Foto: Anna Theander

Skara stift

"Tala tydligt om Jesus". Det är mottot för Skara stift som grundades redan 1014 och är Sveriges äldsta stift. Här finns 435 kyrkor och kapell, och en stor och variationsrik verksamhet.

Kränkningar av heliga skrifter kan aldrig bygga ett gott samhälle

Biskop Åke Bonnier uttalar sig med anledning av den senaste tidens islamofobiska hatattacker och att den danske högerextrema politikern Rasmus Paludan fått tillstånd att genomföra demonstrationer i Borås och Trollhättan.

Årets fasteaktion slog insamlingsrekord - även i Skara stift

Under Act Svenska kyrkans fasteaktion samlades 61,6 miljoner kronor in, vilket är nytt rekord. Även i Skara stift slogs rekord med en insamling på 5,6 miljoner. Årets fasteaktion hade temat Dela lika under samma himmel och pengarna kommer bland annat att användas till att motverka hunger, svält och främja hållbar fred. Kriget i Ukraina har engagerat församlingar, privatpersoner, företag och organisationer i hela Sverige och har bidragit till det höga insamlingsresultatet.

Stiftsfullmäktige i Skara stift sammanträder 24 maj

Tisdag 24 maj 15.00 sammanträder stiftsfullmäktige i Skara stift. På dagordningen ligger bland annat årsredovisning för Skara stiftsorganisation och Prästlönetillgångarna i Skara stift för 2021. Sammanträdet äger rum på Flämslätt stifts- och kursgård.

Lediga arrenden!

Skara stift arrenderar ut vackra Fågelögård ute på Torsö samt två sidorarrenden i Mariestad och Skara kommun. Klicka här för att få veta mer!

Ingen ärkebiskop vald - biskop Martin Modéus och biskop Johan Dalman vidare till nästa valomgång

Idag genomfördes första valomgången i ärkebiskopsvalet. Eftersom ingen av de fem kandidaterna fick minst 50 procent av rösterna kommer det genomföras en andra valomgång. Då väljs en ärkebiskop av de två kandidater som fick flest röster i dagens val - Johan Dahlman och Martin Modéus.

Nödrop för Ukraina

Tillsammans kan vi hjälpa dem som drabbas av konflikten i Ukraina. Din gåva gör skillnad! Ge din gåva till Act Svenska kyrkan, swisha till 900 1223. Skriv AKUT i meddelandefältet. Tack!

Stor kreativitet runt om i stiftet under fasteaktionen

Just nu pågår Svenska kyrkans fasteaktion med temat “Dela lika under samma himmel”. I Skara stift samlas pengar in med massor av kreativitet och god vilja. Efter två år av coronarestriktioner kan församlingar och pastorat återigen anordna allt från barn som målar naglarna fina mot en slant till musikgudstjänster och soppluncher.

Kyrkor i Skara stift ringer för fred

Varje dag klockan tolv ringer kyrkklockor runtom i Skara stift för att mana till bön för fred. Initiativet kommer från biskop Åke Bonnier, som uppmanat församlingarna att be för situationen i Ukraina.

Utställning om att leva som papperslös visas i Borås och Ulricehamn

Hur är det att leva som papperslös i Sverige? Det är en fråga som bland annat Mariana Viåsen, diakon i Svenska kyrkan i Borås, ställt sig efter att ha mött många papperslösa människor i sitt arbete. Funderingarna har resulterat i utställningen “I slutet av dagen - alla är människor” om vardagen som papperslös i Sverige. Den kommer att visas i Borås och Ulricehamn under våren och sommaren.

Var med och fira Utlandskyrkans helg!

Den 15-16 oktober firas Utlandskyrkans helg! Svenska kyrkan i utlandet har församlingar på omkring 40 orter runt om i världen. Var med och delta eller medverka på något sätt i just ditt pastorat/församling.

Glömda bilder får nytt liv i Herrljunga

Det var ett tacksamt gäng från Herrljunga bibliotek som fick ta emot svartvita pappersbilder från Fåglaviks glasbruk tagna någongång under 1960- eller 1970-talet. Bilderna hittades i stiftskansliets fotoarkiv i somras och är tagna av Ingvar Larsson som under en lång period var Skara stifts fotograf.

