Ett tvåvåningshus med en lägre utbyggnad i vinkel. Husen har vit slät puts.
Foto: Fredrik Modin

Helgums begravningskapell

En tillbyggnad på församlingshemmet i Helgum och det senaste tillskottet av byggnader i pastoratet. Kapellet började byggas våren 2020 och färdigställdes i början av 2021. Det kommer främst att användas för begravningar, såväl kyrkliga som borgerliga .

Nytt kapell i Helgum

Det började med ett arbetsmiljöprojekt för att underlätta hanteringen av kistor i Helgums kyrka. Under resans gång har många smarta lösningar fallit på plats och nu har kyrkan ett nytt kapell som är ett lyft i både form och funktion.

Planerna på att göra något åt den omständliga kisthanteringen har funnits i nästan fem år och i mitten av maj 2020 kunde första spadtaget till det nybyggda kapellet tas. Innan dess hade flera olika idéer diskuterats men i slutänden landade det en lika enkel som genial lösning.

– De andra alternativen skulle på ett eller annat sätt ha skymt den vackra utsikten över kyrkan och sjön. Det vi har gjort nu är egentligen att vi dockade kapellet till det befintliga församlingshemmet, förklarar Paul Höglund, dåvarande ordförande i kyrkogårds- och fastighetsutskottet i Långsele, Helgum och Graninge pastorat och numera sammankallande i kyrkogårds- och fastighetsutskottet i det nybildade Sollefteå pastorat.

– Det är en bra kombination med många samordningsvinster, bland annat ökar närheten till personalutrymmena och flödet mellan kapellet och församlingsgården blir bättre.

Den nya delen av byggnaden innehåller kistförvaring med kyl och frys samt en vacker lokal helt anpassad för begravningar. En vackert utformad fönsterlösning vetter mot kyrkogården och sjön och i ena hörnet finns en kamin som både ger värme och ett rogivande sken från elden.

I samband med tillbyggnaden gjordes även flera andra förbättringar i service och tillgänglighet.

– Vi gjorde om plattsättningen vid entrén för att slippa använda ramp för rullstolar och installerade automatisk dörröppning. Dessutom har vi byggt en ny toalett som är öppen för besökare på kyrkogården även under helger och när vi inte är tillgängliga, även den tillgänglighetsanpassad, berättar kyrkvaktmästare Kerstin Aronsson.

Bygget har som sagt pågått sedan i maj 2020 och är i princip helt utfört av lokala entreprenörer.

– Vi har haft förmånen att vara med i projektet som generalentreprenör och är väldigt nöjda, både med samarbetet och med resultatet berättar Bernt Engström på Elias Bygg.

Text: Fredrik Modin

 

illustration föreställande ett @, en telefonlur, ett kuvert. För att illustrera på vilka sätt det går att nå oss.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Tio barn och en ledare leker med en stor färggrann "fallskärm". De hjälps åt att kasta upp den i luften.De är utomhus på en gräsmatta.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Ett kollage av tre bilder: En kvinnlig kantor som bär på ett stort elpiano, hon ler brett. En torso av en präst iklädd grön mässhake. Prästen gör "tummen upp". Längst till höger en bild av ett klocktorn täckt av byggställningar.

Lediga tjänster

Vill du förmedla Guds kraft i en kraftfull bygd? Sollefteå är en vidsträckt kommun strax norr om mitten av vårt avlånga land. Här avlöser skogar, älvdalar och jordbruksbygd varandra. I dessa landskap vandrar älgar, hoppar laxar, spelas världsmusik, åks skidor och levs såväl helt vanliga som ovanliga liv...

En bild av ett uppslag av Månadsbladet.

Månadsbladet

Vill du få kalendern för församlingarna i Sollefteå pastorat tillsänt dig via e-post eller vanlig post? Bli prenumerant på Månadsbladet! Det kostar inget. Gör så här för att prenumerera:

Två händer hålls fram. I händerna ligger vita lappar med ord skrivna i svart. Ord som gemenskap, livet, tvivel, Gud, tro, dela.

Verksamhet i våra församlingar

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

En mamma och några barn i olika åldrar sitter på golvet.

Barn & familj

I Sollefteås tolv församlingar finns en mängd aktiviteter för alla åldrar. Trygga mötesplatser för familjen, barnen eller alla tillsammans. Här hittar ni mer information om vår verksamhet.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

Prenumerera via RSS

Strålande jul

Publicerad:

Nu är den här, julen. Här hittar du julen i Sollefteås tolv församlingar: Adventsgudstjänster, konserter, luciafirande, gröt, julkrubbor, musikcaféer, julnattsmässor och julottor....

"Det är advent, det är advent..."

Publicerad:

Nu är det dags. Fyll på depåerna med advents- och julstämning i en kyrka nära dig. Här hittar ni allt som sker i församlingarna i Sollefteå. Gudstjänster, konserter, luciafirande, gröt, musikcaféer, julnattsmässor och julottor....

Orolig för hur du ska få ihop det?

Publicerad:

Barnfamiljer i behov av extra stöd inför julhelgen har möjlighet att ansöka om fondmedel. Boka tid för samtal med någon av våra diakoner. Boka via vår expedition eller via formuläret på den här sidan. Gör det senast den 8 december.

Beställ en dörrkrans!

Publicerad:

Beställ en julig krans tillverkad av "Internationella gruppen". Hämta den vid årets julbasar i Sollefteå församlingsgård den 26 november. Intäkterna går direkt till Act Svenska kyrkans julinsamling.

Allhelgonahelgen

Publicerad:

Vi närmar oss "Alla helgons dag" och "Alla själars dag" eller som många av oss kallar det - Allhelgonahelgen. En tid då vi minns, saknar och sörjer dem vi inte längre har hos oss. Är du en av alla som planerar att göra ett besök till kyrkogården?