Frågor och svar om gravrätt

Vad innebär det egentligen att vara gravrättsinnehavare. Vilket ansvar, vilka rättigheter och skyldigheter har du som gravrättsinnehavare. Här hittar du svaret på många av de frågor vi får till Kyrkogårdsexpeditionen.

Frågor och svar om gravrätt på kyrkogårdar och begravningsplatser i Sollefteå

Den som är antecknad i gravboken som gravrättsinnehavare får utöva gravrätten, det vill säga:

  • Bestämma vilka som skall gravsättas inom gravplatsen.
  • Bestämma eventuell gravstens eller annan gravanordnings utseende inom ramen för vad kyrkogårdsförvaltningen tillåter.
  • Bestämma om gravplatsens utsmyckning och ordning i övrigt inom ramen för vad kyrkogårdsförvaltningen tillåter.
  • Överlåta eller återlämna gravplatsen.

Ja, du har också skyldigheter som:

  • att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick
  • att se till att gravstenen är säkert förankrad
  • meddela om du önskar överlåta eller återlämna gravrätten

Gravboken är ett register som bland annat används för att hålla ordning på belagda platser på gravplatsen samt vem som är gravrättsinnehavare.

Gravbrev är ett bevis på att man erhållit gravrätten. Gravbrevet innehåller bland annat uppgifter om tidigare gravsatta, upplåtelsetid och villkor för upplåtelsen med mera.

Den eller de som genom släktskap eller på annat sätt har nära anknytning till överlåtaren eller den gravsatte har möjlighet att bli gravrättsinnehavare. Om det finns fler gravrättsinnehavare skall en av dessa utses till kontaktperson, men alla delar ansvaret och bestämmer gemensamt om vad som skall göras, till exempel vilka som får gravsättas inom gravplatsen.

Ja, det går bra. Om det finns fler gravrättsinnehavare skall en av dessa utses till kontaktperson, men alla delar ansvaret och bestämmer gemensamt om vad som skall göras, till exempel vilka som får gravsättas inom gravplatsen.

Gravrätten upplåts på 25 år från att den senaste gravsättningen skett. När denna tid gått ut finns möjlighet till förnyelse 15 år i taget. För förnyelse tar vi ut en avgift på 1000 kr.

Ja, ingen skall vara gravrättsinnehavare mot sin vilja. Gravrätten kan återlämnas till kyrkogårdsförvaltningen genom skriftlig anmälan.

Gravrätten återlämnas då till kyrkogårdsförvaltningen och registreras som återlämnad i gravboken. Eventuell plantering tas bort och ersätts med gräs. Gravsten/gravvård blir i nuläget kvar på obestämd tid. I väntan på prejudicerande beslut på länsstyrelsenivå får vi för närvarande inte ta bort gravanordningen (stenen/korset) från kyrkogården vid återlämnande av gravrätt. Önskar du att stenen/korset eller dylikt tas bort måste du kontakta Länsstyrelsen Västernorrland och få ett godkännande från dem. Efter det kontaktar du kyrkogårdsförvaltningen och vi kommer överens om hur själva borttagandet ska ske.

Ja, man behöver inte bo på orten för att vara gravrättsinnehavare.

  • Gravvårdens (sten, kors eller annan anordning) skötsel och säkerhet.
  • Att egen blomsterplantering sköts och ser välvårdad ut.
  • att meddela om du önskar överlåta eller återlämna gravrätten

Vid många kyrkogårdar i Sverige tas det ut en grundskötselavgift som ska täcka till exempel gräsklippning och trimning runt gravvården samt krattning och ogräsrensning på grusgravar. Det sker inte inom Sollefteå pastorat.

Vid kyrkofullmäktiges sammanträde 2021-11-09 (§36/2021) togs beslutet att från år 2022 lägga ansvaret, för gravrättsinnehavarens grundskötsel, på kyrkoförvaltningen. Någon avgift tas inte ut för detta utan kostnaden belastar i stället kyrkoavgiften. Grundskötselavgiften tas därmed bort.

Om en gravrättsinnehavare avlider skall dödsboet meddela kyrkogårdsförvaltningen, senast sex månader efter dödsfallet, vem eller vilka man utsett till ny/nya gravrättsinnehavare.

Kyrkogårdsförvaltningen hjälper dig gärna med blomsterplantering. Planteringen görs i bevattningslådor som vi tillhandahåller så länge du har ett avtal. Du kan välja mellan två storlekar på plantering. Beställning måste ske senast den 15 april.

Stor eller liten sommarplantering
En liten plantering består av tre begonior och fem kantväxter och kostar 660 kr/år. Den större planteringen kostar 792 kr/år och då planterar vi fem begonior och sju kantväxter. Självklart ingår vattning i avtalet.

Tillval
Om du har ett avtal för sommarplantering kan du göra några tillval under resten av året.

