Uppsala stift

Vänkyrka i Polen

Sedan mitten av 90-talet har Uppsala stift ett vänavtal med den Evangelisk-Augsburgska kyrkan i Polen. Avtalet förlängdes senast i oktober 2014 och gäller fram till 2018.

Avtalet lyfter fram en rad områden för ett fortsatt och fördjupat samarbete.  Man vill framförallt prioritera:

• Gemensamma teologiska och pastorala samtal och erfarenhetsutbytenkring hur det är att vara luthersk kyrka i Europa idag, och i relation till aktuella samhällsfrågor.
  • Diakonalt samarbete.
  • Samarbete och utbyte när det gäller barn och ungdomar, studenter samt unga ideella och anställda i församlingarna.
  • Vänrelationer mellan svenska och polska församlingar; att medverka till att nya kontakter etableras och de befintliga utvecklas och fördjupas.

Inför avtalsförlängningen genomfördes en utvärdering av det ursprungliga samarbetet.

Vänförsamlingar

Inom ramen för vänstiftsavtalet finns även sju par vänförsamlingar:

Mats Lagergren

Uppsala stift