Other languages with Google Translate

Överlännäs kyrka

En liten medeltida pärla med tydliga spår från 1700-talet.

Kyrkan är öppen i samband med gudstjänst samt sommartid veckorna 26-29 alla dagar mellan klockan 11-16. Önskar ni se kyrkan på övrig tid ring Jan Leiknes, 0620-835 68.

Historia

Detta är den enda av Ådalens medeltidskyrkor som även i sin placering i landskapet fått behålla den medeltida prägeln.

Exakt hur gammal kyrkan är oklart, i början på 1800-talet eldhärjades Överlännäs prästgård och antagligen förstördes viktiga papper om kyrkan. Kyrkan är troligtvis byggd runt sekelskiftet 1200-1300. Kyrkan fick sitt nuvarande utseende på 1700-talet. Predikstolen, som är i rokoko-stil är utförd av Johan Edler d ä.

Klockstapeln byggdes troligtvis i slutet på 1700-talet eller början på 1800-talet och hade då en klocka. 1891 fick klockstapeln sitt nuvarande utseende och ytterligare en klockan.

1951 restaurerades kyrkan och fick då sin nuvarande altartavla.