Lyssna

Om tid, musik och renoveringar

Vår församlingstidning har blivit digital. Här hittar du spännande artiklar, intervjuer, reportage och reflektioner.

Julmusik

Vi hör samma låtar år ut och år in. Julen är en tid för tradition och repetition. Låten som spelades på julafton när vi var barn väcker starka och nostalgiska känslor för oss som vuxna. Men varför?

Att vi har ont om tid är ett hjärnspöke

Många av oss lever i en pågående stress. Men bara genom att omvärdera tiden kan du minska stressen enligt tidsgurun Bodil Jönsson.

Vi behöver stanna upp

Att söka vila och ta sig tiden att reflektera har varit avgörande för Oskar Arngården. Inte minst efter den där dagen på bussen, då han föll ihop i en kollegas knä. I dag räds han inte mörkret – han menar att det är mörkret som ger konturer åt ljuset.

Vara nöjd är lättare sagt än gjort

Aldrig får man vara riktigt nöjd! Vår stenåldershjärna har svårt att klara dagens utbud på varor och intryck. Försöker vi vara nöjda med det vi har så spjärnar den emot.

Nu börjar kyrkoåret!

Mitt i vintermörkret kommer advent varje år som en räddning! Äntligen får vi lov att plocka fram ljusstakar ur vindsförråden och hänga stjärnor i fönstren. Äntligen inleds vägen fram mot jul, med luckor att öppna, ljus att tända, kort att skriva. Allt yttre plock och pynt påminner om den inre förberedelsen att ta emot Jesus när han föds i julnatten.

Måltidens förfall en myt

När vilken stor högtid som helst närmar sig, samlas vi kring matbordet. Det gäller jul, påsk, midsommar – ja allt. Trots att larmen om måltidens förfall avlöser varandra. Men varken bilden av flydda tiders stormåltider eller dagens ensamätande stämmer, enligt måltidsforskare.

Musik har en förmåga att framkalla känslor av gemenskap. Gemenskap till andra människor eller till Gud eller det vi känner närhet till, den framkallas av de speciella sångerna.

Ann-Sofie Paulander, lektor i musikterapi vid Kungliga Musikhögskolan.

Korfönstret i Botkyrka kyrka tas fram efter 100 år

Botkyrka kyrka har ett fönster från 1300-talet, dolt i väggen bakom altaret. Det murades igen för hundra år sedan. Nu öppnar vi upp korfönstret igen, som en del av Botkyrka kyrkas renovering.

Han leder arbetet med Botkyrka kyrkas renovering

Från Mall of Scandinavia och Tele2 arena till Botkyrka kyrka. Conny Lundell har jobbat med många spännande byggprojekt, men renoveringen av Botkyrka kyrka har bjudit på många nya utmaningar och minnesvärda händelser.

Musik som tröst

När du förlorat någon nära kan det vara läkande att lyssna på musik som betyder något speciellt för dig själv. – Det är ett kraftfullt redskap som förmedlar hopp och tröst till människor i sorg, säger Marianne Viper som forskat om musikens påverkan på den fortsatta sorgen.

Dynamisk musikscen

Som kulturinstitution erbjuder Svenska kyrkan en bredd av kulturella och musikaliska inslag, från den levande musiken vid förrättningar, till fria konserter för allmänheten. Dessa vill Karolina Bråkenhielm, kyrkomusiker i Tumba kyrka, slå ett slag för då hon känner till både djupet och vidden av musikens roll i Svenska kyrkan.

”Jag ville maxa tiden och livet jag har här på jorden”

För några år sedan gick Sandra Furulunds dagar ut på att skynda sig, och hon sprang ända in i väggen. Idag förhåller hon sig till tid på ett annat sätt. – Om man vågar pausa klarnar tankarna.

Artisten Tomas Andersson Wij skriver fastebok

Sångaren, låtskrivaren och programledaren Tomas Andersson Wij är författare till 2025 års upplaga av Ärkebiskopens fastebok.

Tidningsarkiv

Här hittar du äldre nummer av församlingstidningen, som tidigare skickades ut per post.