En pappa hjälper dotter att kratta gruset på en gravplats med en liten barnkratta.
Foto: Rebecka Lindberg

Skötsel av gravar och kyrkogårdar

Ansvaret för skötsel av gravar och kyrkogårdar delas mellan kyrkogårdsförvaltningen och dig som äger en gravrätt på kyrkogården. Här kan du läsa mer om detta samt hur kyrkogårdsförvaltningen hanterar grundskötsel och blomsterplantering.

Vem ansvarar för vad?

Skötsel av de allmänna ytorna på kyrkogården ansvarar kyrkogårdsförvaltningen för. De pengar vi alla betalar i begravningsavgift går bland annat till detta arbete. Skötsel och vård av den enskilda graven är, från år 2000, något som gravrättsinnehavaren själv har ansvar för. Detta ingår inte i begravningsavgiften.

Förändring från år 2022

Vid kyrkofullmäktiges sammanträde 2021-11-09 (§36/2021) togs beslutet att från år 2022 lägga ansvaret, för gravrättsinnehavarens grundskötsel, på kyrkoförvaltningen. Någon avgift tas inte ut för detta utan kostnaden belastar istället kyrkoavgiften. Grundskötselavgiften tas därmed bort.

Vad är fortfarande gravrättsinnehavarens ansvar?

• Gravvårdens (sten, kors, eller annan anordning) skötsel och säkerhet.
  • Att egen blomsterplantering sköts och ser välvårdad ut.

Någon vattnar blommorna vid en grav med en vattenkanna i grön plast.

Hjälp med blomsterplantering

Kyrkogårdsförvaltningen hjälper dig gärna med blomsterplantering. Planteringen görs i bevattningslådor som vi tillhandahåller så länge du har ett avtal. Du kan välja mellan två storlekar på plantering.

Framsidan av Sollefteå församlingsgård. Byggnaden omgiven av försommargröna björkar.

Kyrkogårdsexpeditionen

I Sollefteå församlingsgård hittar ni expeditionen för kyrkogårdsärenden för alla kyrkogårdar i Sollefteå pastorat, det vill säga i samtliga 12 församlingar.

En bild av ett uppslag av Månadsbladet.

Verksamhet i våra församlingar

En grupp människor vandrar längs en skogsväg.

Pilgrimsvandring

Att vandra, kort eller långt, är ett utmärkt sätt att samla sina tankar och reflektera över sitt liv och sin tro. Här har vi samlat de tillfällen för pilgrimsvandring som sker i församlingarna i Sollefteå.

En mamma och några barn i olika åldrar sitter på golvet.

Prästen Agneta har hittat hem i Långsele

Det här är inte första svängen i Långsele för Agneta Werner. På 80-talet jobbade hon som präst i Graninge och sen dess har hon bott i Upplands Väsby, fram till i höstas.

Utflyktsdag till kusten

Följ med på bussresa den 30 juni. Vi besöker Gårdsbutiken i Höga kusten, Barsta och Mannaminne. Resan utgår från Junsele.

Resa till Junsele och Öfra

Följ med på en trevlig busstur och lär känna grannförsamlingen. Bussen startar i Långsele och går via Ramsele innan vi når målet för dagen: Junsele kyrka och senare Öfra kapell.

Familjeutflykt till Hågestaön

Kom med den 18 maj mellan klockan 10.00-12.00. Aktiviteter och matsäck fixar vi. Ni tar med er varandra och ett glatt humör. Skulle humöret inte vara på topp är du välkommen ändå, kanske blir det bättre under tiden. Kom ihåg att anmäla er!

Kom upp, och ut, i ottan!

Kristi himmelsfärds dag är av tradition en dag för friluftsgudstjänst. Tidig sådan. Gökotta, som gudstjänsten kallas, firas i flera av Sollefteås tolv församlingar. Några även även lite senare på dagen. Även om du är morgontrött finns det möjlighet till gudstjänstfirande denna helgdag.