Domkapitlet

Domkapitlet har vid sidan av biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och pastorat.

I tillsynen ingår bland annat råd, stöd och hjälp, dels i frågor som rör kyrkans lära, böcker, sakrament, gudstjänst och övriga handlingar, dels i rättsliga frågor.

Därutöver ingår det i domkapitlets tillsyn att tillsammans med biskopen granska hur präster och diakoner utövar sina uppdrag och efterlever sina vigningslöften, att pröva behörigheten att utöva kyrkans vigningstjänst och att besluta i ärende där någon överklagat eller begärt beslutsprövning av en församling eller ett pastorats beslut.

Domkapitlet i Uppsala består av nio ledamöter. Fem ledamöter utses av stiftsfullmäktige, en ledamot utses av stiftets präster och diakoner och tre ledamöter, ärkebiskopen, biskopen i Uppsala stift och domprosten, är självskrivna. Nuvarande mandatperiod 2022 - 2025. Mandatperioden är fyra år.

Ledamöter

Ersättare

Sekreterare

Sammanträden

• 12 januari - präst- och diakonexamen och ordinarie möte på eftermiddagen.
        • 16 januari - vigning.
        • 15 februari
        • 22 mars
        • 20 april
        • 7 juni -  präst -diakonexamen och ordinarie möte på eftermiddagen.
        • 12 juni -  vigning.
        • 22 augusti
        • 28 september
        • 25 oktober
        • 7 december

• 11 januari, examen och ordinarie sammanträde
        • 22 januari, präst- och diakonvigning
        • 22 februari, ordinarie sammanträde
        • 22 mars, ordinarie sammanträde
        • 19 april, ordinarie sammanträde
        • 7 juni, examen och ordinarie sammanträde
        • 11 juni, präst- och diakonvigning
        • 16 augusti, ordinarie sammanträde
        • 27 september, ordinarie sammanträde
        • 1 november, ordinarie sammanträde
        • 6 december, ordinarie sammanträde

Domkapitelmötena börjar regelmässigt 13.15 och slutar 16.00.

Förtroendevalda i Uppsala stift

Svenska kyrkans förtroendevalda väljs i kyrkovalet som hålls vart fjärde år. Val sker till församling, stift och kyrkomöte. Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt sexton år har rösträtt. Innevarande mandatperiod är 2022-2025.

Beställning av protokoll
        Här kan du beställa äldre protokoll från stiftets beslutande organ.