Om oss

Vi är Svenska Kyrkan Jönköping. Vi bärs av tilliten till Guds villkorslösa kärlek, med tro på alla människors lika värde. Vår tro får konsekvenser och därför engagerar vi oss i frågor som hållbar utveckling, integration, klimat och kulturarv och mycket, mycket mer.

Svenska kyrkan Jönköping består sedan 1 januari 2018 av Jönköpings församling.
I församlingen ingår nio kyrkor med tillhörande församlingshem, samarbetskyrkan Dalvikskyrkan, familjerådgivning, sjukhuskyrka, skolkyrka, universitetskyrka, tre förskolor, sex kyrkogårdar och ett gemensamt kansli som bland annat sköter begravningsverksamhet, fastighetsförvaltning och administration. Totalt har Svenska kyrkan Jönköping ca. 150 anställda.

I Jönköpings församling bor människor från hela världen. Flera generationer Jönköpingsbor blandas med människor från andra delar av Sverige och med nya svenskar som bär med sig sina kulturer, religioner och språk.

Vi vill finnas där människor är, för vi är som människor är. Vi är gamla, unga, fattiga, rika, glada, ledsna, djupt religiösa eller teologiskt nyfikna. Vissa av oss går till kyrkan varje söndag, andra har inte varit här sedan det egna dopet. Vi firar högtider och gudstjänster, viger förälskade par, döper spädbarn och konfirmerar tonåringar.

Vi arbetar för att skapa mötesplatser för människor, genom en bred verksamhet med gudstjänster, konserter och körer, pilgrimsvandringar, meditation, samtalsgrupper om tro, social samvaro, aktiviteter för barn i alla åldrar och mycket mer. Läs mer om vad som händer i kyrkan här.

Som en del av Svenska kyrkan är Jönköpings församlings "uppgift att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Syftet är att människor skall komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas." (Kyrkoordningen).