Teckenspråkig verksamhet

En viktig grund i Svenska kyrkan är att varje människa har rätt att få tillgång till evangeliet i sin egen kultur och på sitt eget språk.

Målet för den teckenspråkiga verksamheten i Uppsala stift är att möjliggöra gudstjänst, diakoni, mission och undervisning för teckenspråkiga.

Teckenspråk i Uppsala stift

I Uppsala stift arbetar stiftskonsulent Ing-Marie Lundberg som delar sin tid mellan stiftet och Svenska kyrkan i Gävle. Prästen Kristina Åkerman arbetar i nära samarbete med Gottsunda församling i Uppsala. Gudstjänster hålls främst i områden av stiftet där det bor flest döva.

Teckenspråk i församlingarna

Det grundläggande teckenspråkiga arbetet utförs i församlingarna, som har ansvar för detta liksom för övrig minoritetsspråkig verksamhet. Ibland behöver församlingarna samarbeta med grannförsamlingar, det egna stiftet och ibland även med övriga stift i Sverige, därför att antalet teckenspråkiga är så litet. Flera församlingar har också en nära relation till den lokala dövföreningen och dövas länsförening, för att tillsammans med dem möta dövas behov av samtal och gemenskap och för att erbjuda gudstjänster och annan verksamhet.

HÄNDER I KYRKAN

I tidningen Händer i kyrkan hittar du artiklar och intervjuer, och kan läsa om vad som har hänt och vad som är på gång i den teckenspråkiga verksamheten.

Bläddra i senaste numret här (nr 5/2017)

Ansvariga för teckenspråkigt arbete

Ing-Marie Lundberg

Teckenspråkigt arbete

Mobil: Bildtelefon: uppsalastift@t-meeting.se, sms: 070-495 52 69

Kristina Åkerman

Teckenspråkigt arbete

mer om teckenspråk

Svenska kyrkans teckenspråkiga arbete vänder sig till dig som är teckenspråkig, döv eller finns i en teckenspråkig omgivning.

Läs mer om teckenspråk i Svenska kyrkan