Ett svartvitt sameporträtt tryckt på en spånskiva står i Uppsala domkyrka.

Svenska kyrkans ursäkt till det samiska folket

Se hela filmen eller den korta versionen från högtidsgudstjänsten – ett av de två tillfällen då ärkebiskopen framför Svenska kyrkans offentliga ursäkt till det samiska folket.

Kyrkans klassiker

Var med att under ett kalenderår upptäcka delar av kyrkans tro och liv. Det handlar om att be, läsa bibeln, fira gudstjänst och träna sin omtanke om andra.

Varmt välkommen till Syföreningsdagar 2022

10-11 maj på Stiftsgården Flämslätt.

Pilgrimsvandra 2022

Här kan du vandra i Skara stift

Biskopsbrev om lärande och undervisning

I biskopsbrevet om lärande och undervisning, ”… och lär dem”, kan du läsa vilka perspektiv som finns på kyrkans undervisning.

Lärjungaskapets år

Precis som tidigare år skriver biskop Åke Bonnier ett brev med ett tema som finns med i stiftets verksamhet framöver. Temat ger också möjlighet till reflektion och fördjupning, både enskilt och tillsammans med andra. Till skillnad från tidigare teman så sträcker sig kommande tema över tre år och inte bara ett. Och temat är lärjungaskap.

Någon håller en korg fylld med sedlar.

Så söker du stiftskollekt

Några gånger varje år tas det upp stiftskollekt i samband med gudstjänster i Skara stift. Det finns möjlighet att söka hos domkapitlet om att få en sådan kollekt.

Vart går kollekten?

Här kan du ladda hem kollektvädjan för helgens gudstjänster. Nu finns kollektlistor för hela 2022 som innefattar både beslutade rikskollekter och stiftskollekter samt information om vilka söndagar församlingskollekt ska tas upp.

Leende präst öppnar kyrkporten.

Svenska kyrkan under coronapandemin

De flesta pandemirestriktioner är nu borttagna. Välkommen att fira gudstjänst, gå på konsert och delta i församlingens aktiviteter!

ansikte dolt bakom ett tunnt tyg

Så arbetar vi mot skuggpandemin

Samtidigt som insatser för att motverka spridningen av covid-19 görs måste vi arbeta för att stoppa den växande skuggpandemin. Hunger och våld ökar i skuggan av pandemin. Din gåva gör skillnad.

Om Coronaviruset

Med anledning av Coronaviruset följer Svenska kyrkan utvecklingen och för en pågående dialog med ansvariga myndigheter. Vad gäller verksamheten följs de råd och riktlinjer som ges av dessa myndigheter. Information uppdateras kontinuerligt på Skara stifts intranät.

Person tittar på livesändning från gudstjänst hemifrån soffan.

Digitala gudstjänster och evenemang

Många församlingar sänder gudstjänster och andra evenemang på webben. I vår gemensamma kalender hittar du sändningarna. Du kan också se eller höra en del av våra gudstjänster via SVT eller Sveriges radio.

En människa som håller en kopp med en liten spricka i.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.

Pysseltid

Här kan du ta del av de filmer då vår pysselpanel pysslar och samtalar inför ett urval av kyrkoårets söndagar.

Så behandlas personuppgifter

I Skara stifts verksamhet förekommer ofta behandling av personuppgifter. Vår ambition är att sköta detta med respekt för varje individ. Här kan du läsa mer om hur vi behandlar personuppgifter. Om du har frågor om vår behandling av dina personuppgifter, hör av dig till Skara.stift@svenskakyrkan.se. Vi har ett dataskyddsombud som har till uppgift att säkerställa att vår verksamhet följer dataskyddsförordningen: Gabriel Axelsson, Xeeda E-post: dso@xeeda.se Telefon: 070-268 89 27

Pressrum

Du som är journalist och vill komma i kontakt med Skara stift kan i första hand vända dig till pressekreterare Josefin Roos. Telefonnumret är 0511-262 43 eller 070-858 55 19. E-post: josefin.roos@svenskakyrkan.se . Pressrummet innehåller också pressmeddelanden och pressbilder på biskop Åke Bonnier.