Till innehållet Till undermeny
Lyssna

Härnösands stift

Välkommen till Härnösands stift. Stiftet arbetar med att ge stöd till Svenska kyrkans 100 församlingar som finns i landskapen Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Biskop i Härnösands stift är Teresia Derlén.

Biskop Teresia firar advent i Medelpad

Pressmeddelande | På söndag 1 december gör biskop Teresia Derlén sitt första besök i Medelpad sedan hon tillträdde uppdraget tidigare i höst. Hon kommer att fira första advent i Tuna kyrka i Matfors tillsammans med Tuna-Attmars och Stöde församlingar.

En budget med fokus på framtiden

Vid stiftsfullmäktiges sammanträde förra veckan antogs verksamhetsplan och budget för stiftskansliets arbete 2025. Året präglas av framtidsprogrammets satsning på idealitet, kommunikation, diakoni och sydsamiskt kyrkoliv.

Församlingsbor tycker till om kyrkan

Var femte invånare i Härnösands stift kan tänka sig att arbeta ideellt i Svenska kyrkan. Men många nyinflyttade och unga vuxna församlingsbor har ingen kontakt alls med sin församling. Det visar undersökningen ”Mät din församling” som gjorts på uppdrag av Härnösands stift.

Härnösands stift söker stiftsadjunkt för prästrekrytering

Vi söker nu en erfaren präst som vill arbeta med prästrekrytering på Härnösands stiftskansli. Som stiftsadjunkt för prästrekrytering är din främsta uppgift är att stödja präststudenterna genom utbildningen. Du samordnar arbetet i team med andra kollegor som arbetar med rekrytering till kyrklig tjänst. En viktig samarbetspartner är biskopen.

Månadens bön i december 2024

Adventsljusen tänder vi ett efter ett: en brinnande bön för sanning och rätt.

Synpunkter på skogsutredningen efterfrågas

Kyrkostyrelsens utredning om Svenska kyrkans skogsbruk har presenterat en lång rad förslag om hur klimatpåverkan, biologisk mångfald och rennäring kan få ökad betydelse för arbetet inom skogsbruket. Nu finns möjlighet att lämna synpunkter på förslagen.

Stiftskansliet svarar på frågor om utredningen

Vid stiftskansliet i Härnösand pågår arbetet med att analysera konsekvenserna av de förslag som skogsutredningen presenterat. För den som har frågor om utredningen står sakkunniga till förfogande.

Kyrkomötet om kyrkans engagemang i samhället

Under årets kyrkomöte antogs ett uttalande som anger riktningen för Svenska kyrkans roll i samhället. Uttalandet berättar om kyrkans engagemang i civilsamhälle och samhällsdebatt, med fokus på bland annat trygghet, demokrati och hopp.

Kyrkans unga valde ny styrelse

Helgen 15-17 november höll Svenska Kyrkans Unga i Härnösands stift sitt distriktsårsmöte i församlingshemmet i Örnsköldsvik. Under mötet hölls bland annat ett framtidsforum.

Lägereldskyrkan välkomnar – och utmanar 

Betraktelse i allhelgonatid | Med utgångspunkt i en bild av Jesus under vintergatan skriver biskop Teresia Derlén om lägereldskyrkan, en kyrka som lyser upp världen med diakonal omsorg och evangelium. "Att fler delar ansvaret för gemenskapsbyggandet är en viktig pusselbit för lägereldskyrkan", skriver biskopen.

Härnösands stift finansierar doktorandtjänst för sydsamisk forskning

Vid Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet finns nu möjlighet att söka en tjänst som doktorand i sociologi med inriktning mot sydsamiskt kyrkoliv och kultur. Tjänsten finansieras av Härnösands stift inom ett framtidsprogram som innebär en långsiktig och strategisk satsning inom fyra preciserade områden. 

Fin minnesstund för trolldomsprocessens offer

Det blev en stämningsfull stund på Gamla kyrkogården i Härnösand när Eva Nordung-Byström, biskop emerita lyste frid över de som dött under trolldomsprocesserna på 1600-talet.

Minnesstenar invigs till minne av trolldomsprocessernas offer

PRESSMEDDELANDE | Lördag 26 oktober högtidlighåller Svenska kyrkan i Härnösand minnet av 36 kvinnor och fyra män, alla offer för trolldomsprocesserna på 1600-talet. Deras namn finns ingraverade på de minnesstenar som rests på tre kyrkogårdar i Härnösand. Senare i år kommer minnesstenar att resas även på kyrkogårdar i Kramfors.

