Härnösands stift

Härnösands stift Besöksadress: Universitetsbacken 1, 87131 Härnösand Postadress: Box 94, 87122 Härnösand Telefon: +46(611)25400 E-post till Härnösands stift Webbplats

Härnösands stift

Härnösands stift har till uppgift att genom främjande och tillsyn stödja stiftets 98 församlingar i deras uppdrag. Geografiskt omfattar stiftet landskapen Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Svenska kyrkan har tretton stift.

31 miljoner i bidrag till stiftets kyrkor

Nu är det klart vilka kyrkor i Härnösands stift som får statliga pengar till renovering under 2017. Det handlar totalt om 31 miljoner kronor. – Vi ansökte om över 50 miljoner, vilket gör att flera projekt har fått skjutas på framtiden. Behoven är stora och vår ansökan om statlig ersättning endast bejakades till drygt hälften, säger stiftsantikvarie Linnea Skog.

Det sydsamiska kyrkobladet Daerpies Dierie har i sitt senaste nummer en intervju med stiftets samordnare för flerspråkigt arbete, Akar Holmgren, där hon berättar om hur hon förvaltar sitt samiska arv och vad hennes arbetsuppgifter är. I tidningen finns också en artikel med en samisk konfirmand från Östersund som berättar om sina erfarenheter av det samiska konfirmandlägret.

Nytt nummer ute nu

- Vi har under flera års tid  kunnat skönja en gul färg under den vita när putsen har lossnat, säger Max Enander, stiftsjägmästare.

Biskopsgården byter färg

De senaste dagarna har man kunnat se att biskopsgården i Härnösand byter färg från vit till gul. Det är den ursprungliga färgen som återställs. - Vi har under flera års tid kunnat skönja en gul färg under den vita när putsen har lossnat, säger Max Enander, stiftsjägmästare.

Den 6 januari kan du lyssna till domprost Tor Frylmarks avskedspredikan i Härnösands domkyrka. Lyssna noga för den kommer inte på pränt. Tor har inte skrivit ned en predikan på papper sedan 1998.

Tor tar snart avsked

Som kyrka och medkristna ser vi med sorg och förtvivlan på hur kristna förföljs för sin tro. Här berättar vi om vad vi gör för dem.

Förföljda kristna och utsatta troende

Ingen vindkraft i Ramsele

Det blir ingen vindkraft på kyrkans mark i Ramsele. En fältinventering som visade på häckande fjällvråk i området satte stopp för planerna. – Det känns bra att få bekräftat att rutinerna kring etableringen av vindkraft fungerar, att vi kan lita på att miljöprövningen får konsekvenser, säger stiftsjägmästare Max Enander.

Det är genom de lokala församlingarna du möter kyrkans verksamhet. Stiftets verksamhet handlar i sin tur om att ge stöd till församlingarna så de kan utföra sitt uppdrag på bästa sätt. Stiftet har också ett ansvar att se till att församlingarna följer kyrkans regler, kyrkoordningen.

Verksamhet i stift och församling

BISKOPENS BLOGG l Ibland får jag frågan vad som skiljer kristendomen från andra religioner och andliga läror. Den frågan är väldigt lätt att svara på. Det är korset, skriver biskop Eva Nordung Byström.

Det mest självklara

Medias granskning en väckarklocka

Aftonbladet och Sveriges Radio har granskat Svenska kyrkans resor. Granskningen visar att tveksamheter kring utlandsresor förkommit på flera håll i landet. – Det är bra att kyrkan granskas, det är medias uppgift och det är nyttigt för oss, säger Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift.

Tänk om det var sommar jämnt, då skulle vi aldrig få längta efter den.

Månadens bön i september 2016

Tänk om det var sommar jämnt, då skulle vi aldrig få längta efter den.