Svenska kyrkan Jönköping Besöksadress: Svenska kyrkan Jönköping, Kapellgatan 8, 55317 Jönköping Postadress: Svenska kyrkan Jönköping, Östra Storgatan 45, 55321 Jönköping Telefon:+46(36)303500 E-post till Svenska kyrkan Jönköping

Förskolans mat

Varje förskola har eget kök med egen kock som lagar all mat från grunden och bakar vårt bröd. För en mer hållbar jord strävar vi efter att köpa så mycket ekologiska varor som möjligt.

Vi som jobbar i köket älskar att servera god och näringsriktig mat med bland annat svenskt kött, MSC märkt fisk, vegetariskt och husmanskost med många goda grönsaker och sallader som tillbehör.

Vi minskar på sockret genom att till exempel servera fruktsallad, egen smoothies och osockrad yoghurt med kaneläpple som topping.

Vi kommer regelbundet ut till barnen och har matprat. Vi pratar om och visar upp olika grönsaker som vi sedan introducerar under en vecka till varje måltid för att på så sätt få barnen att prova nya grönsaker och smaker. Vi samtalar även om hur viktigt det är att äta mycket grönsaker och hur bra det är för kroppen.

Till varje måltid serveras mjölk, vatten och flera olika sorters sallader.

Här är våra värderingar inom köket:

• Vi köper enbart fiskar som är MSC märkta och fiskade eller odlade utifrån ett miljöperspektiv
  • Vi köper endast svenskt kött och svenska grönsaker. Om möjligt köper vi närproducerat
  • Matsedeln planeras efter säsongens råvaror
  • Vi serverar vegetariskt och fisk minst en gång per vecka
  • Inköpen planeras så att de livsmedel som slängs minimeras
  • Systematiskt arbete för att minska antalet tillsatser i maten
  • Systematiskt arbete för att öka andelen KRAV-certifierade råvaror
  • Vi källsorterar för återvinning

Vi serverar alltid ekologisk eller närproducerad mjölk, fil, mjöl, havregryn, linser, bönor, bananer, bovete, te, kaffe, kakao och russin. Övriga varor kanske inte alltid är ekologiska utan köps in efter tillgång och priser.