Någon att prata med
Foto: Gustaf Hellsing

Någon att prata med

I Svenska kyrkan finns människor som står beredda att hjälpa dig. Både när du behöver någon att prata med eller om du vill ha hjälp i en relation.

Församlingen

I din församling finns människor som är beredda att lyssna och ge stöd. Om du vill tala med en präst eller en diakon under dagtid kan du alltid vända sig till din hemförsamling

Präst och man fikar och pratar på ett kafé

Samtalsstöd

När livet är svårt kan du höra av dig till Svenska kyrkan och be att få prata med en präst eller en diakon. Det är kostnadsfritt och du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan. Vi finns här för dig oavsett ålder och livssituation.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Ett träkors står mellan två tända stearinljus.

Hitta din församling

Församlingen är den grundläggande enheten i Svenska kyrkan. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat.

Diakonins hus

Läs mer om diakonins olika verksamheter som exempelvis Nattkyrkan, sorgegrupper och samtal och stöd i olika former.

Svenska kyrkans familjerådgivning i Uppsala stift

Familjerådgivningen är till för vuxna med svårigheter i nära relationer.

Nätverk

Inom stiftet finns några nätverk som är öppna för alla.

Sjukhuskyrkan

Sjukhuskyrkan finns som en samtalspart – öppen för alla – när de riktigt stora frågorna tar tag i oss.

Fängelsekyrkan

Alla har rätt att utöva sin religion i anstalt eller häkte, oavsett vilken tro man bekänner sig till.

Studentkyrkan - kyrka på högskola och universitet

Svenska kyrkan finns på högskolan i Gävle och universitetet i Uppsala, den högskola och det universitet som ryms i Uppsala stift.

Mariadöttrarna - av Den Evangeliska Mariavägen

Mariadöttrarna av Den Evangeliska Mariavägen lever klosterliv mitt i världen inom Svenska kyrkan.