Miljöarbetet hänger tätt samman med församlingens vision – att med hopp och tillit gestalta Guds nåd för hela skapelsen. Just nu pågår arbetet med att ta nästa steg i vårt miljöarbete och under första kvartalet 2025 bli miljödiplomerade i steg 2.
Miljö och hållbarhet
Botkyrka församling är sedan 2020 miljödiplomerade. Det betyder att församlingen arbetar praktiskt, socialt och teologiskt med att försöka ta ansvar för och minska vårt klimatavtryck.
Arbetet med miljö- och klimatfrågor är ständigt pågående i församlingen. Det kräver såväl teologisk reflektion som praktiskt arbete och involverar både medarbetare (anställda och ideella), förtroendevalda och många församlingsbor. Arbetet handlar både om stora tekniska projekt för att minska vår energiförbrukning, exempelvis renoveringen av Botkyrka kyrka, som vardagligt arbete med källsortering och användande av el-flakcykel istället för bil på kortare resor. Det handlar om att öka den biologiska mångfalden på våra kyrkogårdar och begravningsplatser såväl som att samtala om skapelsen och vårt ansvar som människor med konfirmander och i bibelstudiegrupper. Kort sagt: miljö- och klimatarbetet rör alla delar av församlingens liv.
I miljödiplomeringen steg 2 utgår församlingen från nattvardsbordet. Vi vill, genom att använda ekologiskt vin och oblater, närodlade/ekologiska blommor och nattvardsdukar av återanvänt material sytt av ideella medarbetare, försöka skapa ett socialt och ekologiskt hållbart nattvardsbord. I steg 2 vill församlingen också bland annat sänka elförbrukningen i flera av våra lokaler, byta ut bensin-/dieseldrivna maskiner mot eldrivna och erbjuda församlingsbor att ladda sina elbilar vid församlingens laddstolpar.
Tillsammans kan vi bidra till att skapa ett socialt och ekologiskt mer hållbart samhälle. Nu tar vi ett litet steg till genom miljödiplomering steg 2.
I en hållbar värld värnas alla människors lika värde och miljön skyddas. Botkyrka församling är miljödiplomerade, ett litet steg mot en bättre värld.
Böner för klimatet - SkapelseVår
Tolv nyskrivna böner för klimatet av Anne Sörman, präst i Botkyrka församling.
Gud såg att det var gott – Biskop Andreas Herdabrev om klimatet
Gud såg att det var gott – Att vara människa och kyrka i klimatnödens tid. Så heter biskop Andreas Holmbergs herdabrev, en uppmaning till fördjupning och förändring.
Miljörevision våren 2023
Under våren 2023 revideras vårt miljöarbete utifrån nya delmål inom våra olika verksamhetsområden. De tidigare delmålen fortsätter också att gälla. Några av de nya delmålen:
- Ha hållbarhet som ett tema i konfirmandundervisning.
- Minst 90% av församlingens placeringar ska vara i etiska fonder med internationella normer och riktlinjer för miljö, socialt ansvar och ägarstyrning.
- Vid renovering/nybyggnation, så långt det är möjligt, använda cirkulär inredning.
- Öka den biologiska mångfalden på våra kyrkogårdar.
- Öka medarbetarnas kunskap om hållbart och klimatsmart arbete med livsmedel.
- Utreda möjligheten att sätta upp laddstolpar vid Tumba kyrka.
Hållbar utveckling
I Svenska kyrkans verksamhet är hållbarhetsfrågorna ständigt närvarande. Med människovärdet i fokus arbetar vi för människor som lever i utsatthet både i Sverige och utomlands, oavsett om orsaken är fattigdom eller sjukdom, miljöförstöring eller pågående konflikt. Läs er om Svenska kyrkans arbete för hållbar utveckling.