Närbild på en hand med en frälsarkrans runt handleden.
Lyssna

Pilgrim

Tillsammans med sydöstra Jämtlands pastorat har Uppsala stift fått projektmedel från Naturvårdverket för att arbeta med organisering av Helgonleden .

Välkommen att vandra med oss!

Efter nära 500 års träda har pilgrimsrörelsen fått en renässans fler och fler ger sig ut på vandring av ett eller annat skäl. Gemensamt kan sägas vara ett sökande efter mening och mål, frihet från stress och prestationskrav. Pilgrimsvandring är en vandring i både yttre och inre landskap där du kan få perspektiv på ditt liv genom mötet med naturen, Gud och dina medvandrare.

Pilgrimens sju nyckelord är för många en betydelsefull del av vandringen; långsamhet, frihet, enkelhet, bekymmerslöshet, tystnad, delande och andlighet. En del av vandringen sker i tystnad där du får lyssna in Guds närvaro i ditt liv.

Pilgrimsvandringar i Undersvik hösten 2025

FÖRMIDDAGSVANDRING
9.00 – 12.00

Onsdagar:

  • 17 september
  • 1 oktober
  • 15 oktober
  • 12 november
  • 26 november

Vi startar från STF Undersvik och avslutar vandringen ca kl 12.00 med lunch på STF Undersvik (kostnad 150 kr) för den som vill.

Ta med kafferyggan och något gott tilltugg!

 

HELDAGSVANDRING
9.00 - ca 16.00

1 nov Alla helgons dag

Vi startar kl. 9.00 med morgonbön i kapellet på STF Undersvik. Temat för vandringen är ”Hoppet som bär”. Vi firar en enkel pilgrimsmässa under vår vandring.

Ta med egen lunch och kaffe!

Vandringsledare är Erik B Tanzborn.

Har du frågor kontakta Erik:
Mail: erik.b.tanzborn@svenskakyrkan.se  
Tel: 076-1159445

Det kostar inget att vandra.  Ingen föranmälan behövs.  Alla är välkomna!

Pax et bonum! 

Helgonleden

Alldeles utanför STF Undersvik gårdshotell och vandrarhem, passerar Helgonleden. Namnet Helgonleden har den fått efter både St. Erik, den heliga Birgitta och St. Staffan och St. Olov i Trondheim.

Pilgrimsvandringarna till Nidaros (Trondheim) började redan året efter att kung Olaf Haraldsson stupat vid Stiklestad år 1030 och pågick sedan under hela medeltiden fram till reformationens genombrott under 1500-talet, alltså under hela fem århundraden. Flera gamla färdvägar och pilgrimstigar kom söderifrån och sammanstrålade i Kårböle.

Projektmedel för organisering av Helgonleden

Tillsammans med sydöstra Jämtlands pastorat har Uppsala stift fått projektmedel från Naturvårdverket för att arbeta med organisering av Helgonleden. Vi vill hitta hållbara lösningar för hur leden kan nyttjas och underhållas. I Uppsala stift arbetar vi med sex etapper norrut från Undersvik till Huskölen. En viktig del är att skriva avtal med markägare, men vi behöver också uppdatera ledens dragning och inventera leden gällande röjning, märkning och skyltning.

I maj månad genomförde vi inventeringsvandringar genom de sex etapperna. Sträckan är spännande eftersom den rör sig genom både kulturbygd, genom skog och genom olika växtzoner. Det sammantagna intrycket är att det behövs mer skyltar och märkning för att göra sträckan tydlig. I övrigt är röjningsbehov och andra underhållsåtgärder små.

Till hösten planerar vi samla alla intressenter till träffar för att berätta om arbetet och dela information med varandra om de stigar och historier som finns utmed leden.

Vi undersöker också möjligheten att söka nya projektpengar för skyltning och märkning under 2026.

Vill du veta mer om projektet, kontakta Lena Aune:

Mail: lena.aune@svenskakyrkan.se
Tel: 076-113 90 98

Kontaktperson

Lena Aune

Lena Aune

Verksamhetsutvecklare, Uppsala stift