Foto: Johannes Frandsen/Ikon

Bröllop och vigsel i Botkyrka församling

Går ni i giftastankar? Boka ert bröllop i någon av våra kyrkor. Är ni redan gifta kan ni istället boka en kyrklig välsignelse.

Vigselgudstjänsten är kostnadsfri

Det kostar ingenting att gifta sig i Botkyrka församling. Det enda som krävs är att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan. Kyrka, präst och musiker - allt ingår! Botkyrka församling har sex kyrkor, där ni kan gifta er.

Boka tid för bröllop i Botkyrka församling

Se alla lediga vigseltider eller ring vår församlingsexpedition på telefon 08-530 222 00 eller skicka e-post till botkyrka.forsamling@svenskakyrkan.se om ni vill boka en tid för bröllop hos oss.

Så går vigselgudstjänsten till

Vigselgudstjänsten är den en kyrklig handling som också innehåller ett juridiskt bindande moment. Till skillnad från den borgerliga vigsel är vigselgudstjänsten just en gudstjänst, med bön och bibelläsning och välsignelse över brudparet.

En liten eller stor ceremoni?

Vigselgudstjänstens former och storlek kan variera. Det kan lika gärna vara ett stort frackbröllop med många gäster som ett enkelt bröllop med några få vittnen. Om ni önskar är det också möjligt att fira mässa (nattvard) i samband med vigseln.

Ni som ska gifta er kan påverka hur ni vill att er vigsel ska vara genom att välja böner, texter och psalmer. Vill ni ha någon speciell musik kan ni prata med prästen eller musikern om det. Innehållet och innebörden av vigseln är dock detsamma oberoende av de yttre formerna. I svenskkyrklig tradition går brudparet in tillsammans fram till altaret.

Vigsellöftet

En vigselgudstjänst innehåller alltid bibelläsning och bön. Brudparet svarar på frågorna och prästen leder bönen över ringarna. Löftena som paret ger varandra kan läsas först av prästen om ni önskar det. Det går lika bra att själva formulera era löften eller att använda de redan färdiga som finns i kyrkohandboken.

Vid ringväxlingen kan vigselparet välja om ni vill byta ringar eller om bara bruden får en vigselring. När vigselmomentet är avslutat tillkännager prästen att paret nu är gifta.

Foto: Magnus Aronson/Ikon

Välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap

Har ni gift er i en borgerlig ceremoni kan ni boka en välsignelse över er äktenskap. En sådan ceremoni leds av en präst. Minst en av er ska vara medlem i Svenska kyrkan, då är ceremonin kostnadsfri. Du och din partner är välkomna att boka tid för kyrklig välsignelse genom att kontakta församlingsexpeditionen.

Till skillnad från vigselgudstjänsten har en välsignelsegudstjänst inget juridiskt moment. Gudstjänsten utformas som en vigselgudstjänst med undantag för frågorna, löftena och ringväxlingen. Prästen förklarar inte heller paret för äkta makar, då detta redan är gjort.

Antal platser i våra kyrkorum

Botkyrka kyrka 250 personer
Lida idrottskyrka 60 personer
Ljusets kyrka 90 personer
Tullinge kyrka
150 personer
Tumba kyrka 250 personer
Ängskyrkan 130 personer

GDPR: Vigsel

När ni bokar vigsel godkänner ni att vi hanterar era personuppgifter.