Ett skogskapell i rött trä med vita detaljer
Foto: Marthin Jönsson

Öfra kapell

Öfra kapell är beläget i Sollefteå kommuns nordvästra hörn, inte långt från gränsen till Lappland. Kapellet ligger i utkanten av Junsele socken, i den sydvästra delen av den glesa och utspridda bebyggelse som utgör byn Övra.

1894 uppfördes Öfra kapell som en kombinerad kyrko- och skolbyggnad för byn Övra och de närmast liggande byarna. Mark och material skänktes av skogsbolaget Kramfors AB och byggmästare var Jakob Högberg (född 1853) från Bölen.

I trakten bodde vid tiden många invandrade från Finland och Ryssland vilket kanske kan förklara kapellets något ovanliga utformning. Klockstapeln uppfördes 1898. Skolsalen som även användes till kyrksal var förlagd till övervåningen ända fram till 1944 då skolan centraliserades och barnen skickades till centralorten Krånge. På nedervåningen fanns lärarbostaden.

En strålande septemberdag 1944 återinvigdes kapellet som enbart kyrka av biskop Torsten Bohlin. Skolbänkarna var nu borta och ersatta med riktiga kyrkbänkar. Någon gång i samband med detta införskaffades kapellets första kyrkorgel. 1958 drogs el till byn Övra och även kapellet fick elektricitet. Kring 1900-talets mitt brädslogs de rundtimrade fasaderna. 1981 genomgick kapellet en större renovering där originalfärgsättningen återtogs både invändigt som utvändigt. Den ståtliga klockstapeln renoverades 1997.

Återinvigning efter renovering skedde den 4 juni 2021 i närvaro av biskop Eva Nordung Byström. Självklart var Doris Berglund och Tora Larsson särskilt inbjudna.

En bild av ett uppslag av Månadsbladet.

Verksamhet i våra församlingar

En grupp människor vandrar längs en skogsväg.

Pilgrimsvandring

Att vandra, kort eller långt, är ett utmärkt sätt att samla sina tankar och reflektera över sitt liv och sin tro. Här har vi samlat de tillfällen för pilgrimsvandring som sker i församlingarna i Sollefteå.

En mamma och några barn i olika åldrar sitter på golvet.

Prästen Agneta har hittat hem i Långsele

Det här är inte första svängen i Långsele för Agneta Werner. På 80-talet jobbade hon som präst i Graninge och sen dess har hon bott i Upplands Väsby, fram till i höstas.

Utflyktsdag till kusten

Följ med på bussresa den 30 juni. Vi besöker Gårdsbutiken i Höga kusten, Barsta och Mannaminne. Resan utgår från Junsele.

Resa till Junsele och Öfra

Följ med på en trevlig busstur och lär känna grannförsamlingen. Bussen startar i Långsele och går via Ramsele innan vi når målet för dagen: Junsele kyrka och senare Öfra kapell.

Familjeutflykt till Hågestaön

Kom med den 18 maj mellan klockan 10.00-12.00. Aktiviteter och matsäck fixar vi. Ni tar med er varandra och ett glatt humör. Skulle humöret inte vara på topp är du välkommen ändå, kanske blir det bättre under tiden. Kom ihåg att anmäla er!

Kom upp, och ut, i ottan!

Kristi himmelsfärds dag är av tradition en dag för friluftsgudstjänst. Tidig sådan. Gökotta, som gudstjänsten kallas, firas i flera av Sollefteås tolv församlingar. Några även även lite senare på dagen. Även om du är morgontrött finns det möjlighet till gudstjänstfirande denna helgdag.