Skogsutredningen är här

Den omfattande utredningen om Svenska kyrkans skogsbruk innehåller många förlag med avsikt att säkra en så ekologisk, ekonomisk, social samt andlig och existentiellt hållbar skogsförvaltning som möjligt. Förslagen har överlämnats till kyrkostyrelsen i höst och nu inväntas remissrundan.

Biskop Teresia välkomnad med hälsningar från hela stiftet

När Teresia Derlén var ett barn var hon rädd för krokodilen som kanske bodde under hennes säng. I dag är Teresia biskop och hennes farhågor rör helt andra saker, men hoppet om änglars beskydd när något känns farlig har bestått. I lördags togs hon emot och predikade i Härnösands domkyrka. Änglar var temat för gudstjänsten.

Nu är Teresia Derlén biskop för Härnösands stift

Vid en högtidlig och känslostark gudstjänst i Uppsala domkyrka på söndagen åtog sig Teresia Derlén uppdraget att vara biskop för Härnösands stift.  – Nu ser jag fram mot att komma hem till Härnösand och börja jobba, sade en strålande glad Teresia Derlén direkt efteråt, när hon tog emot lyckönskningar utanför domkyrkan.

Historiska biskopar

Det skrevs historia när Teresia Derlén vigdes till biskop för Härnösands stift, som den 27:e biskopen sedan stiftets bildande 1647 och som den tredje kvinnan i ordningen. Inte i något annat stift har tre kvinnor tjänstgjort som biskop.

Eva Nordung-Byström avtackad som biskop

Eva Nordung-Byström har avtackats som biskop i Härnösands stift vid en känslostark gudstjänst i domkyrkan. – Jag känner mig tacksam och tung. Dagen har gett mig många intryck. När jag gick ner för altargången i kyrkan med kräklan (staven) i handen tänkte jag, det är sista gången jag gör det här, säger Eva Nordung-Byström, biskop emerita.

Tavla av förra biskopen avtäckt

I samband med stavnedläggningsgudstjänsten anordnades en mottagning där ett porträtt av Eva Nordung Byström avtäcktes. Konstnären Per Elof Nilsson Ricklund har målat porträttet av biskopen som kommer att sättas upp i biskopsgården, tillsammans med porträtt av hennes företrädare tillbaka till 1600-talet.

Ny bibelöversättning firades stort i Östersund - ett pionjärarbete

SE BILDSPEL | Svenska kyrkan har berikats med en ny bibelöversättning: Orre testamente. Den sydsamiska översättningen är ett 40-årigt pionjärarbete som firats under helgen i Östersund, där den svenska och norska kyrkan samlats tillsammans med sameföreningar och de båda ländernas bibelsällskap. Se här ett bildsvep från den stämningsfulla och hjärtliga gudstjänsten i Stora kyrkan.

Biskopsmötet om kriget mellan Israel och Hamas

Med anledning av kriget mellan Hamas och Israel har Svenska kyrkans biskopar gjort ett uttalande där de framhåller att konflikten endast på fredlig väg kan nå en lösning. Biskoparna delar inställningen som de kyrkliga ledarna i Jerusalem har: ”om det akuta behovet av att avsluta det pågående kriget och vända om från strävan till död och förstörelse till främjande av liv och fred”.

Pilgrimsvandring – lisa för kropp och själ

Församlingarna i Härnösands stift erbjuder ett antal pilgrimsaktiviteter under våren, sommaren och hösten. Det är vandringar och gudstjänster längs leder med anor från medeltiden. I dag upptäcks vägarna av allt fler som går i de medeltida pilgrimernas fotspår. Skälen till att vandra skiftar: Några söker efter livets djup och nya perspektiv. Andra söker rörelse i gemenskap med andra, i motsats till ett stillasittande vardagsliv. Hitta din pilgrimsinspiration här.

Höstens nummer av Daerpies Dierie ute nu

I höstens nummer av Daerpies Dierie kan du läsa om pionjärarbetet som ligger bakom Orre testamente, den sydsamiska översättningen av Nya testamentet. Du kan läsa om återbördandet av kvarlevor efter 23 personer till Akamella ödekyrkogård i Norrbotten, 146 år efter att gravarna skändades. I ett längre porträtt får du möta arkeologen Ewa Ljungdahl som sökt folkminnen i Jämtlandsfjällen. I språkspalten kan du snappa upp dina första sydsamiska ord och begrepp. Här finns tidningen som PDF.

