Jönköpings församling Besöksadress: Svenska kyrkan Jönköping, Kapellgatan 8, 55317 Jönköping Postadress: Svenska kyrkan Jönköping, Östra Storgatan 45, 55321 Jönköping Telefon:+46(36)303500 E-post till Jönköpings församling

Storfjädern

På Storfjädern har vi våra rutiner, men ändå har våra dagar stor variation. Det viktigaste är den fria leken. Vi försöker lyssna in barnen och deras intressen och förändra i miljön efter deras önskemål och våra förutsättningar.

Vi lyfter ofta hur man ska vara en bra kompis och hur vi ska fungera tillsammans som grupp och vi ser att det är en av många nycklar till att få en trygg barngrupp.

Varje vecka har vi ”röris” där barnen får utmaningar att röra sig i lustfyllda aktiviteter. Våra utflykter, som vi kallar ”Äventyr”, är något vi strävar efter att ha varje vecka. Vi går iväg från gården och hittar på olika aktiviteter runt om i vår närmiljö.

I vår profil har vi varje vecka lilla andakten i kyrkan och på våra Kyrksamlingar får barnen lyssna till olika bibelberättelser. Vi arbetar ofta med något tema som vi anser vara relevant för just denna barngrupp. Väldigt ofta delar vi barnen i mindre grupper utifrån vad som passar bäst i olika situationer. På Kyrktuppen jobbar vi med ett tydligt miljöperspektiv tillsammans med barnen och vi vill vara en giftfri förskola.

Tema

Under våren kommer vi på Storfjädern att använda oss av ”Tio små kompisböcker” i vårt temaarbete.

Vi vill uppmuntra barnen till att vara en bra kompis och sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för att alla människor har lika värde och vårt mål är att få barnen att visa förståelse för varandras olikheter.

Vi kommer även att väva in språk, naturvetenskap och teknik samt matematik i vårt temaarbete.

Vi fortsätter också att arbete med ”Grön flagg” utifrån följande teman: Kamratskap, Väder/Väderlek och Vi följer ett bygge.

På våra ”Äventyrspromenader” varje vecka upplever och följer vi naturens olika årstider tillsammans. Vi följer kontinuerligt ”vårt bygge” på Dalvik och låter barnen dokumentera byggets utveckling.

Vi strävar efter att så ofta som möjligt, vid samlingar och temaarbeten, arbeta i mindre grupper för att ge barnen utrymme och utmaningar efter ålder och mognad för att lättare uppmärksamma varje barn och dess behov.

Vi på Storfjädern vill betona vikten av vila och avkoppling. Med dagar fulla av upplevelser och ljud tycker vi att det är viktigt att uppmuntra till lugn och ro. Detta gör vi bland annat genom en vila efter lunchen, då vi delar oss i två grupper och använder oss av lugn musik samt läser en bok tillsammans.