En pappa hjälper dotter att kratta gruset på en gravplats med en liten barnkratta.
Foto: Rebecka Lindberg

Skötsel av gravar och kyrkogårdar

Ansvaret för skötsel av gravar och kyrkogårdar delas mellan kyrkogårdsförvaltningen och dig som äger en gravrätt på kyrkogården. Här kan du läsa mer om detta samt hur kyrkogårdsförvaltningen hanterar grundskötsel och blomsterplantering.

Vem ansvarar för vad?

Skötsel av de allmänna ytorna på kyrkogården ansvarar kyrkogårdsförvaltningen för. De pengar vi alla betalar i begravningsavgift går bland annat till detta arbete. Skötsel och vård av den enskilda graven är, från år 2000, något som gravrättsinnehavaren själv har ansvar för. Detta ingår inte i begravningsavgiften.

Förändring från år 2022

Vid kyrkofullmäktiges sammanträde 2021-11-09 (§36/2021) togs beslutet att från år 2022 lägga ansvaret, för gravrättsinnehavarens grundskötsel, på kyrkoförvaltningen. Någon avgift tas inte ut för detta utan kostnaden belastar istället kyrkoavgiften. Grundskötselavgiften tas därmed bort.

Vad är fortfarande gravrättsinnehavarens ansvar?

• Gravvårdens (sten, kors, eller annan anordning) skötsel och säkerhet.
  • Att egen blomsterplantering sköts och ser välvårdad ut.

Någon vattnar blommorna vid en grav med en vattenkanna i grön plast.

Hjälp med blomsterplantering

Kyrkogårdsförvaltningen hjälper dig gärna med blomsterplantering. Du kan välja mellan två storlekar på plantering. Beställ senast den 15 april!

Framsidan av Sollefteå församlingsgård. Byggnaden omgiven av försommargröna björkar.

Kyrkogårdsexpeditionen

I Sollefteå församlingsgård hittar ni expeditionen för kyrkogårdsärenden för alla kyrkogårdar i Sollefteå pastorat, det vill säga i samtliga 12 församlingar.

Två händer skriver på en bärbar dator.

Cyberangreppet 2023–2024

Svenska kyrkan utsattes den 23 november 2023 för ett cyberangrepp, en så kallad ransomware-attack. På denna sida hittar du information om angreppet och efterföljande konsekvenser i form av stulen data.

Ett uppslaget Månadsblad.

Verksamhet i församlingarna

En mamma och några barn i olika åldrar sitter på golvet.

Dags för vårstädning på grav och kyrkogård!

Nu är det hög tid att göra vårfint på kyrkogården. Ansvaret för detta vilar på såväl kyrkogårdsförvaltningen som på dig som är gravrättsinnehavare. Tillsammans håller vi snyggt och städat!

Andas i fjällen

Följ med på en andlig prova-på-resa, med tid för din kropp och själ den 23-25 augusti på och kring Hållandsgården. Du få prova på retreat, vandring, bibelläsning, lugn och ro-gudstjänst. Allt detta i en härlig miljö och med fjälluften inpå knuten.

Följ med på resa i juni!

Följ med på någon av endagsresorna i juni. I år går färderna mot Kramfors/Ullånger och mot Medelpad. Trevliga turer i gott sällskap under ledning av våra diakoner. Vänta inte med att anmäla dig!

Kom upp i ottan!

Kristi himmelsfärds dag är av tradition en dag för friluftsgudstjänst. Tidig sådan. Gökotta, som gudstjänsten kallas, firas i flera av Sollefteås tolv församlingar. Några gudstjänster sker lite senare på dagen. Även om du är morgontrött finns det alltså möjlighet till gudstjänstfirande denna helgdag.

Stilla veckan och påsk

Inte mindre än 41 gudstjänster serveras mellan den 24 mars till 1 april. Här kan du se vad som sker i kyrkan närmast dig, eller ta en titt på vad som sker grannförsamlingen. Här kan du även hitta länkar till mer information om påskens drama. Varför firar vi egentligen påsk?