
Härnösands stift
Välkommen till Härnösands stift. Stiftet arbetar med att ge stöd till Svenska kyrkans 98 församlingar som finns i landskapen Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Biskop i Härnösands stift är Eva Nordung Byström.

Månadens bön januari 2021
Fyll oss, o Herre, med tacksamhet inför årets många möjligheter. Skänk oss visdom, mod och klarsyn när vi ställs inför förvirring, förtvivlan och rädsla.

Frösö, Sunne och Norderö församling sjunger in trettondagen
På den trettonde dagen i julhelgen är det dags för de vise männen att göra entré i julkrubban. De kommer från olika håll i världen och har följt stjärnan som visar dem vägen till det nyfödda barnet i stallet. Margita Paulsson, kyrkomusiker och Jenny Michanek, kommunikatör från Frösö, Sunne och Norderö församling framför psalm 434

Särskild klockringning i domkyrkan
Med anledning av pandemin planeras en särskild klockringning i landets alla domkyrkor på nyårsafton klockan 18. Klockorna ringer för att hedra dem som dött under pandemiåret 2020, och för att samla tankar och känslor kring det som förenar oss.

Dygnet runt-öppet hos Jourhavande präst
I år blir julen och helgledigheterna annorlunda. För många kan den här perioden bli smärtsam, kanske på grund av ofrivillig ensamhet, sjukdom och annat som gör att årets jul- och nyårsfirande inte blir som det brukar. Därför rustar nu Jourhavande präst för öppet dygnet runt i samband med årets jul- och nyårshelger.

"De gamla orden bär"
BISKOPENS JULKRÖNIKA | Denna advent har några strofer ur Py Bäckmans text till Koppången sjungit i mig: ”… jag bär dom gamla orden i mitt hjärta som förut. Och jag sjunger för himlen, kanske någon mer hör på – Hosianna i höjden … Jag vill tro att han föddes och finns med oss här i tiden…”

Biskopens andakt inför trettonde dag jul
Biskop Eva Nordung Byström delar med sig av sina tankar i sin andakt på trettondedag jul. Trots att många nu börjat städa undan julen så är den inte slut. Trettondedagjul som vi firar till minne av de tre vise männens besök hos Jesusbarnet var faktiskt den första kristna kyrkans julhelg. Biskopen har en videoandakt varje vecka mellan första advent och trettondagsafton.
Arbetsmiljön på stiftskansliet kartlagd
PRESSMEDDELANDE | Stiftskansliet i Härnösand behöver byta fokus på det interna samtaletoch lämna ett byråkratiskt och hierarkiskt tänkande bakom sig. I stället behöver fokus läggas på verksamhet och samarbete. Det är slutsatsen i en undersökning av arbetsmiljön som utförts av organisationskonsult Lisbeth Rydén (bilden).

Lucias öde aktuellt även i dag
DEBATT | En ung flicka blev bortlovad i äktenskap till en äldre man. När hon vägrade utsattes hon för grovt våld, hot och kränkningar innan hon till slut mördades. Hon blev tjugo år gammal. Hennes namn var Lucia. Hennes minne firas varje år.

Adventskalendern för barnrättshjältar
Idag kan du öppna första luckan i adventskalendern för Barnrättshjältar! Varje dag får du lära dig mer om en artikel i barnkonventionen, få tips och utmaningar att ta dig an ända fram till julafton.

Biskop Evas bön i coronatid
Be med biskop Eva Nordung Byströms ord inför den andra vågen av coronapandemin. Bönen har skrivits med tanke på inbjudan till gemensam bönedag den 22 november, men kan förstås bes när som helst.

Uttalande från Svenska kyrkans biskopar
Med anledning av pandemin och i enlighet med de bestämmelser som gäller från den 24 november 2020 har Svenska kyrkans biskopar gett några övergripande gemensamma råd och rekommendationer till församlingarna.

Nytt nummer av sydsamiskt kyrkoblad
Nu finns det nya numret ute av det sydsamiska kyrkobladet Daerpies Dierie. Läs där om Ärkebiskopens fastebok 2021, den här gången är det Bo Lundmark, präst i Härjedalen som skrivit boken. På nötta och nyröjda stigar i Sápmi är den tionde boken i bokserien. Läs också om Elin Anna Labbas bok Herrarna satte oss hit som belönats med Augustpriset, som den bästa fackbok som getts ut i Sverige i år. En tredje bok att glädjas över är egentligen en app, Anna-Clara Tidholm fina Knacka på för de allra minsta finns nu som app på fem samiska språk.

SpeakApp - Berätta vad du tycker om Svenska kyrkan
Barn och ungas åsikter om tro och liv, kyrkan och samhället är viktiga för Svenska kyrkan. Vill du vara med att påverka vad kyrkan ska göra i framtiden och vad kyrkan ska vara för plats? Är du 20 år eller yngre vill vi gärna ha din hjälp att besvara några snabba frågor och skicka in dina åsikter om Svenska kyrkan.

Digitala gudstjänster och andakter
Känner du att du vill gå till kyrkan men inte kan eller bör? För dig som vill vara med på distans finns här länkar till webbsända gudstjänster och andakter. Listan fylls på med lokala sändningar allteftersom (uppdaterad 15 maj).

