Foto: Alex Giacomini /Ikon

Konfirmation

Nyfiken på konfirmation? Här kan du läsa mer och få svar på vanliga frågor.

Vad är meningen med livet och hur förhåller man sig till döden? Vad är gott och ont, rätt och fel? Se konfirmationen som en upptäcktsresa - en resa där du får lära dig mer om dig själv som människa. Vad innebär det att tro? Det är du och dina frågor som är viktigast.

Året du fyller 14 år får du som är medlem i församlingen en inbjudan till konfirmation. Ordet konfirmation betyder bekräftelse och i kyrkan står det för att du hör ihop med Gud genom dopet och att just du är värdefull och viktig. Men du behöver inte vara döpt för att börja i en konfirmandgrupp. Många konfirmander döps under sin konfirmandtid.

Konfirmandtiden är en unik möjlighet att få prata om tro och livsfrågor både med vänner och vuxna i en avslappnad miljö

Konfirmandtiden kan se ut på olika sätt. Du kan var med i en konfirmandgrupp som träffas regelbundet under ett läsår eller så koncentrerar du konfirmandtiden till några veckor under sommarlovet. 

Du kommer möta varierad pedagogik med en mångfald av metoder. Det blir inte så mycket sitta stilla och lyssna eller att läsa i en lärobok. Istället diskuterar vi, samtalar, gör övningar och andra aktiviteter, samt deltar i gudstjänst med mera.

Du får lära mer om bibeln och psalmboken och hur innehållet kan hänga ihop med vårt liv här idag.

Du behöver inte ha bestämt dig för att konfirmeras innan du börjar i gruppen. Du kan vara med under hela konfatiden och sedan besluta om du vill konfirmeras eller inte. Det är ditt beslut - och att ta ansvar för det är en del i att bli vuxen.

Vi som leder konfirmationsläsningen är präster, pedagoger, musiker och unga ledare.

Vi är nyfikna på dig och vad du funderar på! 

Våra konfirmationsgrupper 2024-2025

Sommarkonfa - Sofiakyrkan

Tillsammans upptäcker vi vad kristen tro innebär för hela livet. Genom övningar, samtal, lek och andakter lär vi känna varandra och förstår vad kristen tro innebär.

På bilden ser vi segelbåten Shalom på havet med fulla segel

Segelkonfa

Livet kan ibland liknas vid en segeltur. Detta tar vi vara på i denna grupp. Vi upptäcker kristen tro tillsammans genom samtal, övningar, gemenskap, lek och andakter. Vi kommer åka på två helgläger. På det sista mönstrar vi på segelbåten Shalom som utgår från Oskarshamn. Våra ordinarie träffar är annars varannan torsdag i Dalvikskyrkan.

Skidkonfa

Tillsammans upptäcker vi vad kristen tro är genom övningar, lek, andakt och gemenskap. Vi åker på två helgläger, ett på hösten och ett sent på våren. På sportlovet åker vi till sälen för några härliga skiddagar. Vi träffas varannan vecka på torsdagar i Bymarkskyrkan.   

Ungdomar

Berlinkonfa

Vem är Gud? Varför finns jag? Varför finns det ondska? Vad händer efter döden? Konfirmationstiden är ett tillfälle att fundera över livets stora frågor och lära sig mer om den kristna tron. En möjlighet att lära sig mer om sig själv, träffa nya människor, upptäcka spännande saker, åka på läger och en resa till Berlin.

Några unga tjejer sitter och skrattar vid ett bord.

Konfa i Ljungarum

Vi lär känna kristen tro genom andakter, läger, fullt ös i gympan, bibeln, musik, samtal, gudstjänster och gott fika. Våra tre läger är såklart höjdpunkter under året, två på Tallnäs och ett på Gransnäs.

Tre personer i vita kåpor sitter på knä framme vid altaret. Ett brinnande ljus i förgrunden.

Kompiskonfa

Kompiskonfa är ett konfirmationsalternativ för dig som går i anpassad grundskola i årskurs 8 och till gymnasiet. En chans att i en mindre grupp lära sig mer om Gud och kristen tro genom skapande, upplevelser och gemenskap.

Vuxenkonfirmation

Kanske är det så att du missade konfirmandtiden som tonåring, men nu som vuxen är nyfiken på kristen tro. Då är detta rätt grupp för dig!

Några konfirmander i vita kåpor jämför sina gympaskor.

Vanliga frågor om konfirmation

Här hittar du svar på några vanliga frågor om konfirmation.