Kartbild över Uppland med markerade platser

Lyssna, lär och upptäck

Under mer än tusen år har vi samlat på spännande berättelser och historier om och kring våra kyrkor. I sommar kommer du att kunna ta del av några av dessa berättelser!

Nu kan du lära dig mer om fru Ramborg, Sko-Ella, mystiska gubbvalv, romantiska öden utan kända slut och andra mer eller mindre osannolika historier.

Och i hur många kyrkor talar Albertus Pictors målningar till oss?

Den 17 juni lanseras mer än 60 nya berättelser från Svenska kyrkan i appen Storyspot. Historierna bjuder på dramatiska livsöden, osannolika historier och väggar som talar!

Vad är Storyspot?

Storyspot är en digital tjänst där alla som vill kan dela med sig av korta ljudberättelser genom att koppla dem till platser.

Hand som håller en mobiltelefon

Våra berättelser

Här hittar du en lista med berättelser i Storyspot från Uppsala stift.

Installera Storyspot

Storyspot är en fristående app för mobiltelefon. För att ta del av berättelserna behöver den finnas installerad på din mobiltelefon.

Ladda ner Storyspot här:

Storyspot för Android

Storyspot för iOS/iPhone

Rundor i Uppland

Östhammarsvägen

Längs vägen mellan Uppsala och Öregrund hittar du sex spännande historier.

Fjärdhundraland runt

Giganten bland årets rundor - elva spännande historier i och kring Fjärdhundraland.

Promenera i Sigtuna

Den mest fokuserade rundan och den enda där en av historierna inte är enbart kopplad till en plats.

Norrtäljerundan

Perfekt dagstur om du befinner dig i Norrtälje - fem spännande platser.

Roslagens östra långtur

Tre spännande historier från Singö i norr till Roslagsbro i söder.

Uppsalaturen

Med fokus på Uppsala och det absoluta närområdet - du kan cykla eller ta bussen.

Rundan kring Bälinge och Vattholma

Ett kanske inte helt rättvisande namn men det är så nära vi kan komma - och så får Vänge hänga med på en runda.

Dannemorabygdens lilla runda

En koncentrerad bruksrunda med fokus på fyra kyrkor i Dannemorabygden

Tierpssvängen

En liten runda som sträcker sig från Vendel i söder till Tierp i norr.

Pictorturen

Albertus Pictor är en av de mest kända kyrkomålarna och hans verk finns i otaliga kyrkor - följ med på en tur där du kan ta del av en liten del av alla hans verk.

Bruksrundan

En runda som omfamnar stora delar av Upplands brukssamhällen och deras kyrkor.

Roslagens norra långtur

Den här rundan är en lagom dagsutflykt om man befinner sig i nordöstra Uppland.