Botkyrka församling

Medlemskap i Svenska kyrkan

Den 31 december 2015 var 27 522 personer medlemmar i Svenska kyrkan i Botkyrka församling.

Välkommen att bli medlem i Svenska kyrkan. Som medlem bidrar du bland annat till:

• att vi kan fira gudstjänster och erbjuda kostnadsfria personliga samtal om tro, tvivel, evangelium och livsfrågor
  • att hjälpa utsatta människor i din närhet eller runt om i världen. Botkyrka församling ger stöd, inspiration och hjälp till många människor varje år. Stöd och hjälp som kan betyda oerhört mycket i vardagen. Ibland avgörande för hur man mår, vilka man träffar och hur man tänker om sig själv och livet.
  • att barn och unga får växa upp i en trygg miljö. Att föräldrar och barn, ungdomar och vuxna kan delta i vår verksamhet, ofta helt utan kostnad.
  • ett rikt musikliv där du och andra kan utöva ett musikintresse. Över 100 000 människor sjunger i någon av Svenska kyrkans körer.
  • att vårda kyrkorna - historiska och kulturella skatter som både bär en stor del av vår gemensamma historia och är en unik plats där du får finna stillhet och mening.
  • att stötta människor i kris. Svenska kyrkan samarbetar med samhällets övriga krisberedskap vid större olyckor. Vi har en unik erfarenhet och kunskap om att möta människor i sorg och kris. Den öppna kyrkan blir en stilla plats för tankar och en mötesplats för sörjande.

Så blir du medlem

Kontakta oss för att ansöka om medlemskap eller fyll i formuläret nedan. När du har skickat in din ansökan kommer du att få en bekräftelse till din e-post. Vi kontrollerar att alla personuppgifter stämmer och att du är folkbokförd i Botkyrka församling. Därefter får du en slutlig bekräftelse på ditt medlemskap.

När du har skickat din ansökan får du en automatisk bekräftelse till din e-post. Vi kontrollerar att alla uppgifter du lämnat stämmer, och att du är folkbokförd i Botkyrka församling. Sedan får du en skriftlig bekräftelse på ditt medlemskap.

Kyrkoavgift

När du blir medlem i Svenska kyrkan kommer du att bidra med en kyrkoavgift. Du som bor i Botkyrka församling betalar sammanlagt 113 öre per intjänad hundralapp (2016). 91 öre går till församlingens verksamhet, 3 öre till Stockholms stift och 19 öre till begravningsverksamheten. Begravningsavgiften är obligatorisk och betalas av alla som är folkbokförda i Sverige. Du som är medlem i Svenska kyrkan 1 november betalar kyrkoavgift för hela det kommande året. På din deklarationsblankett kan du se hur mycket du betalar.

Har du frågor är du välkommen att kontakta expeditionen

Församlingsexpeditionen är öppen vardagar kl.9.00-11.30, 13.30-16.00
e-post till expeditionen
Tfn 08-530 222 00 Fax 08-530 222 99.

Folkbokförd utanför Sverige

Om du inte är folkbokförd i Sverige kan du skriftligt ansöka om medlemskap hos Kyrkostyrelsen, 751 70 Uppsala. E-post: kyrkostyrelsen@svenskakyrkan.se