Text Emelie Simmons Foto Arne Hyckenberg
Det är kyrkkaffe i en av paradvåningarna på Ersta diakoni. Runt borden sitter både ungdomar och äldre och äter semmeltårta och dricker kaffe i finporslin. Det är strax dags att bryta upp och ungdomarna ska gå vidare till sina olika uppdrag.
Prästen Paul Westerlund säger några avslutande ord till besökarna. Elin och hennes kamrater skyndar sig att ställa in kaffekoppen och assietten i köket och går med raska steg ner för trappan, vidare över gården till ett gult litet hus. Oblatbageri står det på en skylt på husfasaden. Inne i bageriets hall tar de av sig sina skor, sätter på sig vita rockar och tvättar händerna ordentligt. Wilma slår på radion, idag blir det radiokanalen Lugna favoriter.
– Det är lite gammaldags här, vi kan inte koppla våra mobiler med Spotify till radion eftersom den är så gammal. Ibland har vi satt en iPhone i ett glas så det hörs lite bättre, samt att vi får lyssna på våra spellistor, säger Wilma.
Alma sätter sig vid en av maskinerna som stansar ut oblaten från arket. För varje rund oblat som hon trycker ut med hjälp av maskinen ramlar den ner i en låda som sitter fast under bordet.
– Jag tycker att det är lite häftigt att Ersta oblatbageri är det enda i Sverige där oblaterna bakas för hand, det är inte en maskin som tillverkat dem. Vi gör samma sak som man gjorde för 100 år sedan och det är häftigt. Vi hjälper Svenska kyrkan att fortsätta med sina traditioner, som nattvarden faktiskt är, säger Alma.
Stansa i eget tempo
Ersta diakoni startade oblatbageriet 1909 och långt in på 80-talet var det främst de pensionerade diakonissorna som arbetade ideellt i bageriet. Idag är det både anställda, volontärer och några pensionerade diakonissor. För visst kan man undra varför det sitter sex tjejer en söndag eftermiddag och stansar oblater.
– Efter konfirmationen fick vi välja vad vi vill fortsätta med här på Ersta. Som volontär får vi välja att vara i bageriet, secondhand butiken, Lukasgården och hjälpa till vid kyrkkaffet. Jag valde att vara i bageriet för att det är speciellt att tillverka oblater, säger Alma.
Resterna av oblatkakan går inte att använda så tjejerna får äta hur mycket det vill. Wilma sitter tillbakalutad i kontorsstolen och äter spillet från kakan.
– Gott, ungefär som kex, lite knaprigt, säger hon. De sex tjejerna är i åldern 16-17 år och lärde känna varandra under konfirmationen. De kommer från hela Stockholmsområdet.
– Vi gillar att umgås och hänga här på söndagar. Det finns en gemenskap här i gruppen samt att jag gör något nyttigt, säger Lovisa.
– Det finns en stor konkurrens i samhället i dag för oss ungdomar. Pressen i skolan, på sociala medier och fritiden. Men här kan jag sitta och stansa i mitt tempo. Det är lugnare och mindre stress. Så gör jag ändå något för andra. Jag kan koppla bort alla måsten och behöver inte tänka så mycket – det är meditativt att sitta här, säger Alma och några av tjejerna nickar instämmande. Alma fortsätter:
– Jag skulle vilja att fler hittade hit. Det finns så många fördomar om kyrkan, att det enda vi gör är att läsa bibeln och det stämmer verkligen inte.
Från radion ljuder en 80-tals ballad. Tjejerna fnissar lite, det blir tyst och det enda som hörs är ljuder av maskinerna. Ebba och Angelica sitter vid ett bord och är ansvariga för att för att kontrollera att oblaterna uppfyller kraven. Konturerna ska synas på Jesusfiguren i mitten av den stansade oblaten och kanterna ska vara snygga. De får inte vara naggade eller fula.
Efter kontrollen lägger tjejerna ner oblaterna i rör, med snygga etiketter på. Därefter är de klara för leverans. Ungefär lite över tre miljoner oblater skeppas iväg varje år.