Vit stenkyrka
Foto: Kristina Hellberg

Resele kyrka

1800-tals kyrka med delar av medeltida inredning.

Kyrkan är öppen i samband med gudstjänst och konserter samt sommartid, måndag-fredag mellan klockan 9-15, veckorna 26-32.

Resele gamla kyrka byggdes redan på medeltiden som revs när den nuvarande stod klar 1841. Delar av inredningen har dock bevarats till den nya. 1982 restaurerades den och fick sin nuvarande utformning med bland annat ny brudkammare.

Vi ser Resele kyrka via stigporten.
Foto: Kristina Hellberg

Korets mittparti pryds av en stor oljemålning med motivet ”Kristus på korset”, gjord av Albert Blombergson. Predikstolen snidades 1840 av Salomon Hägglöf som även gjort dopängeln vid predikstolstrappans barriär.

Kyrkan äger flera medeltida föremål bland annat ett rökelsekar och en smidesjärnstake för sex ljus. En rik samling silver hör till kyrkan. En medeltida kalk och paten hör till klenoderna, liksom en vinkanna med trähandtag från 1696. Flera äldre textilier finns bland annat en mässhake i röd sammet med ett kors i guld och silke samt ett fragment från 1500- eller 1600-talet med broderi.

En bild av ett uppslag av Månadsbladet.

Verksamhet i våra församlingar

En grupp människor vandrar längs en skogsväg.

Pilgrimsvandring

Att vandra, kort eller långt, är ett utmärkt sätt att samla sina tankar och reflektera över sitt liv och sin tro. Här har vi samlat de tillfällen för pilgrimsvandring som sker i församlingarna i Sollefteå.

En mamma och några barn i olika åldrar sitter på golvet.

Prästen Agneta har hittat hem i Långsele

Det här är inte första svängen i Långsele för Agneta Werner. På 80-talet jobbade hon som präst i Graninge och sen dess har hon bott i Upplands Väsby, fram till i höstas.

Utflyktsdag till kusten

Följ med på bussresa den 30 juni. Vi besöker Gårdsbutiken i Höga kusten, Barsta och Mannaminne. Resan utgår från Junsele.

Resa till Junsele och Öfra

Följ med på en trevlig busstur och lär känna grannförsamlingen. Bussen startar i Långsele och går via Ramsele innan vi når målet för dagen: Junsele kyrka och senare Öfra kapell.

Familjeutflykt till Hågestaön

Kom med den 18 maj mellan klockan 10.00-12.00. Aktiviteter och matsäck fixar vi. Ni tar med er varandra och ett glatt humör. Skulle humöret inte vara på topp är du välkommen ändå, kanske blir det bättre under tiden. Kom ihåg att anmäla er!

Kom upp, och ut, i ottan!

Kristi himmelsfärds dag är av tradition en dag för friluftsgudstjänst. Tidig sådan. Gökotta, som gudstjänsten kallas, firas i flera av Sollefteås tolv församlingar. Några även även lite senare på dagen. Även om du är morgontrött finns det möjlighet till gudstjänstfirande denna helgdag.