Biskop Evas videoandakter
Biskop Eva Nordung Byström har videoandakter varje vecka med start första advent och ända fram till trettondagsafton. . Du hittar alla inspelningar på den här sidan.

Jourhavande präst
Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Ekonomiskt stöd från stiftelser och fonder
Ansökan för 2020 är stängd. Nedan finns information om nästa ansökningsperiod. Då är du välkommen att söka ekonomiskt stöd från någon av de stiftelser och fonder som kyrkokansliet i Uppsala förvaltar. Dessa riktar sig till bland annat barn och unga, funktionshindrade, äldre, sjuka och hörselskadade.

Så möter Härnösands stift framtiden
I Härnösands stifts verksamhetsplan för 2020 märks nya insatser på gudstjänstutveckling, arbete med integration och medlemskommunikation. Samtidigt fortsätter de omfattande satsningarna på barn och unga, andlig fördjupning och organisationsutveckling. Planen bygger på en budget på 89 miljoner kronor, varav 70 procent går till insatser som är till direkt stöd för stiftets församlingar och resterande bekostar stiftsorganisationen.

”Klimatkrisen är också en existentiell kris”
BISKOPENS DEBATT | Klimatkrisen är den största gemensamma utmaningen som mänskligheten någonsin stått inför. Den utmanar inte bara politik, ekonomi, naturvetenskap och teknologi utan även kultur och hur vi tror. Det har blivit allt tydligare att klimatkrisen också är en existentiell och andlig kris.

Bön för klimatet
Evige Gud, hela jorden är full av din härlighet. Till dig bär vi fram skapelsens våndor i klimatkrisens tid. Vi ber om nåden att få göra gott, som dina skapade medskapare.

Läs Ett biskopsbrev om klimatet
Klimatkrisen är både en existentiell och andlig kris. Många känner oro, skuld och ångest. Hur ser vår framtid på jorden ut Nu är tid för hopp och handling.

Församlingar ser över fastighetsinnehav och verksamhetsbehov
Nu startar arbetet med att alla församlingar och pastorat i Härnösands stift ska få en introducerande utbildning i lokalförsörjningsplanering. Planerna kommer sedan att bli ett instrument för planering av församlingens behov av lokaler i verksamheten. "I lokalförsörjningsplaneringen handlar det inte enbart om fastighetsfrågor. Lokalförsörjningsplanen blir ett verktyg för att knyta ihop verksamheten, ekonomin och lokalerna så att det passar församlingen och att vi får en långsiktigt hållbar resursanvändning", säger Christian Ferm, projektledare för lokalförsörjningsplanering i Härnösands stift.

Pastoratsbildning
Här hittar du de artiklar som handlar om Härnösands stifts arbete med pastoratsbildning.

Ditt medlemskap betyder mycket för många
Förra året besökte 68 898 barn och föräldrar kyrkans öppna verksamheter i Jämtland/Härjedalen och Västernorrland, 612 760 barn och vuxna besökte en gudstjänst och kyrkans medarbetare gjorde 14 317 besök hos äldre, ensamma och sjuka . Det här är några exempel på allt det som händer i församlingar runt om i Härnösands stift – exempel på allt det som Svenska kyrkans medlemmar gör möjligt genom sin kyrkoavgift.
.jpg?doprocessing=&ci=0,179,1920,922&ra=2.08333&w=700)
Verksamhet i stift och församling
Det är genom de lokala församlingarna du möter kyrkans verksamhet. Stiftets verksamhet handlar i sin tur om att ge stöd till församlingarna så de kan utföra sitt uppdrag på bästa sätt. Stiftet har också ett ansvar att se till att församlingarna följer kyrkans regler, kyrkoordningen.
.png?doprocessing=&ci=0,8,245,147&ra=1.66675&w=500)
Mellansels folkhögskola.
För oss är det viktigt att du trivs. Skolan erbjuder en drogfri, öppen och välkomnande miljö på kristen grund. Vi välkomnar alla oavsett tro, med varje människas unika värde i centrum. Profil: musikkurser på hög nivå, kurser för personer med funktionsnedsättning och kurser i kristen tro.
.png?doprocessing=&ci=0,39,1172,703&ra=1.66675&w=500)
Sensus.
Sensus studieförbund skapar och finns med där mötesplatser för bildning och kultur utvecklas. Det gör vi tillsammans med medlemsorganisationer, samarbetsparter och deltagare. Vi lyfter fram relationer, rättigheter, hållbarhet och livsfrågor. Allt vi gör är folkbildning.

Vårsta diakonigård.
Vårsta Diakonigård är en öppen mötesplats, inriktad på utbildning, kompetensutveckling och förebyggande insatser, där var och en ges möjlighet att läka och växa som människa och kristen.

Kvinnor i Svenska kyrkan.
Kvinnor i Svenska kyrkan, KviSK, vill lyfta fram kvinnors erfarenheter och perspektiv och stödja insatser för en rättvis och hållbar utveckling i samhälle och kyrka.

Stiftshistoriska sällskapet.
Stiftshistoriska sällskapet arbetar för att väcka intresse för och främja kyrkohistoriska studier rörande Härnösands stift.

Svenska Kyrkans Unga i Härnösands stift.
Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska kyrkan. Vi vill med Kristus i centrum och med dopet som grund, verka i hela Guds skapelse och vara en gemenskap i församlingen, där vi får växa i tro och ansvar.