"Tala tydligt om Jesus". Det är mottot för Skara stift som grundades redan 1014 och är Sveriges äldsta stift. Här finns 435 kyrkor och kapell, och en stor och variationsrik verksamhet.

Hertig Karl, sedermera kung Karl IX, grundade Mariestad och lät bygga stadens domkyrka. Hans bror Johan III var mer katolskt sinnad vilket märktes i kyrkolivet i Skara. De två brödernas vänskap svalnade. Se videon om hertigen om domkyrkan.

Här ska vara protestantiskt!

"Det finns många pilgrimsleder i Skara stift. Och det är viktigt att vandra." Det säger biskop Åke Bonnier i årets sommarvideo. Han konstaterar att vandringen ger möjlighet till fördjupning, både av relationen till Gud och av förståelsen för skapelsen. Pilgrimsvandringen hjälper oss att inse naturens skönhet och skörhet. Då får vi också upp ögonen för vårt eget ansvar.

Pilgrim i sommartid

Veckans krönikör börjar nog (äntligen) trivas som pensionär. Nyligen träffade han en universitetsrektor från Havanna. Det resulterade i utbyte av souvenirer där båda ansträngde sig för att vara lokala.

Med morakniv och penna från Ballograf

Det finns många möjligheter, och många skäl, att vandra som pilgrim i Skara stift. På pilgrimslederna kan du gå i lugnt tempo på stigar och vägar, över ängar och fält, på berg och höjder. På många håll ordnas pilgrimsvandringar under sommaren. I Skara stifts pilgrimskalender hittar du pilgrimsvandringar på olika platser i stiftet, månad för månad. Den fylls på hela tiden! Välkommen att vandra med!

Tid att pilgrimsvandra

Runtom i stiftet bjuds in till musikevenemang i sommartid. På många hålls finns också kaffeservering och andra aktiviteter. Här hittar du ett urval som presenteras områdesvis.

Sommarmusik i Skara stift