Härnösands stift Besöksadress: Universitetsbacken 1, 87131 Härnösand Postadress: Box 94, 87122 Härnösand Telefon:+46(611)25400 E-post till Härnösands stift

Härnösands stift

Härnösands stift har till uppgift att genom främjande och tillsyn stödja stiftets 98 församlingar i deras uppdrag. Geografiskt omfattar stiftet landskapen Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Svenska kyrkan har 13 stift.

En utvärdering av arbete med strukturfrågor i Härnösands stift och två andra stift visar att församlingarnas anställda i allt för liten utsträckning uppfattat sig delaktiga i utredningsarbete och genomförande. Det har fått till följd att en del anställda haft svårt att förstå poängen med att bilda ett nytt pastorat. Ett mer aktivt ledarskap lokalt och mer stöd från stiftskansliet efter att det nya pastoratet bildats är annat som efterfrågas.

Strukturarbetet utvärderat – större delaktighet önskas

”En bra utgångspunkt för det fortsatta strukturarbetet”

Härnösands stift står inför ett omfattande strukturarbete som nu kan utgå från resultatet av den nya utvärderingen av tidigare indelningsprocesser. – Flera av utvärderarens rekommendationer finns sedan tidigare på agendan och kan utvecklas. Annat behöver analyseras i relation till regelverk och resurser, säger Charlotta Ekelund, enhetschef för Struktur och utveckling på Härnösands stift.

Härnösands stift söker en präst eller diakon som vill utveckla ett strategiskt och teologiskt stöd till församlingar och pastorat – med sikte mot framtiden. Vad innebär det att vara kyrka i dag och i morgon? Hur formar vi en kyrka som blir än mer relevant för människor? Vi söker dig som tycker om att skapa mötesplatser för församlingsteologiska reflektioner. Du behöver också ha intresse för att leda processer och förmåga att få med dig andra på vägen.

Härnösands stift söker stiftsadjunkt/diakon för församlingsstrategisk utveckling

Ny kyrkoherde i Anundsjö och Skorped

PRESSMEDDELANDE | Söndag 17 februari välkomnar Anundsjö och Skorpeds församlingar sin nye kyrkoherde Ronny Thellbro. – Det känns väldigt bra här. Det är en vacker bygd och de människor jag mött har varit öppna och välkomnande, säger Ronny Thellbro, som tillträdde vid årsskifte.

– Det känns helt underbart att se boken färdig, säger Karin Rensberg Ripa.

Ett pionjärarbete är färdigt att tas i bruk

Med lite vemod och mycket glädje deltog Irene Dorra och Karin Rensberg Ripa när en ny sydsamisk bibelöversättning överlämnandes vid en jubileumsgudstjänst i Örnsköldsviks kyrka i söndags. Med sydsamiska som modersmål har de haft en viktig roll i översättningsarbetet. – Det känns helt underbart att se boken färdig, säger Karin Rensberg Ripa.

För 300 år sedan frös 4 000 svenska soldater ihjäl på flykt i Tröndelag. Det uppmärksammades i söndags i Frösö kyrka då biskop Eva Nordung Byström läste upp delar av regementspastorn Nicolao Idmans predikan, som han höll i Frösö kyrka den 20 januari 1719.

Gudstjänst med historiens vingslag i Frösö kyrka

och hjälp att jag får under färden ett Kristusljus vara för världen.

Månadens bön i februari 2019

Välsigna de ljus vi bär fram inför dig. Välsigna det ljus de får sprida. Tänd hoppets och kärlekens ljus inom mig och håll mig tätt, tätt till din sida.  Fördriv alla skuggor, gör natten till dag och hjälp att jag får under färden ett Kristusljus vara för världen.

Stuguns kyrka blir första lagskyddade kyrkan med solpanel

PRESSMEDDELANDE | Stuguns nya kyrka i östra Jämtland blir den första kulturhistoriskt lagskyddade kyrkan i Sverige att förses med solpaneler på taket. Montering av panelerna startar nästa vecka. – I församlingen har vi länge arbetat för att göra vår verksamhet mer hållbar och detta är givetvis ett stort steg i rätt riktning, säger en mycket glad Lennart Raswill, kyrkoherde i Håsjö pastorat.

BISKOPENS DEBATTARTIKEL | Onsdag den 16 januari samlas svensk kristenhet till förbönsgudstjänster runt om i landet, även här i Härnösands stift. I Stockhoms city och en del andra platser genomförs även ljusmanifestationer. Landets kyrkor och kyrkoledare gör detta för att uppmärksamma de brister som finns i Migrationsverkets bedömning av konvertiter, det vill säga människor som byter religion.

Migrationsverket måste ta tro på allvar

Flyktingkrisen förändrade församlingen

Flyktingkrisen 2015 då nya flyktingboenden skapades runt om i landet fick stora konsekvenser för många av Svenska kyrkans församlingar på landsbygden. – I vår församling förändrade det vårt sätt att tänka och vårt sätt att arbeta, säger Juha Rauhala, kyrkoherde i Haparanda församling som medverkade i konferensen Ett annat centrum, förra veckan i Östersund.

I budget 2019 för Härnösands stift lyfts några områden som särskilt ska prägla stiftsorganisationens arbete under det kommande året. Det handlar om rekrytering och kompetensförsörjning, gudstjänstutveckling, pastoratsbildning, administrativ samverkan och gemensamt ansvar för fastigheter.

Fem fokusområden för budget 2019