Idealitet, kommunikation, diakoni och sydsamiskt kyrkoliv i framtidsprogram 

Stiftsstyrelsen i Härnösands stift satsar för framtiden inom fyra områden för att församlingar och pastorat ska stå bättre rustade: idealitet, kommunikation, diakoni och sydsamiskt kyrkoliv. Satsningen sker utöver den årliga budgeten och finansieras av stiftets överskott.

Stort engagemang kring framtidsfrågor i församlingarna 

Under två års tid har stiftskansliet undersökt och analyserat vilka strategiska satsningar som bäst kan gagna församlingarna i Härnösands stift. Den omfattande processen inkluderar en förstudie, åtta idéverkstäder och flera förankringsrundor där över 150 personer haft möjlighet att tycka till under arbetets gång. 

Risk att kyrkor förfaller – staten måste ta ansvar

DEBATT | I Härnösands stift förvaltar Svenska kyrkan 228 kyrkor och kapell, spridda i de fyra landskapen. Över 80 procent av byggnaderna är skyddade enligt kulturmiljölagen, det innebär höga krav på reparationer och underhåll. Statens ersättning för skötseln av de skyddade kyrkobyggnaderna måste höjas, menar biskop Eva Nordung-Byström.

Unika kulturarv renoveras

PRESSMEDDELANDE | Nu är det klart vilka kyrkor i Västernorrland och Jämtland-Härjedalen som får del av statliga pengar till renovering under 2025. Det handlar om 26,8 miljoner kronor som stiftsstyrelsen fördelar för att täcka en del av de kostnadskrävande insatser som planeras. "Renoveringsbehoven är stora och statens ersättning är mycket viktig för arbetet med att vårda det gemensamma kulturarvet", säger Sara Hall, stiftsantikvarie i Härnösands stift.

Biskoparnas bön för fred

När Svenska kyrkans alla biskopar var samlade i Härnösand bad de en bön för fred, för eldupphör i kriget i Gaza, för dem som drabbas av terrorns och krigets fasor, för dem som sörjer sina döda, för dem som lever i oro för dem som saknas. Här kan du också be biskoparnas fredsbön.

Biskoparna möts i Härnösand – släpper bok om etiska vägval

Samtidigt som Svenska kyrkans alla biskopar samlats till möte i Härnösand, släpptes deras senaste biskopsbrev. I biskopsbrevet ger de redskap för orientering kring etiska vägval vid livets början och livets slut.

Fåglar och lövträd gynnas vid naturvårdsavverkning

Egendomsförvaltningen i Härnösands stift har i sitt arbete med att främja den biologiska mångfalden gjort en naturvårdande avverkning i Ljustorp. –Tanken är att gynna fågel- och växtlivet och öka antalet lövträd i området samtidigt som en del av volymen tas till vara, säger Jan-Olof Eriksson, skogvaktare på Egendomsförvaltningen i Härnösands stift.

Biståndet livsavgörande för många människor

DEBATT I FASTAN | Sveriges bistånd ska finnas där det behövs som allra mest, skriver biskop Eva Nordung-Byström och Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, i en gemensam debattartikel.

Frågor och svar om en biskopstid

I september när biskop Eva Nordung-Byström lägger ner staven har hon varit biskop för Härnösands stift i närmare tio år. För att summera hur hon upplevt sin tid som biskop har en lång rad mejl utväxlats mellan biskop Eva och hennes pressekreterare. Nu är seriens alla tre delar publicerade: om den allra första tiden som biskop, om inriktningen på pastoratsbildning, om glädjeämnen och svårigheter som biskop Eva varit med om genom åren.

Teologi för alla – se alla avsnitt i Härnösands stifts nya programserie

Hur mår församlingen? Var går gränsen för när Svenska kyrkan passar alla och ingen? Varför pratas det aldrig om synd i dag? Och vad väcker tro? När Teologibyrån möts är frågorna många och svaren ännu fler. Nu har programseriens fjärde och sista avsnitt publicerats, om en kyrka i minoritet.

Heliga hus i Härnösands stift

I Härnösands stift finns 220 kyrkor och kapell utspridda i de fyra landskapen Ångermanland, Medelpad, Jämtland och Härjedalen. Det är byggnader fyllda med minnen av den bygd där de hör hemma och de tider som varit och som är. Det är också byggnader invigda som en särskild plats för tillbedjan och lovsång: en helig plats eller ett himmelrikets tecken. Här ges glimtar från några av de heliga husen, en serie som tidigare publicerats på sociala medier.

