En bild av kyrka omgiven av frost belagda gräsytor och höstfärgade träd.
Lyssna

Eds kyrka

Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus och smalare kor; sakristia av trä på långhusets nordsida. Kyrkan har medeltida ursprung, men dess ursprungliga utformning är inte säkert känd. Sannolikt har kyrkan byggts om under senmedeltiden.

Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus och smalare kor; sakristia av trä på långhusets nordsida. Kyrkan har medeltida ursprung, men dess ursprungliga utformning är inte säkert känd. Sannolikt har kyrkan byggts om under senmedeltiden. På 1700-talet reparerades kyrkan av byggmästaren Simon Geting, då den förlängdes åt väster. Sakristia av trä, troligen byggd 1764-65 av Per Zackrisson från Kubbe. Ett torn i väster och en sakristia i öster planerades 1827 av Lars David Geting men kom inte till utförande. Grunden i öster utnyttjades dock vid en större restaurering 1888-90, då kyrkan försågs med ett smalare kor i öster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är vitputsad och har plåttäckta sadeltak över långhus, kor och sakristia. Gavelblinderingar från 1888-90. Ingång i väster. Även interiören präglas i huvudsak av förändringarna från ca 1890. Kyrkorummet täcks av ett tredingstak i pärlspont med delvis synlig takstol. Det vid denna tid tillbyggda koret öppnar sig med en välvd triumfbåge mot långhuset. Av inredningen härrör de öppna bänkarna och västläktaren från ca 1890. De tre korfönstren har glasmålningar från 1927, komponerade av Yngve Lundström. Predikstolen från 1705 är gjord av Jon Snickare, målades 1749 av Erik Fällström och delvis omgestaltad och kompletterad ca 1890.

En senmedeltida madonna är bevarad i kyrkan och på länsmuseet Murberget finns ett altarskåp från samma tid.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 1998; rev. 2008.

Eds församling

Eds församling består av 13 byar där några av samlingspunkterna, förutom kyrkan och församlingsgården, är hembygdsgården, Forsmo IP och Österås Trädgård. Församlingen delas, som så många andra av våra församlingar, av älven. Edsbron en bit nedanför Eds kyrka kopplar samman de två delarna. I församlingen ligger regionägda Österåsens livsstilsmedicinskt centrum samt Forsmo kraftverk och Forsmo fiskodling. Församlingsbor jobbar i stor utsträckning i omgivande församlingar.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Kalender

Se vad som är på gång

Församlingar i Sollefteå

I Sollefteå pastorat, Svenska kyrkan Sollefteå, samverkar inte mindre än tolv församlingar. Här kan du läsa lite mer om varje enskild församling.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Ställ upp i kyrkovalet

Bilda en ny nomineringsgrupp och/eller kandidera i kyrkovalet 2025.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

  1. Beslut taget om Överlännäs församlingshems framtid

    Publicerad 19 november 2024

    Så här säger kyrkorådets ordförande Sven-Erik Bodén om beslutet.

  2. Nyfiken på meditation

    Publicerad 5 november 2024

    ”Djupast sett är meditationen en övning i att vara i kärleken.” Så säger Erik Hansson, diakon och meditationslärare i Ålidhems församling, Umeå. Den 3 december berättar han mer för meditationsnyfikna i Ådals-Lidens församlingshem, Näsåker

  3. Idag invigs askgravlundar

    Publicerad 31 oktober 2024

    De efterlängtade askgravlundarna på Junsele respektive Resele kyrkogård invigs idag den 31 oktober av kontraktsprost Kent Nordin.

  4. Beställ en dörrkrans!

    Publicerad 31 oktober 2024

    Beställ en julig krans tillverkad av "Internationella gruppen". Hämta den vid årets julbasar i Sollefteå församlingsgård den 30 november. Intäkterna går direkt till Act Svenska kyrkans julinsamling.

  5. Allhelgonahelgen 2024

    Publicerad 22 oktober 2024

    Vi närmar oss "Alla helgons dag" och "Alla själars dag" eller som många av oss kallar det - Allhelgonahelgen. En tid då vi minns, saknar och sörjer dem vi inte längre har hos oss. Är du en av alla som planerar att göra ett besök till kyrkogården?