Närbild på blommande påskliljor i solsken.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Uppsala stift

Svenska kyrkan Uppsala stift har till uppgift att genom främjande och tillsyn stödja stiftets 121 församlingar i deras uppdrag. Geografiskt omfattar stiftet Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland.

Martin Modéus och Johan Dalman

Två kandidater vidare i ärkebiskopsvalet

Biskop Martin Modéus, Linköping, fick flest röster i dagens ärkebiskopsval i Svenska kyrkan. På andra plats kom biskop Johan Dalman, Strängnäs. Eftersom ingen fick mer än 50 procent av rösterna blir det en andra valomgång mellan de båda den 8 juni.

En grupp människor framför kyrkan Margam abbey i Wales

Llandaff stift i Wales och Uppsala stift förnyar samarbetet

Lördagen den 14 maj förnyades samarbetsavtalet mellan stiftet Llandaff i Wales och Uppsala stift.

En kåsa i trä står fylld med kaffe på en träbänk.

Teologiska dagar om karmelitisk spiritualitet

Under de teologiska dagarna om karmelitisk spiritualitet kommer vi att utforska vad den karmelitiska traditionen kan betyda för oss som lever i Sverige idag. 28-31 augusti i Sigtuna.

Jobba hos oss_Teckenspråkig präst

Lediga tjänster

Just nu söker vi två fastighetshandläggare inom förvaltning av jord- och skogsbruksfastigheter, en vikarierande jurist, en utredningssekreterare, en kommunikatör, en HR-generalist, en Klimat- och miljösamordnare och två kulturarvshandläggare.

En vit tavla med texten Liv i Kristus mot en svart bakgrund.

Liv i Kristus

Utifrån sitt valspråk Kristus förkunnar vi samtalar biskop Karin med gäster om olika perspektiv på ett liv i Kristus. Har det blivit svårare att prata om Kristus? Utmanar Kristus oss?

Pojke står på en soptipp.

Nytt rekord för Act Svenska kyrkans fasteaktion

Under Act Svenska kyrkans fasteaktion samlades i år hela 61,6 miljoner kronor in, vilket är ett nytt rekord. Resultatet visar att vi tillsammans kan göra stor skillnad genom vårt engagemang och våra församlingsaktiviteter runt om i landet. Det visar att vi tillsammans kan främja en hållbar och rättvis matförsörjning samt en hållbar fred.

Svenska flaggan och Ukrainska flaggan vajar i varsin flaggstång.

Kraftsamling för Ukraina

Här delar vi information från nationell nivå och Act Svenska kyrkan om hur vi på olika sätt kan engagera oss för Ukraina samt delar med oss av aktiviteter i församlingar/pastorat för att stötta behövande här hemma.

Ärkebiskopens stav

Ärkebiskopsval 2022

Ärkebiskop Antje Jackelén går i pension 30 oktober. Nu pågår processen med att välja en ny ärkebiskop.

Någon att prata med

I Svenska kyrkan finns människor som står beredda att hjälpa dig. Både när du behöver någon att prata med eller om du vill ha hjälp i en relation.

Leende präst öppnar kyrkporten.

Svenska kyrkan under coronapandemin

De flesta pandemirestriktioner är nu borttagna. Välkommen att fira gudstjänst, gå på konsert och delta i församlingens aktiviteter!

Flerspråkig kyrka

En kyrka - flera språk

Jord, skog och fonder

Den skog, mark och fond som Svenska kyrkan förvaltar går under benämningen prästlönetillgångar.

Jobba hos oss_Teckenspråkig präst

Lediga tjänster

Internationellt arbete

Att Uppsala stift är en del av den världsvida kyrkan är en viktig del av stiftets identitet.

Person tittar på livesändning från gudstjänst hemifrån soffan.

Digitala gudstjänster och evenemang

Många församlingar sänder gudstjänster och andra evenemang på webben. I vår gemensamma kalender hittar du sändningarna. Du kan också se eller höra en del av våra gudstjänster via SVT eller Sveriges radio.

Uppsala stift på intranätet

Intranätet för anställda, förtroendevalda och ideella i Uppsala stift.

Llandaff stift i Wales och Uppsala stift förnyar samarbetet

Visitation på historisk mark

Publicerad:

Visitationen avslutades i Vendels kyrka, en bärare av svenska historia. Den skedde dock i nutid i en församling som ständigt strävar efter förnyelse och att hitta mötesplatser för människor i nutidens Vendels-Tegelsmora församling.

Fem biskopar vidare till ärkebiskopsvalet 18 maj

Publicerad:

Fem kandidater fick över fem procent av rösterna i onsdagens nomineringsval och är officiella kandidater i ärkebiskopsvalet 18 maj.

Teologiska dagar om karmelitisk spiritualitet

28 – 31 augusti 2022 i Sigtuna

Uppsala stift bidrar till bildande av naturreservat

Publicerad:

Under 2021 avyttrade stiftet två områden med skogsmark, hela innehavet av Fiby urskog samt norra delen av ett större skogsområde i Berkinge, till Naturvårdsverket för att bidra till bildandet av naturreservat

Stiftets hus

Svenska kyrkan i Uppsala stift, Box 1314, 751 43 Uppsala