föreläsningar och mycket mer. Info fylls på löpande under året.

Mölndal helt 100 - Jubileumshelg 4-6 juni

Svenska kyrkan Mölndal firar Mölndal helt 100 med bland annat program i Fässbergs kyrka under jubileumshelgen 4-6 juni 2022. Reservation för ändringar. Alltid senaste informationen i vår kalender.