Skara stift Besöksadress: Skoltorget 1, 53231 Skara Postadress: Box 173, 53223 Skara Telefon:+46(511)26200 E-post till Skara stift

"Tala tydligt om Jesus". Det är mottot för Skara stift som grundades redan 1014 och är Sveriges äldsta stift. Här finns 435 kyrkor och kapell, och en stor och variationsrik verksamhet.

För sjätte året i rad ger biskop Åke Bonnier ut ett brev till församlingarna i Skara stift. Denna gång handlar det om Ordet, det vill säga Bibeln. I brevet berättar han bland annat hur han som ung tyckte det var urtråkigt att läsa den gamla boken med de svarta  pärmarna. Men ett konfirmationsläger ändrade hans inställning och så småningom blev Bibeln hans ständiga följeslagare. Biskopens brev om ordet delas ut i stiftets kyrkor under adventstiden. Det går också att ladda hem det här från hemsidan.

Biskopen skriver brev om Ordet

För sjätte året i rad ger biskop Åke Bonnier ut ett brev till församlingarna i Skara stift. Denna gång handlar det om Ordet, det vill säga Bibeln. I brevet berättar han bland annat hur han som ung tyckte det var urtråkigt att läsa den gamla boken med de svarta pärmarna. Men ett konfirmationsläger ändrade hans inställning och så småningom blev Bibeln hans ständiga följeslagare. Biskopens brev om ordet delas ut i stiftets kyrkor under adventstiden. Det går också att ladda hem det här från hemsidan.

Klicka här för att läsa Intro direkt på skärmen

Läs Intro om nya traditioner

Traditioner och hur de förändras är ett genomgående tema i nya numret av tidningen Intro. Bland annat berättar forskaren Susanne Nylund Skog om hur vårt julfirande ändrats. Bara några generationer tillbaka så var julfirandet ungefär likadant i alla svenska hem. I dag är bilden en helt annan, och varje familj formar sitt eget firande. I Intro går det också att läsa om hur kyrkan vårdar sin del av kulturarvet så att det är tillgängligt för många. Klicka här för att läsa Intro direkt på skärmen

Veckans krönikör har äntligen hittat något positivt med att vara pensionär. Och han har lärt sig något nytt. Grävningar i ett av de kunskapsfält som finns på internet har nämligen visat fascinerande samband mellan kristendom och utveckling. Han har upptäckt det koreanska exemplet.

Det koreanska exemplet

Svenska kyrkans biskopar har lanserat ett nytt biskopsbrev om klimatet. Det innehåll både resonemang och utmaningar. Biskop Åke Bonnier konstaterar att klimatfrågan har både andliga och existentiella dimensioner. Därför tar biskopsbrevet upp såväl naturvetenskaplig kunskap som själavård, teologi och konkreta uppmaningar. Brevet finns att läsa direkt på skärm, och kan också köpas i bokform.

Klimatet i centrum för nytt biskopsbrev

Flämslätts stiftsgård kommer att rustas upp under 2020. Det framgår av stiftets budget som nu är antagen. I övrigt handlar budgeten mest om att klara den befintliga verksamheten inom krympande ekonomiska ramar. Budgeten var ett av de ämnen som togs upp när stiftsfullmäktige samlades den 27 november. På dagordningen fanns också ett antal motioner i vitt skilda ämnen.

Flämslätt rustas i stram budget