Other languages with Google Translate

Dopdräkt

När en människa döps är det vanligt att använda en vit dopdräkt, som symboliserar renhet och fest. Det går att låna dopdräkt av Svenska kyrkan Mölndal. Men du behöver inte ha en vit dopdräkt för att bli döpt.

Det finns fem olika dopdräkter som Svenska kyrkan Mölndal lånar ut om man inte har en egen dräkt. Hör av dig till
Expeditionen 031-761 93 00
molndals.pastorat@svenskakyrkan.se
för att titta på dopdräkterna och för att boka dem.

Dopdräkt är ett plagg som bärs vid dop. Dopdräkter för spädbarn går ofta i arv i familjen. Dopdräkter är vita vilket symboliserar renhet.

I den katolska medeltida kyrkans dopritual ikläddes barnet en lång vit dopskrud som en symbol för det nya livet med Kristus, efter att ha doppats i funten tre gånger. Med tiden krympte dopskruden till ”kristningaklädet”, ett symboliskt vitt tygstycke som överräcktes till barnet efter dopakten. (källa Wikipedia)

Det är inte nödvändigt att ha en dopdräkt vid dopet. Men dopdräkten kommer igen i konfirmandens vita kåpa.

Dopdräkt i bomullsbrodyr

Dopdräkt i bomullsbrodyr. Sydd av Ebba Johansson.
Dopdräkt i bomullsbrodyr. Sydd av Ebba Johansson. Bild: Carina Etander Rimborg

Dopdräkt i bomullsbrodyr med genombrutna blommor. Storlek 2-6 månader. Knappar i livet bak. Liten rund krage.

Dopdräkt i bomullsbrodyr. Sydd av Ebba Johansson.
Dopdräkt i bomullsbrodyr. Sydd av Ebba Johansson. Bild: Carina Etander Rimborg

Det finns vitt, grönt, blått eller rosa satängband att låna till.

dopdräkt i bomull/polyester (finns två likadana)

Dopdräkt i bomull/polyester. Finns två likadana. Sydd av Margareta Widfedt
Dopdräkt i bomull/polyester. Finns två likadana. Sydd av Margareta Widfedt Bild: Carina Etander Rimborg

Två likadana dopdräkter. Bomull/polyester. Passar ett barn 2-8 månader. Med volang över axlarna och satängband. Knäppning bak i livet. Fodrad med innekjol.

Dopdräkt i bomull/polyester. Sydd av Margareta Widfedt Bild: Carina Etander Rimborg

dopdräkt i bomullsvoile

Dopdräkt i bomullsvoile. Sydd av Ebba Johansson.
Dopdräkt i bomullsvoile. Sydd av Ebba Johansson. Bild: Carina Etander Rimborg

Dopdräkt i mycket tunn bomullsvoile. Passar ett barn 2-4 månader. Kantsmyckning med band. Spets vid ärmarna. Två olika lösa kragar. En helrund krage med spets och en krage i bomull och spets.

Dopdräkt i bomullsvoile. Kragen i bomull och spets.. Sydd av Ebba Johansson.
Dopdräkt i bomullsvoile. Sydd av Ebba Johansson. Bild: Carina Etander Rimborg

dopkåpa

Dopkåpa till större barn.
Dopkåpa till större barn. Bild: Carina Etander Rimborg

Dopkåpa till större barn, 5-10 år.

Det finns också konfirmandkåpor att låna om det är en tonåring/vuxen som ska döpas.