Härnösands stift

Härnösands stift har till uppgift att genom främjande och tillsyn stödja stiftets 98 församlingar i deras uppdrag. Geografiskt omfattar stiftet landskapen Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Svenska kyrkan har 13 stift.

PRESSMEDDELANDE | På söndag, den 11 november, är det 100 år sedan första världskriget upphörde. I Västernorrland och Jämtland/Härjedalen kommer det att märkas genom att klockorna ringer i många av stiftets kyrkor. I Härnösands domkyrka görs klockringningen klockan 13.30, samtidigt med andra kyrkor i Europa.

Klockringning 100 år efter första världskrigets slut

Gud, på 100-årsdagen av freden efter första världskriget tänker vi på alla de som drabbades av krigets våld och fasor, på familjer, byar, städer och länder som splittrades och utplånades.

Biskopens bön till minne av första världskriget

En ny forskningsrapport undersöker om lokala strukturförändringar i Svenska kyrkan påverkat arbetsmiljö och hälsa i berörda församlingar och pastorat. Forskarna lyfter en rad arbetsmiljöproblem och konstaterad ohälsa. Men påpekar att det kan vara rimligt att anta att arbetsmiljöproblemen fanns även innan strukturförändringen.

Ny forskning: svårt fastställa samband mellan brister i arbetsmiljö och strukturförändring

Fyra frågor till Ann-Sophie Hansson, en av forskarna bakom rapporten "Sammanläggningar av församlingar i Svenska kyrkan – påverkan på arbetsmiljö och hälsa".

Forskaren: ”Viktigt att låta de anställda vara delaktiga”

Sydsamiskt språkbad i Hotagen

I slutet av oktober träffades präster, diakoner, musiker och lekmän för att lära sig mer om det sydsamiska språket och kyrkliga traditioner då Härnösands stift arrangerade en kurshelg med sydsamiskt språkbad. Kursen avslutades med en mässa i Hotagens kyrka där deltagarna tillsammans med församlingen fick chans att använda sina nya språkfärdigheter.

Herre låt ditt eviga ljus lysa för oss.

Månadens bön i november 2018

Herre låt ditt eviga ljus lysa för oss.

Med laser och tumstock till hjälp står Peter Kallin, fastighets- och kyrkogårdschef tillsammans med Peter Gäfvert, stiftets inhyrda byggkonsult, och mäter upp bruksarean av Ullånger kyrka. Det är ett arbete som alla församlingar ska utföra i höst och som ska resultera i ett gemensamt fastighetsregister för Svenska kyrkan nästa år. "Det är inte svårt att mäta, men man måste vara noggrann och följa de uppsatta reglerna. Annars blir informationen inte jämförbar" säger Peter Gäfvert.

Nu mäts och registreras alla kyrkans byggnader

Förra året besökte 68 898 barn och föräldrar kyrkans öppna verksamheter i Jämtland/Härjedalen och Västernorrland, 612 760 barn och vuxna besökte en gudstjänst och kyrkans medarbetare gjorde 14 317 besök hos äldre, ensamma och sjuka . Det här är några exempel på allt det som händer i församlingar runt om i Härnösands stift – exempel på allt det som Svenska kyrkans medlemmar gör möjligt genom sin kyrkoavgift.

Ditt medlemskap betyder mycket för många

Samiska rådet i Svenska kyrkan har beslutat att 2018 års pris går till Anna Stina Svakko och Birgitta Ricklund, för deras arbete med att gestalta samisk andlighet och formspråk i en kyrklig kontext. Birgitta Ricklund har bland annat tillverkat en unik biskopsstav åt biskop Eva Nordung Byström och Anna-Stina Svakko har designat ett altarbrun till domkyrkan i Härnösand.

Samiskt kulturpris till Anna Stina Svakko och Birgitta Ricklund

Sundsvalls kommun och Region Västernorrland har utnämnts till samiska förvaltningsområden och det firades en helg i augusti, med landshövding, biskop och representanter för sametinget på plats. Läs om firandet på Norra berget i Sundsvall, i det nya numret av det sydsamiska kyrkobladet Daerpies Dierie. Läs också om Sapmi Pride i Östersund som avslutades med gudstjänst i Gamla kyrkan, om årets samiska konfirmandläger med redkordmånga deltagare och upptäck SVT-filmen om kampen mot en planerad gruva i Sameland.

Nytt nummer av sydsamiskt kyrkoblad