På ett bord ligger en ordförandeklubba samt en psalmbok.
Foto: Magnus Aronson/IKON

Församlingsråd

I varje församling finns ett förtroendevalt församlingsråd som fungerar som församlingens styrelse. Tillsammans med kyrkoråd och kyrkoherden har de ett gemensamt ansvar för gudstjänstlivets utformning och utveckling.

I Sollefteå pastorat finns tolv församlingsråd

De utser kyrkvärdar, beslutar om församlingskollekter och för vilka andra ändamål än gudstjänst som kyrka kan lånas ut för. Församlingsråden ska även särskilt bevaka den egna församlingens intressen

Boteå församlingsråd

Se vilka som sitter i Ådals-Lidens församlingsråd 2022-2025

Överlännäs församlingsråd

Se vilka som sitter i Överlännäs församlingsråd 2022-2025

En ordförandeklubba i trä vilar ovanpå en psalmbok.

Så styrs Svenska kyrkan Sollefteå

Vem är det egentligen som bestämmer i kyrkan? Svaret är att det är många.

En mörkbrun bordsyta. På det står ett vattenglas, där ligger också ett protokoll samt en tjock röd bok. Någon är på väg att slå en ordförandeklubba i bordet.

Kyrkoråd

Kyrkorådet är pastoratets styrelse samt beredande och verkställande organ under kyrkofullmäktige.

En ordförandeklubba i mörkt trä.

Kyrkofullmäktige

Kyrkofullmäktige är Svenska kyrkan Sollefteås högsta beslutande organ. Ledamöterna väljs av medlemmarna i kyrkovalet som sker vart fjärde år.

En bild av ett uppslag av Månadsbladet.

Verksamhet i våra församlingar

En grupp människor vandrar längs en skogsväg.

Pilgrimsvandring

Att vandra, kort eller långt, är ett utmärkt sätt att samla sina tankar och reflektera över sitt liv och sin tro. Här har vi samlat de tillfällen för pilgrimsvandring som sker i församlingarna i Sollefteå.

En mamma och några barn i olika åldrar sitter på golvet.

Prästen Agneta har hittat hem i Långsele

Det här är inte första svängen i Långsele för Agneta Werner. På 80-talet jobbade hon som präst i Graninge och sen dess har hon bott i Upplands Väsby, fram till i höstas.

Utflyktsdag till kusten

Följ med på bussresa den 30 juni. Vi besöker Gårdsbutiken i Höga kusten, Barsta och Mannaminne. Resan utgår från Junsele.

Resa till Junsele och Öfra

Följ med på en trevlig busstur och lär känna grannförsamlingen. Bussen startar i Långsele och går via Ramsele innan vi når målet för dagen: Junsele kyrka och senare Öfra kapell.

Familjeutflykt till Hågestaön

Kom med den 18 maj mellan klockan 10.00-12.00. Aktiviteter och matsäck fixar vi. Ni tar med er varandra och ett glatt humör. Skulle humöret inte vara på topp är du välkommen ändå, kanske blir det bättre under tiden. Kom ihåg att anmäla er!

Kom upp, och ut, i ottan!

Kristi himmelsfärds dag är av tradition en dag för friluftsgudstjänst. Tidig sådan. Gökotta, som gudstjänsten kallas, firas i flera av Sollefteås tolv församlingar. Några även även lite senare på dagen. Även om du är morgontrött finns det möjlighet till gudstjänstfirande denna helgdag.