Vårplantering av fem penséer, 132 kr
Höstplantering av ljung, 198 kr
Vinterkrans, 242 kr 

Gravrätten upplåts på 25 år från att den senaste gravsättningen skett. När denna tid gått ut finns möjlighet till förnyelse 15 år i taget. Under hösten sänder vi ut blankett för förnyelse av gravrätt till de gravrättsinnehavare vars gravrätter löper ut vid kommande årsskifte. För förnyelse tar vi ut en avgift på 1000 kr.

Gravrätten återlämnas då till kyrkogårdsförvaltningen och registreras som återlämnad i gravboken. Eventuell plantering tas bort och ersätts med gräs. Gravsten/gravvård blir i nuläget kvar på obestämd tid. I väntan på prejudicerande beslut på länsstyrelsenivå får vi för närvarande inte ta bort gravanordningen (stenen/korset) från kyrkogården vid återlämnande av gravrätt. Önskar du att stenen/korset eller dylikt tas bort måste du kontakta Länsstyrelsen Västernorrland och få ett godkännande från dem. Efter det kontaktar du kyrkogårdsförvaltningen och vi kommer överens om hur själva borttagandet ska ske.

Gravsten/gravvård blir i nuläget kvar på obestämd tid. I väntan på prejudicerande beslut på länsstyrelsenivå får vi för närvarande inte ta bort gravanordningen (stenen/korset) från kyrkogården vid återlämnande av gravrätt. Önskar du att stenen/korset eller dylikt tas bort måste du kontakta Länsstyrelsen Västernorrland och få ett godkännande från dem. Efter det kontaktar du kyrkogårdsförvaltningen och vi kommer överens om hur själva borttagandet ska ske.

Vad är vad på våra kyrkogårdar?

Kistgrav, askgravlund, minneslund, urngrav, kistgravlund... Det finns en mängd olika gravskick. Här kan ni läsa mer om vad de innebär och hur de skiljer sig åt.

Någon vattnar blommorna vid en grav med en vattenkanna i grön plast.

Hjälp med blomsterplantering

Kyrkogårdsförvaltningen hjälper dig gärna med blomsterplantering. Planteringen görs i bevattningslådor som vi tillhandahåller så länge du har ett avtal. Du kan välja mellan två storlekar på plantering. Beställ senast den 15 april!

Framsidan av Sollefteå församlingsgård. Byggnaden omgiven av försommargröna björkar.

Kyrkogårdsexpeditionen

I Sollefteå församlingsgård hittar ni expeditionen för kyrkogårdsärenden för alla kyrkogårdar i Sollefteå pastorat, det vill säga i samtliga 12 församlingar.

illustration föreställande ett @, en telefonlur, ett kuvert. För att illustrera på vilka sätt det går att nå oss.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.

Tio barn och en ledare leker med en stor färggrann "fallskärm". De hjälps åt att kasta upp den i luften.De är utomhus på en gräsmatta.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Ett uppslaget Månadsblad.

Månadsbladet

Vill du få kalendern för församlingarna i Sollefteå pastorat tillsänt dig via e-post eller vanlig post? Bli prenumerant på Månadsbladet! Det kostar inget. Gör så här för att prenumerera:

Två händer hålls fram. I händerna ligger vita lappar med ord skrivna i svart. Ord som gemenskap, livet, tvivel, Gud, tro, dela.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

En mamma och några barn i olika åldrar sitter på golvet.

Barn & familj

I Sollefteås tolv församlingar finns en mängd aktiviteter för alla åldrar. Trygga mötesplatser för familjen, barnen eller alla tillsammans. Här hittar ni mer information om vår verksamhet.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

Prenumerera via RSS

Stilla veckan och påsk

Publicerad:

Inte mindre än 41 gudstjänster serveras mellan den 24 mars till 1 april. Här kan du se vad som sker i kyrkan närmast dig, eller ta en titt på vad som sker grannförsamlingen. Här kan du även hitta länkar till mer information om påskens drama. Varför firar vi egentligen påsk?

Vi söker sommarjobbare till kyrkogårdarna i Västraområdet

Publicerad:

Är du skolungdom och vill ha sommarjobb på någon av kyrkogårdarna i Näsåker, Junsele, Resele, Ed , Ramsele och Edsele? Välkommen med din intresseanmälan!

Så här säger kyrkorådets ordförande om lokalförsörjningsplanen

Publicerad:

Den lokalförsörjningsplan som kyrkofullmäktige fastställde i november är ett viktigt verktyg i det pågående budgetarbetet men inga beslut är tagna ännu.

Hälsomässa i år igen

Publicerad:

Jobbar du med hälsa? Har du/ditt företag något att erbjuda som rör just människors hälsa? Den 14 april gör vi en repris på den lokala hälsomässan i Långsele. Kom med som utställare!

Lokalförsörjningsplanen klar

Publicerad:

Vid sitt novembermöte fastställde kyrkofullmäktige en lokalförsörjningsplan för Sollefteå pastorat. Den innehåller bland annat en långsiktigt hållbar plan för verksamheternas behov av lokaler. Här får du veta mer om vad en lokalförsörjningsplan innebär.