Stiftsgårdens historia

År 1943 köpte Uppsala stift gården som tidigare varit en handelsplats och gästgiveri för att utveckla en plats för stiftets ungdomsverksamhet. Sedan dess har gården genomgått flera olika utvecklingsfaser.

Den fina herrgårdsliknande byggnaden med sitt valmade tak och två stolta flyglar stod klar i mitten av 1800-talet.

Under de första hundra åren bedrevs här en livlig handelsplats och gästgiveri. Det var när gårdens sista privata ägare, Erik Jonsson, avled 1943 som den köptes av Uppsala stift. Fastighetsaffären initierades av tre cyklande entusiaster – Adolf Söderberg, Erik Oldeberg och stiftsadjunkt Carl Adolf Murray – som for runt och sökte en fast plats för stiftets ungdomsverksamhet. Här såg de tre upptäckarna stora möjligheter för lägervistelser och i januari 1944 fick ungdomarna äntligen byta ut campingtälten mot den vackra gårdsmiljön.

Kungligt besöksmål och semesterhem för husmödrar

Stiftsgården har välkomnat många gäster genom åren. Det första året kom 600 personer på besök och 1953 var ett rekordår med hela 8 000 olika besökare. 1949 godkände socialstyrelsen gården som semesterhem för uttröttade husmödrar och 1955 stannade självaste kung Gustaf den VI Adolf till här under sin Eriksgata.

Utvecklingsfaser

Underhållet av stiftsgården pågår kontinuerligt, varvat med större utvecklingssatsningar. 1985 var gården nedläggningshotad på grund av sviktande ekonomi, men man beslutade att ha den kvar och 1995 gjordes en stor investering för renoveringar och utbyggnad. Under 2018 väcktes nya tankar om avveckling, men än en gång gick gården vinnande ur diskussionen och 2019 beslutade Uppsala stift att göra en ny utvecklingssatsning. Fram till 2023 kommer små och stora förändringar att genomföras för att skapa ännu bättre kundupplevelser.

Kulturbyggare Murray

Carl Adolf Murray blev kvar på gården som föreståndare i 17 år med sin familj och blev en viktig profil för verksamheten. Inte bara för att han höll ordning på allt ifrån dasstömning till snöskottning, utan främst för sin charm och karisma som fick många besökare att trivas. Carl lade grunden för gårdens själ som än idag är att vara hemmet med den vida famnen. Huset där familjen bodde finns kvar och heter såklart Murraygården.

Konstfull atmosfär

Väggarna på gården pryds av värdefulla konstverk mixat med uttrycksfulla ungdomscollage och personliga budskap. Den stora variationen symboliserar precis det som gården står för – ett inkluderande hem för alla.

Några av de äldsta målningarna uppskattas vara närmare 300 år och hänger i matsalen. De porträtterar bland annat Jesus och Petrus avbildade på väggväv som med varsam hand har renoverats av konservator Alf Hedman, Gävle.

Dekorationerna på väggar, dörrar och tak i Uppsalahallen har målats av Gävleborgskonstnären Manne Östlund, 1949.