Foto: Kicki Alm

Slottskyrkogården

Slottskyrkogården en lummig och grön kyrkogård mitt i staden. Den ger ett rofyllt intryck och ger en lugn oas.

Vattnet avstängd under en period - använd de utställda vattentunnorna

Under mitten av oktober är tillgången till vatten begränsad på Slottskyrkogården under några veckor.

Anledningen är ett grävarbete som Jönköpings kommun jobbar med på Pilgatan och som gör att det inkommande vattnet till kyrkogården är avstängt.

Personalen på kyrkogården ställer ut vattentunnor, men tillgången på vatten kommer att vara något begränsad under den här perioden.

Den allmänna toaletten vid kapellet är också avstängd.

Tack för din förståelse!
/personalen på Slottskyrkogården

Slottskyrkogården är centralt belägen vid Västra torget. Kyrkogården härstammar från 1200-talet och genomgått flera förändringar sedan den anlades. Under 1800-talet skedde omfattande utvidgningar och kyrkogården växte. Den har vid två tillfällen i historien övergetts under kortare perioder och inte använts som begravningsplats.

Namnet Slottskyrkogården kommer från att Slottskyrkans församling tog över den under 1640-talet, men kyrkogården har haft många namn och bland annat kallats för Västra kyrkogården. Kapellet uppfördes 1694 efter ritning av Erik Dahlberg.

fakta om slottskyrkogården

Totalyta: 28 000 m2
Gravplatser:
ca 2 719 stycken, varav ca 1 394 stycken är upplåtna
Med gravrätt: Urn- och kistgravplatser
Begränsade gravrätter:
Ja, med plats för urnor
Utan gravrätt:
Minneslund

besök & tillgänglighet slottskyrkogården

Adress: Skolgatan, 553 16 Jönköping
Framkomlighet på kyrkogården: Plan terräng, grus- och asfaltsgångar. Vintertid underhålls vissa gångarna med snöröjning och sandning.
Parkering: Parkering sker på anvisad plats vid Sofiagråden som ligger i anslutning till kyrkogården. Andra parkeringsmöjligheter finns i närheten. Exempelvis Västra torget. Det är möjligt att köra fram till kapellet vid behov.
Tillgång till toalett:
Tillgänglighetsanpassad toalett i röd ekonomibyggnad jämte kapellet. Öppen under arbetstid, vardagar 07.00 – 16.00.

Med bil:
Vägbeskrivning