Foto: Anders Stjernberg

Edsele kyrka

Edsele kyrka uppfördes 1799 av den jämtländske kyrkobyggmästaren Pål Persson från Stugun som satt sin prägel på kyrkan.

Kyrkan är öppen i samband med gudstjänst och konserter samt sommartid, måndag-fredag mellan klockan 9-15, veckorna 26-32.

Välkommen till Edsele kyrka

Kyrkan har vitmålad liggande panel och är rektangulär med nyklassicistiska drag som långhus med sadeltak, ingång i väster och sakristia i öster, samt västtorn med taklanternin. Kyrkfönstren har övre avskurna hörn. Kyrkportens överstycke med en uppgående sol anses vara typiskt för Pål Perssons arbeten. Det ursprungligen spåntäckta taket täcktes med plåt 1911 men har nu skivplåt av koppar. Interiört finns ett tunnvälvt tak.

Till kyrkans inredning hör även predikstolen från slutet av 1600-talet tillverkad av Jon Snickare i Härnösand. Vridna kolonetter indelar sidornas fyra fält med sittande evanglister infattade i arkadbågar. Kyrkans interiör omfattar även medeltida skulpturer och inventarier. Till de äldsta hör en fragmentarisk Kristusgestalt från 1100-talet som troligtvis tillhört ett processionskors eller triumfkrucifix. Det finns även ett processionskors av ek från 1200-talet som är beslaget med tunna kopparbleck och infällda färgade glasbitar. Kristusbilden i emalj har ett romanskt stilschema. I tornet hänger två klockor, en lillklocka från 1817 och storklockan från 1932.

En bild av ett uppslag av Månadsbladet.

Verksamhet i våra församlingar

En grupp människor vandrar längs en skogsväg.

Pilgrimsvandring

Att vandra, kort eller långt, är ett utmärkt sätt att samla sina tankar och reflektera över sitt liv och sin tro. Här har vi samlat de tillfällen för pilgrimsvandring som sker i församlingarna i Sollefteå.

En mamma och några barn i olika åldrar sitter på golvet.

Prästen Agneta har hittat hem i Långsele

Det här är inte första svängen i Långsele för Agneta Werner. På 80-talet jobbade hon som präst i Graninge och sen dess har hon bott i Upplands Väsby, fram till i höstas.

Utflyktsdag till kusten

Följ med på bussresa den 30 juni. Vi besöker Gårdsbutiken i Höga kusten, Barsta och Mannaminne. Resan utgår från Junsele.

Resa till Junsele och Öfra

Följ med på en trevlig busstur och lär känna grannförsamlingen. Bussen startar i Långsele och går via Ramsele innan vi når målet för dagen: Junsele kyrka och senare Öfra kapell.

Familjeutflykt till Hågestaön

Kom med den 18 maj mellan klockan 10.00-12.00. Aktiviteter och matsäck fixar vi. Ni tar med er varandra och ett glatt humör. Skulle humöret inte vara på topp är du välkommen ändå, kanske blir det bättre under tiden. Kom ihåg att anmäla er!

Kom upp, och ut, i ottan!

Kristi himmelsfärds dag är av tradition en dag för friluftsgudstjänst. Tidig sådan. Gökotta, som gudstjänsten kallas, firas i flera av Sollefteås tolv församlingar. Några även även lite senare på dagen. Även om du är morgontrött finns det möjlighet till gudstjänstfirande denna helgdag.