Sommaräng med lavendel.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Uppsala stift

Svenska kyrkan Uppsala stift har till uppgift att genom främjande och tillsyn stödja stiftets 121 församlingar i deras uppdrag. Geografiskt omfattar stiftet Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland.

Kartbild över Uppland med markerade platser

Lyssna, lär och upptäck

Under mer än tusen år har vi samlat på spännande berättelser och historier om och kring våra kyrkor. I sommar kommer du att kunna ta del av några av dessa berättelser!

Konfirmander i kåpor vid en sjö

Konfirmationsgrupper i Uppsala stift

Konfirmationen är ett erbjudande till dig som är nyfiken på livet och vill veta mer om kristen tro och vad den kan betyda för dig.

Två nya digitala kyrkogårdsvandringar

I samarbete med Uppsala stadsteater har Uppsala kyrkogårdar tagit fram två nya digitala kyrkogårdsvandringar. Stifta bekantskap med nio förgrundskvinnor i kvinnorörelsen samt med nio konstnärer. Skådespelarna Moa Silén och Crister Olsson från Uppsala stadsteater är berättare.

Svenska flaggan och Ukrainska flaggan vajar i varsin flaggstång.

Kraftsamling för Ukraina

Här delar vi information från nationell nivå och Act Svenska kyrkan om hur vi på olika sätt kan engagera oss för Ukraina samt delar med oss av aktiviteter i församlingar/pastorat för att stötta behövande här hemma.

En vit tavla med texten Liv i Kristus mot en svart bakgrund.

Liv i Kristus

Utifrån sitt valspråk Kristus förkunnar vi samtalar biskop Karin med gäster om olika perspektiv på ett liv i Kristus. Har det blivit svårare att prata om Kristus? Utmanar Kristus oss?

Martin Modéus i halvfigur, klädd i lila biskopsskjorta och svart kavaj..

Ärkebiskopsval 2022

Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, fick flest röster i den avgörande omgången av ärkebiskopsvalet den 8 juni. Därmed blir han ny ärkebiskop i Svenska kyrkan efter Antje Jackelén som lägger ner sin stav den 30 oktober. Martin Modéus tillträder den 4 december.

Någon att prata med

I Svenska kyrkan finns människor som står beredda att hjälpa dig. Både när du behöver någon att prata med eller om du vill ha hjälp i en relation.

Leende präst öppnar kyrkporten.

Svenska kyrkan under coronapandemin

De flesta pandemirestriktioner är nu borttagna. Välkommen att fira gudstjänst, gå på konsert och delta i församlingens aktiviteter!

Flerspråkig kyrka

En kyrka - flera språk

Jord, skog och fonder

Den skog, mark och fond som Svenska kyrkan förvaltar går under benämningen prästlönetillgångar.

Internationellt arbete

Att Uppsala stift är en del av den världsvida kyrkan är en viktig del av stiftets identitet.

Person tittar på livesändning från gudstjänst hemifrån soffan.

Digitala gudstjänster och evenemang

Många församlingar sänder gudstjänster och andra evenemang på webben. I vår gemensamma kalender hittar du sändningarna. Du kan också se eller höra en del av våra gudstjänster via SVT eller Sveriges radio.

Uppsala stift på intranätet

Intranätet för anställda, förtroendevalda och ideella i Uppsala stift.

Tre frågor till kandidaterna inför vigningen

Publicerad:

Vi ställde tre frågor till de diakon- och prästkandidater som ska vigas i Uppsala domkyrka den 12 juni hur de tänker kring vigningen och sina framtida yrkesliv. Här kan du läsa svaren från några av dem.

Llandaff stift i Wales och Uppsala stift förnyar samarbetet

Publicerad:

Lördagen den 14 maj förnyades samarbetsavtalet mellan stiftet Llandaff i Wales och Uppsala stift.

Visitation på historisk mark

Publicerad:

Visitationen avslutades i Vendels kyrka, en bärare av svenska historia. Den skedde dock i nutid i en församling som ständigt strävar efter förnyelse och att hitta mötesplatser för människor i nutidens Vendels-Tegelsmora församling.

Fem biskopar vidare till ärkebiskopsvalet 18 maj

Publicerad:

Fem kandidater fick över fem procent av rösterna i onsdagens nomineringsval och är officiella kandidater i ärkebiskopsvalet 18 maj.

Teologiska dagar om karmelitisk spiritualitet

28 – 31 augusti 2022 i Sigtuna

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

Stiftets hus

Svenska kyrkan i Uppsala stift, Box 1314, 751 43 Uppsala