Två män fotograferade ovanifrån sitter i en soffa med varsin tidning.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Vad har hänt i Jönköpings församling?

Har du missat något spännande evenemang? Oroa dig inte - Här har vi samlat reportage från det mesta som hänt inom Jönköpings församling.

människor dansar runt midsommarstången

Midsommarfirande i Sofia prästgård

Blommorna var plockade, stången framtagen. Torsdag 20 juni, dagen före midsommar, samlades medarbetare och sommarkonfirmander i Sofia prästgård för att klä midsommarstången och bjuda på en fin fest för alla som tagit sig till Sofia prästgårds park för denna tradition.

Fem personer står runt en grill

Svenska kyrkan Jönköping mötte sommarlovslediga på Vätterstranden

När fredagen den 14 juni övergick till kväll samlades studenter och andra sommarlovslediga ungdomar på Vätterstranden i Jönköping. För andra kvällen i rad fanns Svenska kyrkan Jönköping på plats med popup-tält och medarbetare som bjöd på korv och dricka.

En grupp står framför en kyrka

Förslag för Sofiaparken: En oas för naturen och själen

En oas för naturen och själen. Så kallar landskapsarkitektbyrån Billingham & Flygare sitt förslag till förvandling av Sofiakyrkans park, ett förslag som presenterades för kyrkans arbetsgrupp måndag 10 juni med vattenspegel, labyrint och tydliga gränser mellan park och gatumiljö.

Tre personer sitter vid ett bord

Ilan De Basso: ”Trygghet och säkerhet blir den överskuggande frågan i EU-valet”

Demokrati, rättsstatsfrågor kring fri och rättigheter och EU:s roll och ansvar för det internationella utvecklingsarbetet. Det ser EU-parlamentarikern Ilan De Basso, S, som de stora frågorna i årets val till Europaparlamentet, beskrev han vid ett besök hos ledningsgruppen för Svenska kyrkan Jönköping.

En stor mängd barn springer

Spring i benen på Förskolans dag

Det är knappt en kilometer runt Prostkvarnsdammen på Dalvik. Dagen bjöd på strålande sol, bitvis lite geggigt, och änder som åskådare. Så var förutsättningarna när barnen i Jönköpings församlings tre förskolor sprang det årliga loppet runt dammen.

Tre tjejer och en killa står tillsammans i kyrkorummet

Konfirmationsdags: ”Jag vill inte att det ska ta slut”

De har träffats varannan vecka sedan i höstas och fått lära sig mer om Gud och livet, som de själva uttrycker det. Nyligen kom de hem från en resa till Berlin. Lördag 25 maj är det dags för gruppen med 27 ungdomar i ”Berlinkonfan” att konfirmeras i Kristine kyrka.

En kvinna och en man sitter på kyrkgolvet och mediterar

Kristen djupmeditation: En stund i stillhet och tystnad

Att sitta stilla och tyst en lång stund är ovant för de flesta. Men det är kanske precis det som många behöver i en vardag med högt tempo. Kristen djupmeditation handlar om att just genom den stilla och tysta stunden ge chans till kontakt med både sin kropp och själ.

Fem personer står vid en trädstam

De arbetar med en färdplan för klimatet

Inom Svenska kyrkan Jönköping pågår ett långsiktigt och strategiskt arbete för att skapa en miljömässigt hållbar utveckling, både konkreta åtgärder och förändringar av värderingar, utifrån den nationella Färdplan för klimatet som sträcker sig till 2030.

En kvinna står vid ett ståbord

Sjukvårdsministern: Samfunden gör viktiga insatser i civilsamhället

Det sker stora medicinska framsteg. Men det leder ibland till svåra prioriteringsfrågor för hälso- och sjukvården. Medicinsk-etiska frågor i vården var rubriken när sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) höll seminarium i Kristinagården, Jönköping, under den ekumeniska veckan Hjärta Jönköping.

Sju personer står och tittar upp i kameran

Verksamhetsråden bidrar till kyrkans arbete

Ekhagskyrkan ska ha inriktning på barn och familjer, ha ett rikt musikliv och vara en diakonal miljö. Inriktningen framgår av församlingens verksamhetsplan. Hur det ska ske diskuteras i kyrkans verksamhetsråd minst två gånger per termin.

En kvinna sitter vid ett piano

Pernilla är ny kantor i Ekhagskyrkan

När hon var fem-sex år kom hon med i Mariakyrkans barnkör hemma i Växjö. Sedan dess har musiken dominerat för Pernilla Cederblad, sedan årsskiftet kantor i verksamhetsområde öster, med fokus på Ekhagskyrkan.

En kvinna sitter i en kyrkbänk och håller upp en bok

Sara Borén Jedebäck: Dela med dig av dina känslor

Orten Malexander i Östergötland är för många förknippad med dödsskjutningen av två poliser, Robert Karlström och Olle Borén, i maj 1999. Händelsen fick förstås enorm uppmärksamhet och ledde till många nyhetsinslag, artiklar och även dokumentärer. Nu finns ett perspektiv som har saknats: Hur då 11-åriga Sara Borén upplevde förlusten av sin pappa.

Fyra personer står med rosor i händerna utanför en kyrka

Församlingens jubilarer hyllades

Sång, musik, fika, blommor och andakt. För Jönköpings församling är det tradition att bjuda in äldre församlingsbor, jubilarer, till fest varje år. Torsdag 25 april var det dags för vårens fest i Gräshagskyrkan.

En grupp personer sitter runt ett soffbord

Konfirmationsläsning: ”Spännande och lärorikt”

Det är torsdag kväll i Dalvikskyrkan. Varannan vecka betyder det konfirmandgrupp. Kvällens tema är helig ande. För ungdomarna är det ett steg på vägen mot den hägrande konfirmationen 1 juni.