Foto: Johannes Ekholtz

Svenska kyrkan Jönköping

Vi finns här för dig. Genom gudstjänster, barngrupper, körer, samtal och mycket mer. Här kan du dela både glädje och sorg och få stöd i vardagen. Du som vill är välkommen att bidra på något sätt. Välkommen som du är.

Aktuellt just nu

Här hittar du lite av allt som är på gång i församlingens kyrkor och verksamheter. Alla evenemang hittar du i kalendariet - längst ner på startsidan. Välkommen att vara med!

Bild på ungdomar i EPIC när de går i en skola i Sydafrika

EPIC i Sydafrika - Summering av resan

I detta blogginlägg summerar vi vad som har hänt under de två veckorna som ungdomsgruppen EPIC har varit i Sydafrika.

Ungdomsgruppen EPIC från Gräshagskyrkan reser till Sydafrika

När en grupp på 15 personer från Gräshagskyrkans ungdomsgrupp EPIC reser till Kapstaden 6 februari 2024 är det efter en lång planering och med ett fullspäckat program under 14 dagar för utbyte med ungdomar i Sydafrika.

Fem personer står böjda över en liten träkista

En hälsning till framtiden från 350-årsjubilerande Kristine kyrka

Under 2023 firades Kristine kyrkas 350 år med en rad gudstjänster, konserter och föreläsningar. Nu har också en tidskapsel placerats i kyrkan, en liten träkista med allt ifrån en filmad hälsning till olika dokument som beskriver Jönköpings församling idag, tänkt att öppnas tidigast 2073.

Två pappfigurer där man testar hur man ser ut som biskop

Växjö stift berättade om spännande yrken

Inom Svenska kyrkan finns en god arbetsmarknad för bland annat präster, diakoner, församlingspedagoger och kyrkomusiker. Det var budskapet när Växjö stift deltog på den stora Framtidsmässan på Jönköping University, tisdag 6 februari 2024.

Fem personer står vid en plantering

Kyrkparkerna ska bli Jönköpings nya grönytor

Kristine kyrka på öster och Sofiakyrkan på väster är Jönköpings tydligaste landmärken. Det är tillgängliga kyrkor med en bred verksamhet och många besökare. Nu är det dags att utveckla även den yttre miljön – parkerna. Jönköpings församling har inlett arbetet i samarbete med Jönköpings kommun för att skapa mer tillgängliga parker för Jönköpingsborna.

Fem personer står tillsammans i en sal

Sjukhuskyrkan arrangerade fortbildning i själavård

”Att möta den som inte orkar leva”, var rubriken när Ullakarin Nyberg, välkänd överläkare i psykiatri och forskare om suicidprevention, föreläste under en heldags fortbildning i Jönköping för omkring 135 själavårdare från en rad församlingar.

Sök stipendium som volontär i Egypten

Nu finns chansen att söka ett resestipendium för volontärarbete på Anafora i Egypten under en till tre månader.

En kvinnlig diakon med grön frimärksskjorta och diakonemblem om halsen står i dörröppningen och välkomnar en besökare.

Samtalsstöd och familjerådgivning

Familjerådgivning, själavårdssamtal, sorgesamtal för dig som förlorat en anhörig, ekonomiskt stöd och råd och hjälp för dig som är arbetslös och utmattad. Här finns möjlighet till samtal, enskilt eller tillsammans med andra, i livets olika situationer. Läs mer om det diakonala arbetet.

Bild på ett tänt ljus i en ljusbärare, utformat som ett hjärta.

Tillsammans för Ukraina - var med i bön och praktisk hjälp

Välkommen till kyrkan. Tillsammans ber vi för folket i Ukraina och för vår värld. Här finns stöd för dig som behöver någon att prata med - och möjligheter för dig som vill hjälpa till.

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva
En bild på en kvinna som med sina händer skapar ett hjärta.

Fira gudstjänst

Här kan du ta del av olika gudstjänstalternativ, be en bön på bönewebben eller följa en enkel gudstjänstordning hemma.

Kyrkor och mötesplatser

 Svenska kyrkan Jönköpings kyrkor och mötesplatser finns här för dig. De står öppna för dig - vem du än är. De ger dig utrymme att skratta, gråta, sörja, känna - eller bara finnas till. De är rum för stillhet, en kraftkälla i vardagen och en plats för firande av livets högtider.

Ett gyllene kors på ett kyrktak mot en blå och molnig himmel.

Dop, bröllop och begravning

Svenska kyrkan vill finnas där genom hela livet, genom livets alla högtider. Från dopet, via konfirmation, vigsel, välsignelse och begravning. Genom stillsamma, livfulla, soliga, regniga, lyckliga och sorgliga dagar.

Dunkehalla kyrkogård

Jönköpings kyrkogårdsförvaltning

Kyrkogårdsförvaltningen sköter om församlingens kyrkogårdar genom drift och underhåll. Vi ansvarar också för begravningsverksamheten för alla som bor i Jönköping, oavsett livsåskådning eller medlemskap i Svenska kyrkan.

En trädgårdsarbetare planterar blommor på en  kyrkogård.

Lediga tjänster

Att arbeta i Svenska kyrkan Jönköping innebär ofta arbete med människor på många olika sätt och att arbeta för något man tror på. Här kan du läsa mer och hitta lediga tjänster.

Kyrkoherde och Präster sjunger

Till dig som är präst i Svenska kyrkan

Vill du forma morgondagens kyrka, i ett sammanhang där tradition och förnyelse bejakar varandra, i en dynamisk stad som växer?

Senaste numret av Amos magasin

Svenska kyrkan Jönköping ger ut fyra nummer av Amos per år. Tidningen delas ut som samhällsinformation till alla hushåll inom församlingen. Här kan du läsa en blandning av högt och lågt, humor och allvar i reportage, intervjuer och kommentarer. Du kan även lösa korsord och höra kändisen svara på frågor som andra tidningar inte ställer.

Någon klubbar med en ordförandeklubba.

Kyrkofullmäktige i Svenska kyrkan Jönköping

Kyrkofullmäktige är församlingens högsta beslutande organ. Ledamöter väljs av medlemmarna vart fjärde år. Välkommen att delta på fullmäktige som åhörare - se tider för kommande möten!

En man med stor ryggsäck går mellan kyrkbänkarna i Uppsala domkyrka.

Bli medlem

Du kan bli medlem i Svenska kyrkan oavsett om du har varit medlem tidigare eller inte. När man vill bli medlem i Svenska kyrkan är det framförallt sin församling som man blir medlem i. Här finns alltid en plats för dig.

Skänk en gåva!

Vill du skänka en gåva till diakonalt (socialt) arbete i Svenska kyrkan Jönköping? Insamlade medel går oavkortat till behövande i Jönköping. Vänligen märk inbetalningen med "Gåva". Du skickar din gåva till Swishnummer 123 540 09 32 eller bankgiro 545-6546. Tack för ditt stöd!