Ett skogskapell i rött trä med vita detaljer
Foto: Marthin Jönsson

Öfra kapell

Öfra kapell är beläget i Sollefteå kommuns nordvästra hörn, inte långt från gränsen till Lappland. Kapellet ligger i utkanten av Junsele socken, i den sydvästra delen av den glesa och utspridda bebyggelse som utgör byn Övra. 

Vill du besöka kapellet?

Vill du besöka kapellet, önskar få komma in och veta lite mer? Ring då Tora Larsson 070-652 86 00. Är hon i närheten öppnar hon gärna.

1894 uppfördes Öfra kapell som en kombinerad kyrko- och skolbyggnad för byn Övra och de närmast liggande byarna. Mark och material skänktes av skogsbolaget Kramfors AB och byggmästare var Jakob Högberg (född 1853) från Bölen.

I trakten bodde vid tiden många invandrade från Finland och Ryssland vilket kanske kan förklara kapellets något ovanliga utformning. Klockstapeln uppfördes 1898. Skolsalen som även användes till kyrksal var förlagd till övervåningen ända fram till 1944 då skolan centraliserades och barnen skickades till centralorten Krånge. På nedervåningen fanns lärarbostaden.

En strålande septemberdag 1944 återinvigdes kapellet som enbart kyrka av biskop Torsten Bohlin. Skolbänkarna var nu borta och ersatta med riktiga kyrkbänkar. Någon gång i samband med detta införskaffades kapellets första kyrkorgel. 1958 drogs el till byn Övra och även kapellet fick elektricitet. Kring 1900-talets mitt brädslogs de rundtimrade fasaderna. 1981 genomgick kapellet en större renovering där originalfärgsättningen återtogs både invändigt som utvändigt. Den ståtliga klockstapeln renoverades 1997.

Återinvigning efter renovering skedde den 4 juni 2021 i närvaro av biskop Eva Nordung Byström. Självklart var Doris Berglund och Tora Larsson särskilt inbjudna.

illustration föreställande ett @, en telefonlur, ett kuvert. För att illustrera på vilka sätt det går att nå oss.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.

Tio barn och en ledare leker med en stor färggrann "fallskärm". De hjälps åt att kasta upp den i luften.De är utomhus på en gräsmatta.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Ett uppslaget Månadsblad.

Månadsbladet

Vill du få kalendern för församlingarna i Sollefteå pastorat tillsänt dig via e-post eller vanlig post? Bli prenumerant på Månadsbladet! Det kostar inget. Gör så här för att prenumerera:

Två händer hålls fram. I händerna ligger vita lappar med ord skrivna i svart. Ord som gemenskap, livet, tvivel, Gud, tro, dela.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

En mamma och några barn i olika åldrar sitter på golvet.

Barn & familj

I Sollefteås tolv församlingar finns en mängd aktiviteter för alla åldrar. Trygga mötesplatser för familjen, barnen eller alla tillsammans. Här hittar ni mer information om vår verksamhet.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

Prenumerera via RSS

Dags att släppa lös musikerna igen!

Publicerad:

I år är det tredje året som musikerna i pastoratet framför en alldeles egen konsert. Nu kan vi kanske kalla det en årlig tradition. "Kantorsläppet" som konserten kallas kommer i år att ske i Sollefteå kyrka den 4 april.

Långsele, platsen för torsdagsmässa och samtal.

Publicerad:

7 mars startar en ny verksamhet. Några helt vanlig torsdagskvällar under våren firas en enkel mässa i Långsele församlingsgård. Efter gudstjänsten får du gärna stanna kvar. Över en fika samtalar vi utifrån olika teman. Samtalsledare är Agneta Hudding.

Sportlovsaktiviteter

Publicerad:

Snart sportlov! Här hittar ni tips på aktiviteter för barn och familj i Multrå, Helgum, Långsele, Ed och Resele

Hållbara församlingar firar gudstjänst i församlingshem.

Publicerad:

Från nyår fram till påsk firar flera församlingar sina gudstjänster i församlingshemmet/församlingsgården. Detta för att undvika den stora energiåtgång som krävs för att värma upp en kyrka.

Handarbetsdag i Långsele

Publicerad:

Anmäl dig till handarbetsdagen den 16 mars