Vybild över kyrka, kyrkogård och klocktorn.
Foto: Kristina Hellberg

Eds kyrka

Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus och smalare kor; sakristia av trä på långhusets nordsida. Kyrkan har medeltida ursprung, men dess ursprungliga utformning är inte säkert känd. Sannolikt har kyrkan byggts om under senmedeltiden.

Vybild över kyrka, kyrkogård och klocktorn.

Eds kyrka får utvändig renovering

Arbetet kör igång efter påsk och kommer att fortgå hela sommaren. Putsen ska lagas, fasad och fönster kommer att målas. Till hösten ska "ansiktslyftningen" vara klar och Eds församling har en nyrenoverad kyrka att fira gudstjänst i.

Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus och smalare kor; sakristia av trä på långhusets nordsida. Kyrkan har medeltida ursprung, men dess ursprungliga utformning är inte säkert känd. Sannolikt har kyrkan byggts om under senmedeltiden. På 1700-talet reparerades kyrkan av byggmästaren Simon Geting, då den förlängdes åt väster. Sakristia av trä, troligen byggd 1764-65 av Per Zackrisson från Kubbe. Ett torn i väster och en sakristia i öster planerades 1827 av Lars David Geting men kom inte till utförande. Grunden i öster utnyttjades dock vid en större restaurering 1888-90, då kyrkan försågs med ett smalare kor i öster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är vitputsad och har plåttäckta sadeltak över långhus, kor och sakristia. Gavelblinderingar från 1888-90. Ingång i väster. Även interiören präglas i huvudsak av förändringarna från ca 1890. Kyrkorummet täcks av ett tredingstak i pärlspont med delvis synlig takstol. Det vid denna tid tillbyggda koret öppnar sig med en välvd triumfbåge mot långhuset. Av inredningen härrör de öppna bänkarna och västläktaren från ca 1890. De tre korfönstren har glasmålningar från 1927, komponerade av Yngve Lundström. Predikstolen från 1705 är gjord av Jon Snickare, målades 1749 av Erik Fällström och delvis omgestaltad och kompletterad ca 1890.

En senmedeltida madonna är bevarad i kyrkan och på länsmuseet Murberget finns ett altarskåp från samma tid.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 1998; rev. 2008.

Eds församling

Eds församling består av 13 byar där några av samlingspunkterna, förutom kyrkan och församlingsgården, är hembygdsgården, Forsmo IP och Österås Trädgård. Församlingen delas, som så många andra av våra församlingar, av älven. Edsbron en bit nedanför Eds kyrka kopplar samman de två delarna. I församlingen ligger regionägda Österåsens livsstilsmedicinskt centrum samt Forsmo kraftverk och Forsmo fiskodling. Församlingsbor jobbar i stor utsträckning i omgivande församlingar.

illustration föreställande ett @, en telefonlur, ett kuvert. För att illustrera på vilka sätt det går att nå oss.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Tio barn och en ledare leker med en stor färggrann "fallskärm". De hjälps åt att kasta upp den i luften.De är utomhus på en gräsmatta.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

En kvinna sitter på en klippa och tittar på solnedgången.

Retreat

Telefonen plingar, tv:n sänder dygnet runt och internet tar aldrig slut. En stor del av vår tid går åt till att hantera och anpassa oss efter intryck utifrån. För att orka behöver alla människor ibland bara få ägna sig åt sig själva. På en retreat får du göra just det.

En bild av ett uppslag av Månadsbladet.

Månadsbladet

Vill du få kalendern för församlingarna i Sollefteå pastorat tillsänt dig via e-post eller vanlig post? Bli prenumerant på Månadsbladet! Det kostar inget. Gör så här för att prenumerera:

Två händer hålls fram. I händerna ligger vita lappar med ord skrivna i svart. Ord som gemenskap, livet, tvivel, Gud, tro, dela.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

En mamma och några barn i olika åldrar sitter på golvet.

Barn & familj

I Sollefteås tolv församlingar finns en mängd aktiviteter för alla åldrar. Trygga mötesplatser för familjen, barnen eller alla tillsammans. Här hittar ni mer information om vår verksamhet.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

Prenumerera via RSS

Dags för vårstädning på grav och kyrkogård!

Publicerad:

Nu är det hög tid att göra vårfint på kyrkogården. Ansvaret för detta vilar på såväl kyrkogårdsförvaltningen som på dig som är gravrättsinnehavare. Tillsammans håller vi snyggt och städat!

Ut på tur i juni!

Publicerad:

Följ med på endagsresa till Härnösand och/eller Gammelgården i Myckelgensjö. Trevliga turer i gott sällskap under ledning av våra diakoner.

Andas i Norrfällsviken

Publicerad:

Följ med på en andlig prova-på-resa, med tid för din kropp och själ den 25-27 augusti i Norrfällsviken. Du få prova på retreat, vandring, bibelläsning, lugn och ro-gudstjänst. Allt detta i härlig omgivning och med havsluften inpå knuten.

Eds kyrka får utvändig renovering

Publicerad:

Arbetet kör igång efter påsk och kommer att fortgå hela sommaren. Putsen ska lagas, fasad och fönster kommer att målas. Till hösten ska "ansiktslyftningen" vara klar och Eds församling har en nyrenoverad kyrka att fira gudstjänst i. Fram till dess firas gudstjänster i församlingsgården eller ute, i Guds fria natur, som friluftsgudstjänst.

Påsk i 13 av Sollefteås 15 kyrkor

Publicerad:

Inte mindre än 34 gudstjänster serveras mellan den 3 till 10 april. Här kan du se vad som sker i kyrkan närmast dig, eller ta en titt på vad som sker grannförsamlingen. Här kan du även hitta länkar till mer information om påskens drama. Varför firar vi egentligen påsk?