Kyrkobyggnader ämne för möte med riksdagsledamöter

PRESSMEDDELANDE | På fredagkväll har biskop Eva Nordung-Byström bjudit riksdagsledamöterna i Västernorrland och Jämtlands län till biskopsgården. Ämnet för kvällen är de många värdefulla kyrkobyggnader som finns i stiftet och statens bidrag till att bevara dem för eftervärlden. Till arrangemanget är även landshövdingarna och representanter för länsmuseerna inbjudna.

SLU startar forskningsprojekt i kyrkans skogar

Härnösands stift ställer mark till förfogande till ett nytt forskningsprojekt som ska jämföra olika sätt att sköta skog hyggesfritt och se skillnader mot traditionella kalhyggen. Projektet är ett samarbete mellan SLU, Skogsstyrelsen, Sveaskog och Härnösands stift.

Kyrkan och skogen – om virke, värderingar och vägval

Svenska kyrkan förvaltar knappt två procent av Sveriges skogar. Ett arv med anor från medeltiden och en källa för inkomst till kyrkans förkunnelse. Nu har egendomsförvaltningarna, som ansvarar för skogsbruket, låtit göra en film som visar olika perspektiv på skogsbruket, på bredden av åsikter och de många – ibland motstridiga – förväntningar som ställs på Svenska kyrkans skogsförvaltning.

På väg mot en samisk kyrka – kraftsamling på dialogkonferens

Språk, andlighet och mark var heta ämnen under helgens dialogkonferensen Ságastallamat 2 i Luleå. Under två dagar samlades representanter för Svenska kyrkan och det samiska folket för att kraftsamla inför det fortsatta försoningsarbetet. Konferensen fick en stark avslutning i Luleå domkyrka när ärkebiskop Antjé Jackelén en andra gång föll på knä och framförde Svenska kyrkans ursäkt för oförrätter i det förgångna.

O, Gud, vi ber för Ukraina

Biskops Evas bön för Ukraina | O, Gud, nu har det gått två år sedan kriget i Ukraina bröt ut. Det är så ofattbart och grymt, så fyllt av ondska och hat, ångest, lidande och död.

Försoningsarbetet: Åtaganden ska omsättas i handling

Vid årets gemensamma överläggning mellan stiftsstyrelsen och egendomsnämnden var temat det fortsatta arbetet för försoning med det samiska folket. Överläggningen är ett led i Härnösands stifts arbete med att omsätta de åtaganden som gjorts gentemot samerna i handling.

"Vår ursäkt till samena är nödvändig"

"Vi som representerar Svenska kyrkan i dag kan inte laga det som gått sönder, vi kan inte ändra det som hänt. Vi kan bara söka nya vägar att i respekt för urfolkets rättigheter förändra vårt beteende." Så skrev biskop Eva Nordung-Byström i en personligt hållen artikel förra hösten, när Svenska kyrkan bad det samiska folket om ursäkt för historiska oförrätter. Inför dialogkonferensen Ságastallamat 2 där ursäkten framförs en andra gång finns artikeln åter att läsa. Här finns även möjlighet att följa konferensen och högtidsgudstjänsten, direkt eller i efterhand.

Hjälpen till Ukraina når fram

Act Svenska kyrkan arbetar genom ett nätverk av humanitära organisationer som finns på plats i Ukraina och som var hemma i landet redan innan kriget bröt ut. Läs om vad ACT Svenska kyrkan, genom sina samarbetspartners, bidragit med för att hjälpa Ukrainas folk under året som gått.

Ukrainas folk lider - din hjälp behövs

Medlemmar i ACT-alliansen, som Act Svenska kyrkan är en del av, genomför humanitära insatser i Ukraina. De viktigaste behoven i nuläget är mat, vatten och hygienartiklar. Filtar och madrasser behövs också för tillfälliga sovplatser. I grannländerna möter ACT-alliansens nätverk människor på flykt från kriget.

Nytt projekt söker samisk kultur i kyrkomiljö

Vilka samiska föremål finns i Svenska kyrkan i Härnösands stift? Och var kommer de ifrån? En inventering av församlingarnas kyrkor, vindsförråd och andra byggnader ska ge svar på den saken. – De samiska föremålen är en viktig del av det kyrkliga kulturarvet och behöver synliggöras, säger Fredrika Björk, stiftsantikvarie på Härnösands stift.

