Minneslund eller grav

Gravar

Den individuella graven ger de efterlevande möjlighet att vara med vid gravsättningen och att ha en gravsten eller annan gravanordning samt att plantera växter på graven.

Askgravplats

Askgravplatser är en individuell grav med begränsad gravrätt. Ansvaret för gravplatsens gravsten, utsmyckning och skötsel är helt och hållet kyrkogårdsförvaltningens. Man betalar en engångsavgift för detta i samband med upplåtelsen.

Kistgravar finns på Lilla Dalens begravningsplats. Urngravar finns både på Tullinge parkkyrkogård och Lilla Dalens begravningsplats. Gravsättning inom Botkyrka kyrkogård sker praktiskt taget utan undantag i befintliga familjegravar. Askgravplatser finns idag på Lilla Dalens begravningsplats och på Tullinge parkkyrkogård.

Minneslund

Minneslunden är ett anonymt begravningssätt. Många tycker att det förenklar för de efterlevande när det gäller skötsel av gravplatsen. Andra har svårt att få utlopp för sin sorg om de inte har en "vanlig grav" att gå till. En urngrav eller kistgrav är i så fall ett bättre val.

I en minneslund får man inte sätta upp gravstenar eller plantera växter. Däremot får man sätta lösa blommor och tända ljus på därför avsedd smyckningsplats. Kyrkogårdsförvaltningen plockar bort vissna blommor och hållare för utbrända ljus så att smyckningsplatsen alltid är välvårdad.

Minneslund finns inom Tullinge parkkyrkogård och Lilla Dalens begravningsplats.

Svårt att bestämma sig
Om ni som anhöriga är tveksamma om val av gravplats, kan det vara klokt att inte ha så bråttom med gravsättningen. Det finns tid att tänka efter och låta beslutet mogna fram. När det gäller urna medger lagen att man väntar upp till ett år med gravsättningen. Under tiden förvaras urnan avgiftsfritt hos kyrkogårdsförvaltningen.