Dop

Dopet är en högtid förknippad med djup glädje, oavsett om det är ett barn eller en vuxen som döps

Dopet är en högtid som är förknippad med mycket glädje. Detta oavsett om det är ett barn eller en vuxen som döps. För föräldrarna är dopet kanske första gången som de framträder tillsammans inför sina släktingar och visar upp sitt barn. Vi gläder oss med barnet och alla dem som nu är villiga att gå in i omsorgen om en ny liten människa.

Dopet är det synliga tecknet för hur Gud vill ta emot, älska och följa varje människa. I dopet får vi del av Kristi död och uppståndelse. Det är hoppets mönster för livet. Dopet är också medlemsgrundande, den naturliga vägen in i kyrkan och församlingen.

Det finns ingen åldersgräns för dopet, vare sig uppåt eller nedåt. Skillnaden är bara att den som döps som barn får sin undervisning om kristen tro och dopets innebörd i efterskott, av sina föräldrar och faddrar samt vid den eventuella konfirmationen. Som vuxen undervisas man inför sitt dop genom kyrkans försorg. Vi döps bara en gång i livet - en gång döpt, alltid döpt.

Att döpas som vuxen

I 1686 års kyrkolag stod det att barnet måste döpas innan det blivit åtta dagar gammalt, men i dag finns ingen åldersgräns för dopet. Skillnaden är bara att den som döps som barn får sin undervisning om kristen tro och dopets innebörd i efterskott av sina föräldrar och faddrar samt vid konfirmationen.

Som vuxen kommer undervisningen före själva dopet. Vill du döpas som vuxen tar du antingen direkt kontakt med en präst i kyrkan eller ringer församlingsexpeditionen för att boka tid. Du väljer själv tidpunkt och plats för ditt dop.