Vit träkyrka med klocktorn på själva huskroppen.
Foto: Kristina Hellberg

Ådals-Lidens kyrka

Träkyrka från tidigt 1800-tal med predikstol skapad av bygdens son.

Kyrkan är öppen i samband med gudstjänst och konserter samt sommartid, måndag-fredag mellan klockan 9-15, veckorna 26-30. 

Församlingens första kyrka byggdes vid slutet av 1200-talet. Den eldhärjades vid mitten av 1600-talet och ersattes då av en träkyrka. Nuvarande vita träkyrka stod klar 1820, byggherre var Erik Ersson från Gafsele.

Predikstolen tillverkades av bygdens son, Ådals-Lidens främste träsnidare under 1800-talet, Zackris Persson från Lidgatu. Innerväggarna i kyrkan är målade i svagt rosa och altarväggen har en arkitekturfond med skenperspektiv målat av Per Sundin.

Från de tidigare medeltida kyrkorna har bevarats flera medeltida föremål och en ornerad trälist från den gamla träkyrkan från 1600-talet.

illustration föreställande ett @, en telefonlur, ett kuvert. För att illustrera på vilka sätt det går att nå oss.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Tio barn och en ledare leker med en stor färggrann "fallskärm". De hjälps åt att kasta upp den i luften.De är utomhus på en gräsmatta.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

En kvinna sitter på en klippa och tittar på solnedgången.

Retreat

Telefonen plingar, tv:n sänder dygnet runt och internet tar aldrig slut. En stor del av vår tid går åt till att hantera och anpassa oss efter intryck utifrån. För att orka behöver alla människor ibland bara få ägna sig åt sig själva. På en retreat får du göra just det.

En bild av ett uppslag av Månadsbladet.

Månadsbladet

Vill du få kalendern för församlingarna i Sollefteå pastorat tillsänt dig via e-post eller vanlig post? Bli prenumerant på Månadsbladet! Det kostar inget. Gör så här för att prenumerera:

Två händer hålls fram. I händerna ligger vita lappar med ord skrivna i svart. Ord som gemenskap, livet, tvivel, Gud, tro, dela.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

En mamma och några barn i olika åldrar sitter på golvet.

Barn & familj

I Sollefteås tolv församlingar finns en mängd aktiviteter för alla åldrar. Trygga mötesplatser för familjen, barnen eller alla tillsammans. Här hittar ni mer information om vår verksamhet.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

Prenumerera via RSS

Dags för vårstädning på grav och kyrkogård!

Publicerad:

Nu är det hög tid att göra vårfint på kyrkogården. Ansvaret för detta vilar på såväl kyrkogårdsförvaltningen som på dig som är gravrättsinnehavare. Tillsammans håller vi snyggt och städat!

Ut på tur i juni!

Publicerad:

Följ med på endagsresa till Härnösand och/eller Gammelgården i Myckelgensjö. Trevliga turer i gott sällskap under ledning av våra diakoner.

Andas i Norrfällsviken

Publicerad:

Följ med på en andlig prova-på-resa, med tid för din kropp och själ den 25-27 augusti i Norrfällsviken. Du få prova på retreat, vandring, bibelläsning, lugn och ro-gudstjänst. Allt detta i härlig omgivning och med havsluften inpå knuten.

Eds kyrka får utvändig renovering

Publicerad:

Arbetet kör igång efter påsk och kommer att fortgå hela sommaren. Putsen ska lagas, fasad och fönster kommer att målas. Till hösten ska "ansiktslyftningen" vara klar och Eds församling har en nyrenoverad kyrka att fira gudstjänst i. Fram till dess firas gudstjänster i församlingsgården eller ute, i Guds fria natur, som friluftsgudstjänst.

Påsk i 13 av Sollefteås 15 kyrkor

Publicerad:

Inte mindre än 34 gudstjänster serveras mellan den 3 till 10 april. Här kan du se vad som sker i kyrkan närmast dig, eller ta en titt på vad som sker grannförsamlingen. Här kan du även hitta länkar till mer information om påskens drama. Varför firar vi egentligen påsk?