Foto: Anna Theander

"Tala tydligt om Jesus". Det är mottot för Skara stift som grundades redan 1014 och är Sveriges äldsta stift. Här finns 435 kyrkor och kapell, och en stor och variationsrik verksamhet.

Närbild på ett brinnande ljus i en ljusstake med stormglas. En orgel i bakgrunden.

Vi får aldrig glömma - aldrig förminska

Idag, 27 januari, är det förintelsens minnesdag. Vi får hedra dem som mördades i förintelsens sammanhang i gaskamrar, i getton och i koncentrationslägrens olika vidrigheter. Läs biskop Åkes text och bön här.

Inspirationsdag för ideella

Välkommen till en dag för dig som är ideell medarbetare i Skara stift! Vi samlas på två platser i stiftet för att lära mer och inspireras i såväl gemensamma föredrag som valbara seminarier. Första tillfället är i Töreboda den 4 februari och höstens inspirationsdag, med liknande program, är 18 november i Borås. Välj den dag som passar dig bäst!

Åtgärder för att sänka energiåtgången

Energifrågan och elpriserna är ett aktuellt ämne. På den här sidan samlar vi material som handlar om hur vi kan arbeta för att sänka energiåtgången på olika sätt.

Så har energifrågan hanterats i några av stiftets pastorat

Under året har Skara stift kartlagt värme- och klimatsystemen i de drygt 400 kyrkor som finns i stiftet. Det resulterade också en artikelserie om goda exempel när det gäller energiåtgärder.

Lärande och undervisning

Programmet Lärande och undervisning syftar till att öka och fördjupa kunskapen om kristen tro och tradition hos många människor. Här kan du läsa mer om Lärande och undervisning i Skara stift.

Lärjungaskapets år - bön

Inför varje nytt kyrkoår skriver biskop Åke ett brev med ett tema som finns med på olika sätt under året. Temat ger möjlighet till reflektion och fördjupning, både enskilt och tillsammans med andra. Vi är just nu inne i en treårsperiod där temat är lärjungaskap, men ur olika perspektiv. Årets perspektiv är bön. Här kan du ladda ner brevet på svenska, engelska och finska.

Kurser

Kompetensutveckling är en del i stiftets främjandeuppdrag och här är delande och dialog viktiga ord. Skara stift erbjuder ett rikt utbud av kurser både för anställda, förtroendevalda och ideella medarbetare. En del kurser ordnar stiftet på egen hand, men många gånger samarbetar vi med andra organisationer. Detta är på gång just nu!

Arrangemang

Välkommen till mötesplatser för dig med engagemang i Svenska kyrkan! Tillsammans delar vi erfarenheter och får ny kraft och inspiration i våra uppgifter och uppdrag.

Kyrkans klassiker

Var med att under ett kalenderår upptäcka delar av kyrkans tro och liv. Det handlar om att be, läsa bibeln, fira gudstjänst och träna sin omtanke om andra.

Nödrop för Ukraina

Tillsammans kan vi hjälpa dem som drabbas av konflikten i Ukraina. Din gåva gör skillnad! Ge din gåva till Act Svenska kyrkan, swisha till 900 1223. Skriv AKUT i meddelandefältet. Tack!

Kyrkor i Skara stift ringer för fred

Varje dag klockan tolv ringer kyrkklockor runtom i Skara stift för att mana till bön för fred. Initiativet kommer från biskop Åke Bonnier, som uppmanat församlingarna att be för situationen i Ukraina.

Pilgrimsvandra 2022

Här kan du vandra i Skara stift

Vart går kollekten?

Här kan du ladda hem kollektvädjan för helgens gudstjänster. Nu finns kollektlistor för 2022 och 2023 som innefattar både beslutade rikskollekter och stiftskollekter samt information om vilka söndagar församlingskollekt ska tas upp.

Så behandlas personuppgifter

I Skara stifts verksamhet förekommer ofta behandling av personuppgifter. Vår ambition är att sköta detta med respekt för varje individ. Här kan du läsa mer om hur vi behandlar personuppgifter. Om du har frågor om vår behandling av dina personuppgifter, hör av dig till Skara.stift@svenskakyrkan.se. Vi har ett dataskyddsombud som har till uppgift att säkerställa att vår verksamhet följer dataskyddsförordningen: Gabriel Axelsson, Xeeda E-post: dso@xeeda.se Telefon: 070-268 89 27

Pressrum

Du som är journalist och vill komma i kontakt med Skara stift kan i första hand vända dig till pressekreterare Josefin Roos. Telefonnumret är 0511-262 43 eller 070-858 55 19. E-post: josefin.roos@svenskakyrkan.se . Pressrummet innehåller också pressmeddelanden och pressbilder på biskop Åke Bonnier.