Ett tvåvåningshus med en lägre utbyggnad i vinkel. Husen har vit slät puts.
Foto: Fredrik Modin

Helgums begravningskapell - Kapell Helgumsro

En tillbyggnad på församlingshemmet i Helgum och det senaste tillskottet av byggnader i pastoratet. Kapellet, som nu går under namnet "Helgumsro", började byggas våren 2020 och färdigställdes i början av 2021. Det används främst för begravningar, såväl kyrkliga som borgerliga, men kan också användas för församlingens gudstjänster.

Kapell Helgumsro

Det började med ett arbetsmiljöprojekt för att underlätta hanteringen av kistor i Helgums kyrka. Under resans gång har många smarta lösningar fallit på plats och nu har kyrkan ett nytt kapell som är ett lyft i både form och funktion.

Planerna på att göra något åt den omständliga kisthanteringen har funnits i nästan fem år och i mitten av maj 2020 kunde första spadtaget till det nybyggda kapellet tas. Innan dess hade flera olika idéer diskuterats men i slutänden landade det en lika enkel som genial lösning.

– De andra alternativen skulle på ett eller annat sätt ha skymt den vackra utsikten över kyrkan och sjön. Det vi har gjort nu är egentligen att vi dockade kapellet till det befintliga församlingshemmet, förklarar Paul Höglund, dåvarande ordförande i kyrkogårds- och fastighetsutskottet i Långsele, Helgum och Graninge pastorat och numera sammankallande i kyrkogårds- och fastighetsutskottet i det nybildade Sollefteå pastorat.

– Det är en bra kombination med många samordningsvinster, bland annat ökar närheten till personalutrymmena och flödet mellan kapellet och församlingsgården blir bättre.

Den nya delen av byggnaden innehåller kistförvaring med kyl och frys samt en vacker lokal helt anpassad för begravningar. En vackert utformad fönsterlösning vetter mot kyrkogården och sjön och i ena hörnet finns en kamin som både ger värme och ett rogivande sken från elden.

I samband med tillbyggnaden gjordes även flera andra förbättringar i service och tillgänglighet.

– Vi gjorde om plattsättningen vid entrén för att slippa använda ramp för rullstolar och installerade automatisk dörröppning. Dessutom har vi byggt en ny toalett som är öppen för besökare på kyrkogården även under helger och när vi inte är tillgängliga, även den tillgänglighetsanpassad, berättar kyrkvaktmästare Kerstin Aronsson.

Bygget har som sagt pågått sedan i maj 2020 och är i princip helt utfört av lokala entreprenörer.

– Vi har haft förmånen att vara med i projektet som generalentreprenör och är väldigt nöjda, både med samarbetet och med resultatet berättar Bernt Engström på Elias Bygg.

Text: Fredrik Modin

 

Tio barn och en ledare leker med en stor färggrann "fallskärm". De hjälps åt att kasta upp den i luften.De är utomhus på en gräsmatta.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

illustration föreställande ett @, en telefonlur, ett kuvert. För att illustrera på vilka sätt det går att nå oss.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Två händer hålls fram. I händerna ligger vita lappar med ord skrivna i svart. Ord som gemenskap, livet, tvivel, Gud, tro, dela.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Konfirmation

Livet är fullt av frågor. Vad är egentligen lycka? Vilket ansvar har jag för någon annan? Varför är det så orättvist? Finns Gud? Räcker det inte med att vara vacker på insidan? Vad är en bra människa? Är jag en bra människa? Kom så ställer vi frågorna tillsammans och försöker hitta våra svar. Här hittar du de grupper som finns i Sollefteå med omnejd.

Någon spelar cello.

Konserter | Musik

Här hittar ni alla musikevenemang och även de gudstjänster som erbjuder extra musik eller körsång. Utbudet är varierat och de allra flesta konserterna är gratis. Dessutom serveras de i de finaste konsertlokaler du kan tänka dig - våra kyrkor.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

Prenumerera via RSS

Grävning vid Eds kyrka

Publicerad:

Just nu, och troligen en vecka framåt, pågår arbete med att gräva ett dräneringsdike vid Eds kyrka. Detta för att leda om vatten som annars ligger mot fasaden och orsakar sprickor.

En kväll för nyfikna

Publicerad:

Hur funkar det här med familjehem, förvaltarskap och ”god man”? Vilka får hjälp? Hur går det till? Vilka kan hjälpa till? Har stödet förändrats? Kom till Sollefteå församlingsgård den 19 juni klockan 19.00, där får du svaren.

Nu går det att gravsätta i askgravlundar och gravar

Publicerad:

Tjälen är ur marken och personalen på våra kyrkogårdar har börjat gravsätta askor och urnor i gravar och askgravlundar. Önskar du, som anhörig, vara med vid gravsättningen? Glöm då inte att boka tid för detta. Här hittar ni kontaktuppgifter till den som kan hjälper dig med bokningen.

Dags för vårstädning på grav och kyrkogård!

Publicerad:

Nu är det hög tid att göra vårfint på kyrkogården. Ansvaret för detta vilar på såväl kyrkogårdsförvaltningen som på dig som är gravrättsinnehavare. Tillsammans håller vi snyggt och städat!

Andas i fjällen

Publicerad:

Följ med på en andlig prova-på-resa, med tid för din kropp och själ den 23-25 augusti på och kring Hållandsgården. Du få prova på retreat, vandring, bibelläsning, lugn och ro-gudstjänst. Allt detta i en härlig miljö och med fjälluften inpå knuten.