Svenska kyrkan ber det samiska folket om ursäkt

Med anledning av oförrätter som begåtts i historien ber Svenska kyrkan det samiska folket om ursäkt. Ursäkten är del av ett långsiktigt försoningsarbete och framfördes vid kyrkomötets högtidsgudstjänst i Uppsala domkyrka den 24 november 2021. Under gudstjänsten vittnade bland andra Erik-Oscar Oscarsson, präst och forskare från Härnösand, och Julia Rensberg, ledamot i Samiska rådet i Svenska kyrkan, med rötter i västra Härjedalen. Den 21-23 oktober 2022 upprepas ursäkten i samband med konferensen Ságastallamat 2 i Luleå. Artiklarna här nedan samlades i samband med gudstjänsten i Uppsala 2021.

Nytt biskopsbrev om lärande och undervisning

Idag publicerar Svenska kyrkans biskopar ett nytt biskopsbrev med titeln ”… och lär dem”. Biskopsbrevet handlar om kyrkans undervisning. Det släpps i samband med att biskoparna är samlade till möte i Uppsala.

Ställ dina frågor om skogsbruket

Svenskt skogsbruk är i fokus för granskning. Avverkningsmetoder diskuteras kopplat till biologisk mångfald och andra naturvärden. Främst är det trakthyggesbruket som granskas. Metoden används allmänt i svenskt skogsbruk och så även i de skogar om Härnösands stift förvaltar. Har du frågor eller synpunkter som rör vårt skogsbruk – hör av dig till oss.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Månadens bön

Läs denna och tidigare månaders böner. Klicka på respektive bild för att komma till bönen för den månaden.

Pastoratsbildning

Här hittar du de artiklar som handlar om Härnösands stifts arbete med pastoratsbildning.

Bön för klimatet

Evige Gud, hela jorden är full av din härlighet. Till dig bär vi fram skapelsens våndor i klimatkrisens tid. Vi ber om nåden att få göra gott, som dina skapade medskapare.

Ett biskopsbrev om klimatet

Klimatkrisen är både en existentiell och andlig kris. Många känner oro, skuld och ångest. Hur ser vår framtid på jorden ut Nu är tid för hopp och handling.

Ditt medlemskap betyder mycket för många

Förra året besökte 68 898 barn och föräldrar kyrkans öppna verksamheter i Jämtland/Härjedalen och Västernorrland, 612 760 barn och vuxna besökte en gudstjänst och kyrkans medarbetare gjorde 14 317 besök hos äldre, ensamma och sjuka . Det här är några exempel på allt det som händer i församlingar runt om i Härnösands stift – exempel på allt det som Svenska kyrkans medlemmar gör möjligt genom sin kyrkoavgift.

Verksamhet i stift och församling

Det är genom de lokala församlingarna du möter kyrkans verksamhet. Stiftets verksamhet handlar i sin tur om att ge stöd till församlingarna så de kan utföra sitt uppdrag på bästa sätt. Stiftet har också ett ansvar att se till att församlingarna följer kyrkans regler, kyrkoordningen.

Mellansels folkhögskola

För oss är det viktigt att du trivs. Skolan erbjuder en drogfri, öppen och välkomnande miljö på kristen grund. Vi välkomnar alla oavsett tro, med varje människas unika värde i centrum. Profil: musikkurser på hög nivå, kurser för personer med funktionsnedsättning och kurser i kristen tro.

Sensus

Sensus studieförbund skapar och finns med där mötesplatser för bildning och kultur utvecklas. Det gör vi tillsammans med medlemsorganisationer, samarbetsparter och deltagare. Vi lyfter fram relationer, rättigheter, hållbarhet och livsfrågor. Allt vi gör är folkbildning.

Vårsta diakonigård

Vårsta Diakonigård är en öppen mötesplats, inriktad på utbildning, kompetensutveckling och förebyggande insatser, där var och en ges möjlighet att läka och växa som människa och kristen.

Kvinnor i Svenska kyrkan

Kvinnor i Svenska kyrkan, KviSK, vill lyfta fram kvinnors erfarenheter och perspektiv och stödja insatser för en rättvis och hållbar utveckling i samhälle och kyrka.

Stiftshistoriska sällskapet har upphört

Stiftshistoriska sällskapet har upphört, men frågor om stiftshistoria tar stiftsadjunkt Göran Lundstedt hand om.

Svenska Kyrkans Unga i Härnösands stift

Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska kyrkan. Vi vill med Kristus i centrum och med dopet som grund, verka i hela Guds skapelse och vara en gemenskap i församlingen, där vi får växa i tro och ansvar.