Överlännäs kyrka och klocktorn. Sommarbild. I förgrunden en flaggstång med Svenska kyrkans flagga hissad.
Lyssna

Överlännäs kyrka

En liten medeltida pärla med tydliga spår från 1700-talet.

Kyrkan är öppen i samband med gudstjänst samt sommartid, måndag-fredag  mellan klockan 9-15, veckorna 26-32. Önskar ni se kyrkan på övrig tid ring 0620-835 68.

HISTORIA

Överlännäs omnämns som självständigt pastorat i samband med sexårsgärden, en korstågsskatt för år 1314. På grund av en brand i prästgården saknas handlingar rörande kyrkan före år 1835.  Under senare delen av 1400-talet försågs kyrkan med stjärnvalv. Valvsslagning var en dyrbar kostnad för en socken, men de påkostade stjärnvalven gav kyrkan status och ökade brandsäkerheten. I ett bevarat sockenprotokoll från 1788 framgår att kyrkan var i stort behov av en upprustning. För att undvika dyra kostnader föreslog Boteå församling att Överlännäs församling och kyrkans tillhörigheter skulle delas upp mellan Boteå och Sånga. Förslaget godkändes inte av Överlännäs befolkning. Genom deras talesman revisionssekreterare Johan Noreen, beslöt man att själva gemensamt bekosta kyrkans upprustning.

Den blå draperimålningen på väggen bakom altaruppsatsen är utförd av kyrkomålare Per Sundin (1760-1827) från Sunne i Jämtland. Psalmtavlan är en gåva från Johan Nordenfalk och hans hustru. Det är tänkbart att de även bekostade Edlers arbeten. Klockstapeln är byggd i slutet av 1700-talet. Lillklockan skänktes till kyrkan år 1770. Vid en restaurering år 1891 sattes den stora klockan in.

Byggnaden utrustades med en läktare. Predikostol och altaruppsats beställdes av den kände bildhuggaren Johan Edler d.ä. Arbetena som tillhör han sista verk, kännetecknas av ett stramt formspråk. Altaruppsatsen i empire inramar idag en altartavla utförd av fransmannen Le Sueurs.  Målningen visar den korsfäste Kristus, omgiven av de båda Mariorna. Tavlan donerades till kyrkan år 1951. Altarets plattform, predellen, innesluter en målning av G. Ekblom, fritt utförd efter Giotto di Bondones målning ”Den helige Franciskus död”, även den sattes in år 1951.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Kalender

Se vad som är på gång

Församlingar i Sollefteå

I Sollefteå pastorat, Svenska kyrkan Sollefteå, samverkar inte mindre än tolv församlingar. Här kan du läsa lite mer om varje enskild församling.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Ställ upp i kyrkovalet

Bilda en ny nomineringsgrupp och/eller kandidera i kyrkovalet 2025.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

  1. Beslut taget om Överlännäs församlingshems framtid

    Publicerad 19 november 2024

    Så här säger kyrkorådets ordförande Sven-Erik Bodén om beslutet.

  2. Nyfiken på meditation

    Publicerad 5 november 2024

    ”Djupast sett är meditationen en övning i att vara i kärleken.” Så säger Erik Hansson, diakon och meditationslärare i Ålidhems församling, Umeå. Den 3 december berättar han mer för meditationsnyfikna i Ådals-Lidens församlingshem, Näsåker

  3. Idag invigs askgravlundar

    Publicerad 31 oktober 2024

    De efterlängtade askgravlundarna på Junsele respektive Resele kyrkogård invigs idag den 31 oktober av kontraktsprost Kent Nordin.

  4. Beställ en dörrkrans!

    Publicerad 31 oktober 2024

    Beställ en julig krans tillverkad av "Internationella gruppen". Hämta den vid årets julbasar i Sollefteå församlingsgård den 30 november. Intäkterna går direkt till Act Svenska kyrkans julinsamling.

  5. Allhelgonahelgen 2024

    Publicerad 22 oktober 2024

    Vi närmar oss "Alla helgons dag" och "Alla själars dag" eller som många av oss kallar det - Allhelgonahelgen. En tid då vi minns, saknar och sörjer dem vi inte längre har hos oss. Är du en av alla som planerar att göra ett besök till kyrkogården?